Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Προβόπουλος: Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδος επιστρέφει
Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδος επιστρέφει, εκτίμησε ο ...
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα
Σημαντικές διαγράφονται οι προοπτικές ανάπτυξης του ηλεκτρονικού ...
ΔΗΜΑΡ: Ο κίνδυνος για νέα μέτρα με την επωνυμία
Ο κίνδυνος για νέα μέτρα με την επωνυμία των «διαρθρωτικών» ή των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κρατάει μικρό καλάθι ο Προβόπουλος-Θετικές οι προοπτικές αλλά ορατός ο κοινωνικοπολιτικός κίνδυνος

Κρατάει μικρό καλάθι ο Προβόπουλος-Θετικές οι προοπτικές αλλά ορατός ο κοινωνικοπολιτικός κίνδυνος

Οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας έχουν ισχυροποιηθεί και είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι το 2014 η ύφεση θα τερματιστεί, ωστόσο η επαλήθευση των θετικών προοπτικών για φέτος υπόκειται σε ισχυρές αβεβαιότητες, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2013, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «σημαντικό πρόβλημα» το κοινωνικοπολιτικό κλίμα αβεβαιότητες.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές όλων των παρατάξεων ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως το κοινωνικοπολιτικό κλίμα παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο που απαιτείται η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη.

Όπως είπε, δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014 έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων να γίνει ακόμη δυσχερέστερος.

«Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν, τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως  η οικονομική πολιτική πρέπει να συνεχίσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και να εξασφαλίσει βιώσιμα και διευρυνόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι από την επιβολή νέων φόρων ή τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σημαντικές» τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας πως η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος οδήγησε σε ένα νέο τοπίο με λιγότερες σε αριθμό και ισχυρότερες τράπεζες και ότι κίνδυνοι, που και λόγω της Κύπρου ήταν μεγάλοι, αποτράπηκαν μετά την αποτελεσματική παρέμβαση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κεντρικός Τραπεζίτης παραδέχθηκε πως βραχυχρόνια, οι χορηγήσεις νέων δανείων παραμένουν πολύ περιορισμένες καθώς υπάρχουν ακόμη παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών.

Όπως επεσήμανε, ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η συσσώρευση δανείων σε καθυστέρηση, η οποία αποθαρρύνει τη χορήγηση νέων πιστώσεων και αποστερεί τις τράπεζες από τους πόρους που αντιπροσωπεύουν τα χρεολύσια, τους οποίους θα ήταν δυνατόν να ανακυκλώσουν σε νέα δάνεια.

«Σημαντική συμβολή στη βελτίωση των συνθηκών προσφοράς πιστώσεων αναμένεται ότι θα έχει και η αποτελεσματική διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες πολιτικές των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά.

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Επαγγελματικό Λύκειο του Ευκλείδη, στην οδό Παπαναστασίου, έγινε στις 9.50 το πρωί από άγνωστο άνδρα στην Άμεση Δράση, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα οι αστυνομικές αρχές.

   Ο άνδρας τηλεφώνησε και ανέφερε την ύπαρξη βόμβας στο ΕΠΑΛ του Ευκλείδη. Οι αστυνομικοί βρίσκονται ήδη στο σημείο και το κτίριο έχει εκκενωθεί.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σημαντικές επαφές Τσακαλώτου στη σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας
Ιδιαίτερα σημαντικές επαφές θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης ...
Κίνδυνος για 17 ομάδες στη Football League
Ορατός είναι ο κίνδυνος να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Football League με τη ...
Watsa:
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του μεγαλομετόχου της Eurobank, ...
Σε roadshow της Goldman Sachs στο Λονδίνο ο Γ. Προβόπουλος
Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και δη των τραπεζών ...
Ντράγκι: Προσοχή! Ορατός ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης στην ανάκαμψη
Την προσοχή ως προς την υπερβολική αισιοδοξία σχετικά με την ...
Προβόπουλος: Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος
Την πεποίθησή του ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, μετέφερε στον ...
ΟΠΑΠ: Μικρό καλάθι για τη βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta
Αγωνία επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη βελτιωμένη ...
Προβόπουλος:
Μέχρι τα μέσα του 2014 «βλέπει» την ελληνική οικονομία να επιστρέφει σε ...
Προβόπουλος: Ισχυροποιείται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα
Στις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίες προστάτευσαν τον ...