Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Συρρίκνωση σημείωσε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ...
Ευρωζώνη: Στα 23,5 δισ. το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο
Διευρύνθηκε τον Νοέμβριο το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών ...
Ευρωζώνη: Νέο ρεκόρ στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών
Σε νέο ρεκόρ ενισχύθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Sinn (Ifo): Προσέξτε τι εύχεστε!

Sinn (Ifo): Προσέξτε τι εύχεστε!

Οι διεθνείς επικριτές των μεγάλων πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα πρέπει να προσέχουν τι εύχονται, δήλωσε στο CNBC ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Ifo, Hans-Werner Sinn.

«Αυτοί που απαιτούν η Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της πρέπει να αποδεχτούν ότι αυτό σημαίνει λιγότερες εξαγωγές δημοσίων κεφαλαίων προς άλλες χώρες, λιγότερα πακέτα διάσωσης, λιγότερες ενέργειες από την πλευρά της ΕΚΤ, κ.ο.κ. – δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

«Δεν μπορείς να λες πως η Γερμανία πρέπει να μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά να εξάγει περισσότερα κεφάλαια σε άλλες χώρες για να τις σώσει, αυτό είναι αδύνατο», σχολίασε.

Τα σχόλια του Sinn έρχονται στον απόηχο των πιέσεων που δέχεται η Γερμανία αναφορικά με την ανάπτυξή της που στηρίζεται στις εξαγωγές. Πέρυσι, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησαν τη Γερμανία ότι αυξάνει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της (που περιλαμβάνει τόσο το εμπόριο όσο και τις ροές χρήματος και επενδύσεων) σε βάρος των άλλων χωρών της ευρωζώνης και ότι δημιουργεί αποπληθωριστικές πιέσεις.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα για όγδοο συνεχόμενο έτος το 2013, ενώ την Τρίτη το ινστιτούτο Ifo δήλωσε πως το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας πιθανότατα άγγιξε νέο ρεκόρ το 2013, στα 260 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, το Ifo ανέφερε πως το γερμανικό πλεόνασμα είναι «πιθανότατα το μεγαλύτερο στον κόσμο», καθώς είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της Κίνας, που έρχεται στην δεύτερη θέση, στα 195 δισ. δολάρια. Και αυτό, ενώ η Γερμανία χρησιμοποιεί τα αποθέματά της για τα πακέτα διάσωσης της ευρωζώνης και για την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Το Ifo προσέθεσε πως η ανισορροπία αποτελεί ουσιαστικά αποτέλεσμα της «συνεχιζόμενης χαμηλής ανταγωνιστικότητας» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και θα μπορούσε να διορθωθεί μόνο εάν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της παροχής προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Το ινστιτούτο παραδέχθηκε πάντως πως «η διαδικασία είναι εξαιρετικά κουραστική και επώδυνη για τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης».

Μιλώντας στο CNBC, ο Sinn σχολίασε πως αν και η Γερμανία χρειάζεται να τονώσει την ζήτηση για εισαγωγές, ωστόσο και οι χώρες της νότιας Ευρώπης πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

«Η εξισορρόπηση απαιτεί μια αναδιοργάνωση των σχετικών τιμών στην ευρωζώνη ώστε εάν ο Νότος γίνει πιο ανταγωνιστικός, τότε αυτομάτως η Γερμανία θα μειώσει την ανταγωνιστικότητά της διότι το ευρώ θα προσαρμοστεί και τότε σταδιακά θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα –αυτή η (τρέχουσα) κατάσταση είναι αφύσικη και πρέπει να αλλάξει».

Ο Sinn σημείωσε παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να προχωρήσει σε πρόγραμμα τόνωσης του δανεισμού παρόμοιο με το βρετανικό «funding for lending», παρά το ότι είναι δελεαστικό και θα μπορούσε να αμβλύνει τις πιέσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι μόνο μέσω μιας περιόδου λιτότητας η ευρωζώνη έχει πιθανότητα να επιβιώσει και οι χώρες αυτές να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Δίνονται παυσίπονα εδώ και αρκετά χρόνια –βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο της κρίσης και δεν μπορείς να δώσεις πολλά παυσίπονα. Οι πραγματικές επιχειρήσεις διάσωσης είναι αυτές που αφορούν τα δομικά κομμάτια της οικονομίας».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,8 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο
Πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ εμφανίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον ...
Ιαπωνία: Κατώτερο των προσδοκιών το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το Μάρτιο
Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών ...
Ευρωζώνη: Πλεόνασμα 25,3 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο
Στα 25,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 το πλεόνασμα στο ...
Γερμανία: Στα 19,1 δισ. το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο
Μειώθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Γερμανία ...
Ξεκινά έρευνα για το γερμανικό πλεόνασμα η Κομισιόν
Τη διενέργεια έρευνας για το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ...
Ευρωζώνη: Κατώτερη των προσδοκιών η διεύρυνση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η διεύρυνση του πλεονάσματος στο ...
Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ιταλία τον Αύγουστο
Συρρικνώθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο ...
Πλεόνασμα 2,7 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών-Αύξηση 2,2 δισ.
Πλεόνασμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούλιο του 2013 το ισοζύγιο ...
Ευρωζώνη: Στα 19,6 δισ. το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το Μάϊο
Στα 19,6 δισ. ευρώ ανήλθε το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών στην ...