Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων προτείνει η Ρ. Δούρου
Την πρόταση του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» σχετικά με ένα νέο μοντέλο ...
Η  σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τη διαχείριση απορριμμάτων
Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 9.30, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θα διεξαχθεί εκ νέου ...
Δημόσια συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης διοργανώνουν ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σε αδιέξοδο οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Σε αδιέξοδο οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με ευθύνη της Κεντρικής Διοίκησης, ζητά ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής (15/01) συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής ο κ. Σγουρός, η καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων και ο νέος σχεδιασμός που υλοποιείται, κινείται στην κόψη του ξυραφιού, αφού δύο χρόνια μετά τη σύσταση του νέου φορέα, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση των υπέρογκων χρεών του φορέα και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις.

Για τα παραπάνω θέματα ο κ. Σγουρός θα ενημερώσει με επιστολή του, τόσο τον κ. Σαμαρά, όσο και τους Αρχηγούς των Κομμάτων, τους αρμόδιους Υπουργούς, τους Βουλευτές της Αττικής.

Ειδικότερα:

Τα χρέη του φορέα προς τρίτους παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα και ο ΕΔΣΝΑ παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ακόμη δεν έχει ενταχθεί στο Μητρώο των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων περί ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως συμβαίνει με όλους τους ΟΤΑ της χώρας. Το χρέος του Συνδέσμου το 2013 εκτιμάται ότι θα κλείσει στα61 εκ.€ μειωμένο κατά15 εκ.€ σε σχέση με το 2012 γεγονός που οφείλεται στο νοικοκύρεμα που έχει επέλθει (είσπραξη βεβαιωμένων εσόδων, συμψηφισμοί, διακανονισμοί, περιστολή περιττών λειτουργικών δαπανών κλπ).

Δεν έχουν ολοκληρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οι κηρυχθείσες απαλλοτριώσεις που αφορούν έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής, όπου διενεργούνται σήμερα οι εργασίες της υγειονομικής ταφής και σχεδιάζεται να λειτουργήσουν νέες υποδομές. Ήδη οι Δήμοι Φυλής και Ασπροπύργου και δικαιούχοι αποζημιώσεων έχουν καταθέσει αγωγές σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του Συνδέσμου με τις οποίες ζητούν πάνω από200 εκ.€.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Σγουρός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Μας ανέθεσαν δια νόμου τη διοίκηση ενός φορέα και τη διαχείριση ενός τομέα με τεράστια προβλήματα και παθογένειες χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη. Δύο χρόνια μετά, ούτε το απολύτως αυτονόητο, της ένταξής μας στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν έκαναν για να ρυθμιστούν τα χρέη μας, όπως όλων των ΟΤΑ της χώρας. Παρά την ανυπαρξία υποστήριξης καταφέραμε και την καθημερινή διαχείριση να διασφαλίσουμε και το νέο σχεδιασμό να προχωρήσουμε, διαψεύδοντας τους κατ΄ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ ανάθεση καταστροφολόγους. Ζητάμε τη συμβολή της Κεντρικής Διοίκησης μόνο σε ζητήματα που δεν έχουμε εκ του νόμου την αρμοδιότητα και βρίσκουμε μονίμως απέναντί μας έναν τοίχο. Ελπίζω να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα των προβλημάτων πριν είναι αργά».

Αντί για λύσεις ξεφυτρώνουν … νέες Γενικές Γραμματείες

Την ίδια στιγμή που τα παραπάνω προβλήματα παραμένουν άλυτα, με Προεδρικό Διάταγμα συστάθηκε νέα Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός εξέφρασε την αντίθεσή του με τη σύσταση του νέου οργάνου, που προχώρησε χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος και διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, που έχουν διαχρονικά την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όπως τόνισε, με τη νέα Γενική Γραμματεία προστίθεται ακόμη ένας φορέας στην πληθώρα των ήδη υφισταμένων:

ΦοΔΣΑ, Περιφέρειες, Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, Δήμοι, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Εσωτερικών, Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, Διυπουργική Επιτροπή Αποβλήτων, Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, Συλλογικά και Ατομικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Εντύπωση παράλληλα προκαλεί το γεγονός ότι ένας απλός Γενικός Γραμματέας προβλέπεται να δίνει εντολές σε υπερκείμενα Υπουργεία.

«Το σύστημα πρέπει να είναι απλό και αντιγραφειοκρατικό και τώρα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο και δαιδαλώδες. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Έτσι τα πράγματα περιπλέκονται. Όχι επειδή το λέμε εμείς. Το λέει η κοινή λογική. Αν τους χρειάστηκαν τόσοι μήνες απλά και μόνο για να συγκροτήσουν τη γραμματεία, αναρωτιέμαι πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο και να δώσουν λύση στα προβλήματα; Ας μην ανησυχούμε όμως. Όταν διαπιστωθεί η αδυναμία και του νέου οργάνου, ίσως προτείνουν μια νέα Γραμματεία που θα συντονίζει την παλιά και τα τρία Υπουργεία! Ράβε ξήλωνε, δηλαδή, δουλειά να μη σου λείπει…» τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο Θ. Παφίλης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική
«Ο λαός της περιοχής γνωρίζει ότι το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ ...
Η διαχείριση των απορριμμάτων απασχόλησαν Σγουρό- Μπουραΐμη
Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης είχε στις 18 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του, ο ...
Σύμφωνο Συνεργασίας για τη διαχείριση αστικών λυμάτων Ραφήνας, Αρτέμιδος και Σπάτων
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και ο Υπουργός Αναπληρωτής ...
Ερωτηματικά δημιουργεί η μεταφορά ανακυκλώσιμων (;) απορριμμάτων από τη Μύκονο στην Αθήνα
Τα μέλη της κίνησης πολιτών «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη ...
Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων Κερατέας και Λιοσίων
Ολοκληρώθηκε η α’ φάση των διαγωνισμών για τις Μονάδες Επεξεργασίας ...
Σύμπραξη τριών δήμων για το θέμα των απορριμμάτων
Οι δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης διοργανώνουν ...
Κλείνει για λόγους ασφαλείας ο ΧΥΤΑ Φυλής
Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου ...
Κλείνει για λόγους ασφαλείας ο ΧΥΤΑ Φυλής
Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου ...
Ο Κοινοτικός Επίτροπος «μαλώνει» την Ελλάδα για τις χωματερές
Σήμα κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα και την ...