Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Περιβάλλον
Σχετικά Νέα
Να σταματήσει η καταστροφή χημικών στη Μεσόγειο
Να μπει «φρένο» στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη ...
Χορτοφαγική δίαιτα στον νορβηγικό στρατό για την προστασία του περιβάλλοντος!
Με έναν ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο συνεισφέρει η Νορβηγία στην ...
«Βουτιά» 30% στην παραγωγή ελαιόλαδου
Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα μας, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τρώγοντας κρέας συντελούμε στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Τρώγοντας κρέας συντελούμε στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Η εντατική παραγωγή κρέατος έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση «Φίλοι της Γης» παρουσιάζοντας έναν «άτλαντα» κατανάλωσης κρέατος σε όλον τον κόσμο.

«Η εντατική παραγωγή κρέατος δεν σημαίνει μόνο ότι υποφέρουν τα ζώα. Έτσι καταστρέφεται το περιβάλλον και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών τις οποίες εισάγουμε από τον Νότο για να τα θρέψουμε», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Μπάρμπαρα Ούνμισιγκ, η πρόεδρος τους Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, μιας οργάνωσης που πρόσκειται στους Πράσινους της Γερμανίας και συνεργάστηκε στην έκδοση του «άτλαντα».

Σύμφωνα με τους Φίλους της Γης, απαιτούνται περίπου 15.500 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα κιλό βοδινού κρέατος. Με την ίδια ποσότητα νερού παράγονται 12 κιλά σταριού ή 118 κιλά καρότα.

«Κάθε φορά που τρώμε κάνουμε μια πολιτική επιλογή που έχει επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στο κλίμα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άντριαν Μπεμπ. Η κατανάλωση κρέατος, που είναι ήδη πολύ υψηλή, αυξάνεται διαρκώς στις αναδυόμενες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους Φίλους της Γης, ήδη πάνω από τα 40 δολάρια της ετήσιας παραγωγής σταριού, σίκαλης, βρώμης και καλαμποκιού χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ζωοτροφή. Το ένα τρίτο των 14 δισεκατομμυρίων εκταρίων γης που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται για να τραφούν τα εκτρεφόμενα ζώα.

Από την ολοένα και αυξανόμενη παραγωγή κρέατος επωφελούνται οι μεγάλοι όμιλοι, όπως η βραζιλιάνικη εταιρεία JBS ή οι αμερικανικές TysonFoods και Cargill ενώ οι μικροί παραγωγοί είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν, υποστηρίζει επίσης η οργάνωση.

Στον άτλαντά τους, οι Φίλοι της Γης επισημαίνουν επίσης τη μαζική χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους και τη χρήση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων για την εκτροφή των ζώων. Η οργάνωση τονίζει όμως ότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και να λάβει μέτρα για να μειωθεί η παραγωγή και η κατανάλωση κρέατος.

«Δεν κάνουμε έκκληση στον κόσμο να σταματήσει εντελώς να τρώει κρέας», διευκρίνισε ο Μπάστιαν Χέρμισον, του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, τονίζοντας ότι οι οργανώσεις θέλουν απλώς να «ενημερώσουν» τους καταναλωτές για τις επιλογές τους.

Στην έκθεσή τους οι οργανώσεις εκτιμούν ότι μεταξύ 2010-12 κάθε Ευρωπαίος πολίτης έτρωγε, σε ετήσια βάση, 64,2 κιλά κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο). Οι Αμερικανοί κατανάλωναν 92 κιλά κρέατος ετησίως. Μολονότι οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι θα παραμείνουν σταθεροί σε Ευρώπη και ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία, στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, και σε άλλες περιοχές, η ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 80% έως το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια παραγωγή κρέατος θα πρέπει να αυξηθεί από τους 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως στους 470 εκατομμύρια τόνους έως το 2050 προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η ξηρασία οδήγησε τις αρχές της Βενεζουέλας να λάβουν μέτρα στην κατανάλωση νερού
Σε τετράμηνο καταμερισμό στην διαθέσιμη ποσότητα νερού προχώρησαν, ...
Αύξηση της φορολογίας στους ρυπαντές του περιβάλλοντος προτείνει η Ε.Ε.
Μέσω της αύξησης της φορολογίας σε τομείς που έχουν σχέση με τη ρύπανση ...
Έρχεται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με αντιπαροχή
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης το υπουργείο ...
Ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ιταλία
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στην ...
Θανατική ποινή στην Κίνα για τους ρυπαντές του περιβάλλοντος
Τα δικαστήρια στην Κίνα πλέον μπορούν να εκδίδουν αποφάσεις για την ...
Δράσεις του ΥΠΕΚΑ για την Ημέρα Περιβάλλοντος
Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως ...
Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για το περιβάλλον στην πλατεία Συντάγματος
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας, και Κλιματικής Αλλαγής ...
«Στα σκαριά» υδροηλεκτρικό φράγμα 314 μέτρων στην Κίνα
Αν και το σχέδιο αυτό θα επιβαρύνει τη χλωρίδα και τα σπάνια ψάρια της ...
Βάλτε την ανακύκλωση στη ζωή σας
Η ανακύκλωση είναι μια διαδικασία που πρωτίστως συμβάλλει στη ...