Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ερωτήσεις- απαντήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Χρηστικό οδηγό για τους φορολογούμενους με ερωτήσεις- απαντήσεις ...
«Πέρασε» η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ψηφίστηκε από την Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με τη ...
Πως θα γίνει η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η καταβολή του ΦΑΠ
Το αργότερο ως την 1 Ιουλίου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ληξιπρόθεσμες: Πώς να πληρώσετε ό,τι μπορείτε στην εφορία!

Ληξιπρόθεσμες: Πώς να πληρώσετε ό,τι μπορείτε στην εφορία!

Παρότρυνση να δώσουν ό,τι μπορούν απευθύνει στους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε tweet και σε έκκληση συνταξιούχου του ΙΚΑ.

Επί της ουσίας, ο κ. Θεοχάρης τους προτρέπει να δίνουν μια ελάχιστη καταβολή τιμήματος, ώστε να αποφεύγουν τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατασχέσεων.

Το «παραθυράκι» στη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος ανάλογα με το ύψος του χρέους του, μπορεί να δίνει ακόμα και 20 ευρώ το μήνα και όταν έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγαλύτερη καταβολή, κρύβεται στο Taxisnet.

Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να τυπώνει την ταυτότητα οφειλής, είτε με αναγραφή του οφειλόμενου ποσού είτε χωρίς. Στη δεύτερη περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και να καταβάλει όποιο ποσό έχει τη δυνατότητα. Με τον τρόπο αυτό δείχνει καλή πρόθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών του υποχρεώσεων και μπορεί να μπλοκάρει ενδεχόμενες κατασχέσεις, στον βαθμό που όντως βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας.

Έτσι, για παράδειγμα, φορολογούμενος, ο οποίος δεν έχει πληρώσει την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και είναι επομένως «ανοιχτός» σε κατασχέσεις, μπορεί τυπώνοντας την Ταυτότητα Οφειλής χωρίς αναγραφή ποσού να πάει στην τράπεζα -ή ηλεκτρονικά- και να καταβάλει π.χ. 50 ευρώ. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και τον επόμενο μήνα.

Με τον τρόπο αυτό, δείχνει καλή πρόθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών του υποχρεώσεων και μπορεί να μπλοκάρει ενδεχόμενες κατασχέσεις, αν πράγματι βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο φορολογούμενος πρέπει να ξέρει πως το υπόλοιπο ποσό, το οποίο δεν καταβάλλει, τοκίζεται πλέον με το νέο τόκο που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο.

Οι έναντι πληρωμές αφορούν χρέη έως 5.000 ευρώ.

Καμία εγγύηση για τον οφειλέτη

Το δέλεαρ που επανέφερε στο τραπέζι ο κ. Θεοχάρης, είναι η αποφυγή ενδεχόμενων κατασχέσεων για τον οφειλέτη, με το σκεπτικό ότι η καταβολή των 20 ευρώ, δείχνουν καλή διάθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον οφειλέτη. Αυτό που ισχύει αν δίνεις άτυπα ότι μπορείς, είναι ότι στην περίπτωση του δικαστηρίου, μπορεί να ληφθεί υπόψη η καλή θέληση, αλλά μπορεί και να μην ληφθεί!

Μπορεί για παράδειγμα να καταφέρεις να πάρεις μια αναβολή για την εκδίκαση της κατάσχεσης, αν έχεις καταβάλλει κάποια μικροποσά. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα να πάρει μέτρα εναντίον σου.

Οι προσαυξήσεις θα «τρώνε» το 20 ευρώ

Αντικειμενικό πρόβλημα στην εφαρμογή του «δώστε ότι μπορείτε για να γλιτώσετε τις κατασχέσεις», εντοπίζουν αρκετοί φοροτεχνικοί, επισημαίνοντας ότι «οι προσαυξήσεις θα τρώνε το 20ευρω που θα έχει καταβληθεί.

Όπως υποστηρίζουν, αν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος χρωστά 4.000 ευρώ και πληρώσει 20 ευρώ, στο τέλος του μήνα, θα έχει μείνει αρχική οφειλή 3.980 και επιπλέον το 10% από προσαυξήσεις, δηλαδή 398 ευρώ. Δεν λέει πουθενά ότι οι προσαυξήσεις σταματούν. Άρα, έχει νόημα να πάει να πληρώσει κάποιος τα 20;

Στα 15 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία δόση για ληξιπρόθεσμες

Ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και 12 έως 24 δόσεις, κατά περίπτωση, ορίζει απόφαση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, σχετικά με τις διαδικασίες ρύθμισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

Σύμφωνα με την απόφαση οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλονται ηλεκτρονικά για όσες περιπτώσεις αυτό υποστηρίζεται τεχνικά, για να έχει ισχύ η ρύθμιση μέσα σε τρεις μέρες από την υποβολή της αίτησης καταβάλλεται η πρώτη δόση, ενώ η καταβολή των δόσεων γίνεται με ευθύνη του οφειλέτη με εκτύπωση από το taxisnet της ταυτότητας ρυθμισμένης οφειλής και εξόφληση των φόρων στις τράπεζες.

Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις φορολογικές αρχές ληξιπρόθεσμων, έως την ημερομηνία της αίτησης, οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή είσπραξης ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών. Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και οι τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων, καθώς και υπέρ του αλλοδαπού δημοσίου, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.

Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του φορολογούμενου:

α) οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης,
β) οι μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.

Φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται για την υπαγωγή

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικών δηλώσεων φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας, καθώς και των περιοδικών δηλώσεων (ΦΠΑ) που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης.

Αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση

Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και για τις ως άνω οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής.

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όσες περιπτώσεις αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και στις περιπτώσεις που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης ή απαιτούνται για την αξιολόγηση της αίτησης επιπλέον στοιχεία, πέραν αυτών που δύνανται να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Η ρύθμιση ισχύει με την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία διενεργείται εντός τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή. Μόνη η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση δε συνεπάγεται την υπαγωγή του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης, εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

Κάθε αποδεικτικό στοιχείο ή έγγραφο απαραίτητο για την υπαγωγή στη ρύθμιση προσκομίζεται ή αποστέλλεται στην αρμόδια για την είσπραξη της οφειλής υπηρεσία ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή εντός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, τα οποία αξιολογούνται ελευθέρως. Η αρμόδια για την έγκριση του προγράμματος ρύθμισης υπηρεσία μπορεί να ζητά περαιτέρω πληροφορίες, στοιχεία ή έγγραφα καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Τρόπος καταβολής δόσεων

Η καταβολή των δόσεων διενεργείται με ευθύνη του οφειλέτη στους φορείς είσπραξης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του φορολογούμενου, όπως αυτοί ορίζονται στις οικείες κατ' εξουσιοδότηση της κείμενης νομοθεσίας αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών ή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με τη χρήση μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ)» και αντιστοιχεί σε κάθε απόφαση ρύθμισης.

Αρμόδια όργανα της διοίκησης

Αρμόδιος για την έγκριση της ρύθμισης, την εξέταση των δικαιολογητικών, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων, τη διαπίστωση της απώλειας και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία, ορίζεται ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ή της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Στην περίπτωση συνολικής βασικής βεβαιωμένης οφειλής ανά οφειλέτη άνω του 1.500.000 ευρώ, αρμόδια ορίζεται η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.

Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 15 ευρώ.

Στο ίδιο πρόγραμμα ρύθμισης είναι δυνατόν να υπάγονται οφειλές για τις οποίες χορηγούνται μέχρι 12 δόσεις και οφειλές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 και μέχρι 24 δόσεις κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή, ρυθμίζονται κατά προτεραιότητα αυτές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 δόσεων.

Η παρούσα απόφαση ισχύει από 1/1/2014.

 

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αυτές είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις
Παραμένει η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με ...
Ρεκόρ αιτήσεων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για ...
Τελευταία μέρα για υπαγωγή στη
Λήγει σήμερα, Παρασκευή η "ρύθμιση-εξπρές" για τις ληξιπρόθεσμες ...
Ιδού η ρύθμιση των 100 δόσεων
Ληξιπρόθεσμα χρέη ως την 1 Μαρτίου 2015 θα μπορούν να υπάγονται στη ...
Σήμερα, Τετάρτη η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νέα ...
Έλεγχοι για μεγαλοοφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών θα βρεθούν όσοι δεν ...
Πλακιωτάκης:
Την εκτίμηση ότι «η ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα από την κυβέρνηση ...
Ποιοί μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των χρεών σε εφορία και ταμεία
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία προώθησης στη Βουλή της ...
Και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ρύθμιση των 12 δόσεων-Τι ορίζει εγκύκλιος της ΓΓ εσόδων
Ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, μπορούν οι φορολογούμενοι να ...