Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μεγάλου: Με μεγάλη αυτοπεποίθηση στα stress tests η Eurobank
Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα με πλειοψηφία ιδιωτών μετόχων (σε ...
Χαρδούβελης: Είχαμε βρει λεφτά για την ΑΜΚ και δεν μας άφησαν να τα φέρουμε
Αιχμές για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην καθυστέρηση κατάθεσης του ...
Eurobank: «Μπλόκο» της τρόικας σε Fairfax και Third Point
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ (malainou@xrimaonline.gr)  Τα σενάρια που παίζουν σχετικά με ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Eurobank: Γιατί εξαιτίας του ΤΤ χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία

Eurobank: Γιατί εξαιτίας του ΤΤ χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία

Της Βούλας Μαλαίνου

Η κυβέρνηση έχασε το καλό της διαπραγματευτικό «χαρτί» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού εξαιτίας του σκανδάλου με τα «χαριστικά» δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θέλουν να «βάλουν πλάτη» ξένοι επενδυτές και κυρίως Αμερικανοί, ρίχνοντας στην αγορά περί τα 2,5 δις. ευρώ, μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων για το Μάρτιο.

Οι αναβολές στην υλοποίηση των στόχων του εγχώριου τραπεζικού κλάδου καθυστερούν την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά, το «άνοιγμα» της χρηματοδότησης και κατά συνέπεια την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων και όχι μόνο επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Τον περασμένο Δεκέμβριο η αγορά ανέμενε τη δημοσιοποίηση των stress tests (τεστ αντοχής) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, από τα οποία θα προέκυπταν και οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές τους ανάγκες. Παράλληλα, προσδοκούσε και την ανακοίνωση και ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προϋπόθεση για τον ακριβή υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών. Η υλοποίηση της ΑΜΚ της Eurobank προϋποθέτει όλα τα παραπάνω να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει «κλειδώσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διατείνονταν πως το νέο σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν έτοιμο και μάλιστα προς κατάθεση στη Βουλή.

Η υπόθεση όμως του ΤΤ φαίνεται πως «ανατίναξε» τα σχέδια της κυβέρνησης, όπως επιβεβαίωσε το ΤΧΣ με επίσημη ανακοίνωσή του, στην οποία γνωστοποίησε πως η ΑΜΚ της Eurobank πράγματι θα καθυστερήσει, αλλά το πόσο δεν διευκρίνισε.

Σημειώνεται πως το χρονοδιάγραμμα για τα τεστ κοπώσεως είχε παραταθεί για τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ υποτίθεται πως έως και τις 20 του μηνός θα έκλεινε και το ζήτημα του νέου θεσμικού πλαισίου της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.

Επισημαίνεται δε ότι και η τρόικα, η οποία παίζει σκληρό «πόκερ», βάζει «τρικλοποδιές». Συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τον «πυρήνα» των τραπεζικών ζητημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, διαφωνεί όμως με λεπτομέρειες, αφήνοντας μέτωπα «ανοιχτά».

Οι ενστάσεις και νέες επιταγές των τροικανών συνέπεσαν τέλεια χρονικά με τις εξελίξεις στο ΤΤ, αφού πλέον τόσο η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, όσο και τα υπόλοιπα θέματα, που θεωρούνταν δρομολογημένα, θα καθυστερήσουν έτσι κι αλλιώς.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως το παρασκήνιο με το ΤΤ βγήκε στο φως σε μία περίοδο, όπου μεγάλη μερίδα των ξένων θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και στην τραπεζική της αγορά. Εάν η ΑΜΚ της Eurobank πετύχει στο μέγιστο βαθμό, τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για τις άλλες συστημικές, άρα και το ΤΧΣ θα παραμείνει αλώβητο.

Τι εκκρεμεί

Η τρόικα, λένε οι πληροφορίες, άνοιξε «μέτωπα» ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστούν οι ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών. Παράγοντας που καθυστερεί την ολοκλήρωση των stress tests, είναι τα λεγόμενα business plans (επιχειρησιακά πλάνα). Το ερώτημα που προκύπτει είναι σε τι ποσοστό θα συνυπολογισθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες τα προ προβλέψεων κέρδη της τριετίας 2014-16, τα οποία θα προκύψουν από τα σχέδια εξυγίανσης.

Από τα business plans αναμένεται σημαντική αύξηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μειώσει κατά πολύ το κόστος χρηματοδότησης, ύστερα από την πώληση των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, την πώληση λοιπών περιουσιακών τους στοιχείων, τις συγχωνεύσεις που διενεργήθηκαν και θα διενεργηθούν στον κλάδο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα είναι φλέγον κυρίως για την Eurobank, γιατί θα καθορίσει τόσο το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της όσο και το χρόνο ολοκλήρωσης αυτής.

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί τη βάση για τη δρομολόγηση όλων των υπόλοιπων ζητημάτων του κλάδου που έχουν «παγώσει». Το βασικό σενάριο, το οποίο υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ιδιωτικοποίηση, προβλέπει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να προσκαλέσει το ΤΧΣ τους επενδυτές να ανταλλάξουν εθελοντικά τα warrants που κατέχουν με μετοχές των τραπεζών, χωρίς να δώσουν χρήματα, έναντι της τιμής που είχε προκαθοριστεί πριν την ανακεφαλαιοποίησή τους. Και εδώ οι ελεγκτές μας δεν έχουν ακόμη δώσει και επίσημα την έγκρισή τους, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί εν συνεχεία.

Ωστόσο, εντός αυτού του αβέβαιου κλίματος, η ΤτΕ αποφάσισε την αναγνώριση του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου 100% στις τράπεζες έναντι του 20% που ήταν μέχρι πρότινος. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική κεφαλαιακή «ένεση» έως και 5 δις. ευρώ.

Ποιοι θέλουν την Eurobank

Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank απασχολεί την εγχώρια αγορά εδώ και πολύ καιρό. Ο τραπεζικός κλάδος προετοιμάζεται κατάλληλα, αναμένοντας τις αλλαγές στο νόμο περί ανακεφαλαιοποίησης. Το νέο πλαίσιο ουσιαστικά θα απαλλάξει το ΤΧΣ από τα δικά του δικαιώματα και θα απελευθερώσει τους επενδυτές που θέλουν να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ των συστημικών, άρα και στην Eurobank.

Το παρασκήνιο… έντονο. Η τρόικα, έλεγαν οι πρώτες πληροφορίες, ζητούσε η Τράπεζα να περάσει σε χέρια ισχυρών ιδιωτών, δίνοντας προβάδισμα σε διεθνή επενδυτική τράπεζα. Είχε ακουστεί δε ότι οι δανειστές μας είχαν δώσει τελεσίγραφο πως η Eurobank δεν θα δοθεί σε ξένα funds, που φέρονταν να δηλώνουν ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της Eurobank έχουν εκδηλώσει τα funds του Soros, του Apollo, του Fairfax και μία κοινοπραξία από funds που απαρτίζεται από το Marathon, το York Capital, το Pery, το Monarch και το Anchorage.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, εκφράζουν αβεβαιότητα για το μέλλον της Τράπεζας. Αυτό, διότι, το σημαντικότερο προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της ΑΜΚ της, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Επισημαίνεται δε ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών πρέπει να είναι σε ελκυστική τιμή, δηλαδή κατά πολύ χαμηλότερη της τιμής με την οποία πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση το περασμένο καλοκαίρι.

Οι Αμερικανοί και στη Γενική;

Οι Αμερικανοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και επενδύουν στις επιχειρήσεις της. Ενδεικτικό είναι το ενδιαφέρον του private equity fund York Capital Management για το 4,64% της Πειραιώς, καθώς και για την απόκτηση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, το οποίο μάλιστα διεκδικεί μαζί με τη σερβική Sunoko.

Πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν ότι ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs θέλει να συμμετάσχει κατά 50% στην ΑΜΚ της Γενικής Τράπεζας.

Η διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται μάλιστα σε προχωρημένες συζητήσεις για τη συμφωνία αυτή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι η Γενική Τράπεζα αποτελεί σήμερα 100% θυγατρική του ομίλου Πειραιώς και αναμένεται να διατηρήσει ποσοστό της τάξης του 20% στη Γενική Τράπεζα μετά την ΑΜΚ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Οι προτεραιότητες Καραμούζη για την Eurobank-Στηρίζουν μέτοχοι και Fairfax
«Προτεραιότητά είναι να θωρακίσουμε και να προετοιμάσουμε την ...
H Εurobank συγκαλεί έκτακτη ΓΣ για ΑΜΚ
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η Τράπεζα Eurobank Ergasias ΑΕ (Eurobank). ...
Ετοιμάζει ΑΜΚ 1 δισ. η Eurobank
Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για να επιστρέψει η Eurobank σε ...
Σύμβαση μεταξύ της Eurobank και ΤΧΣ για τις μετοχές του Τ.Τ.
Τη σύναψη μεταξύ της Eurobank και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής ...
Τέλος στα σενάρια συγχώνευσης Eurobank- ETE έβαλε ο Μεγάλου
Τέλος στα σενάρια ενεργοποίησης του σχεδίου συγχώνευσης με την Εθνική ...
Αντίθετη η ΟΤΟΕ με την απόφαση της Eurobank
Την έντονη αντίθεσή της στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ...
ΤΧΣ: Έχει καλύψει με προκαταβολή 27,5 δισ. για τις 4 συστημικές τράπεζες
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει ότι οι Γενικές ...
Εγκατέλειψε τη μάχη για το 10% η Eurobank
Εγκατέλειψε η Eurobank την προσπάθεια κάλυψης του 10% της αύξησης μετοχικού ...
Της Βούλας Μαλαίνου Την ώρα που Alpha και Πειραιώς προετοιμάζονται ...