Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιαννόπουλος: Παντελώς ανυπόστατη κάθε αναφερόμενη λίστα σε φυσικά πρόσωπα δημοσιογράφων
«Εκτός πραγματικότητας» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου ...
Στασινόπουλος: Έλειπαν 3 ονόματα απο την πρώτη λίστα Λαγκάρντ
Τρία ονόματα έλειπαν από το πρώτο CD που περιείχε τη λίστα Λαγκάρντ, με ...
ΥΠΟΙΚ: Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 500 υποθέσεων από τη λίστα των 1.747
Τα ειδικά συνεργεία ελέγχου, τα Διπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και το ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Λίστα Λγκάρντ: Στις 266 οι εντολές ελέγχου για 1700 φυσικά πρόσωπα

Λίστα Λγκάρντ: Στις 266 οι εντολές ελέγχου για 1700 φυσικά πρόσωπα

Στις 266 ανέρχονται οι εντολές ελέγχου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα για τα 1700 φυσικά πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί στο πλαίσιο της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Από τις 266 εντολές ελέγχου, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος για 155 πρόσωπα και για κάποιους από αυτούς θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και θα υπάρχουν αποτελέσματα ίσως και μέσα στο μήνα.

Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στον φόρτο εργασίας που είχε το ΣΔΟΕ το καλοκαίρι, προκειμένου να μην υπάρχει υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ και στα σεμινάρια που ήταν αναγκαία να οργανωθούν για εξειδικευμένους ελέγχους των στελεχών του ΣΔΟΕ με δεδομένο ότι πλέον έχει αλλάξει το αντικείμενο του Σώματος (σ.σ. η αρμοδιότητα της φοροδιαφυγής έχει δοθεί πλέον στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) και από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής έχει μετακινηθεί σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και απάτης. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη λίστα Λαγκάρντ (σ.σ. συγκέντρωση στοιχείων από τις τράπεζες, δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών για τους ελέγχους κλπ) εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εφεξής ο έλεγχος θα είναι δυνατόν να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς.

Η διαβίβαση των στοιχείων από όλες τις τράπεζες ολοκληρώθηκε ουσιαστικά μετά το καλοκαίρι και γι΄ αυτό όπως εξήγησε καθυστέρησε ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε ότι επειδή τα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ είναι πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια θα πρέπει να αναμένονται προσφυγές και άρα τα πορίσματα του ΣΔΟΕ θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένα ώστε να μην καταπέσουν στην πορεία. Επίσης, μέχρι τώρα το ΣΔΟΕ δεν έχει πλήρη εικόνα για το μέγεθος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου. Ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι από τα 1700 φυσικά πρόσωπα, τα 919 περίπου δεν εμφανίζουν χρηματικό υπόλοιπο ενώ τα 205 πρόσωπα φαίνεται, σε πρώτη φάση, από τις δηλώσεις τους και τα στοιχεία που παρείχε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να καλύπτουν τα ποσά που εμφανίζονται στη λίστα. Το ΣΔΟΕ αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς υπάρχουν και φυσικά πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν είναι ευχερές να αναγκαστούν στην παροχή εξηγήσεων προς τον ελεγκτικό μηχανισμό σύντομα. Τα έσοδα που προσδοκά το κράτος από τους ελέγχους αυτούς δεν είναι άμεσα εισπρακτέα, διότι θα υπάρξουν και προσφυγές, είπε ο κ. Στασινόπουλος και πρόσθεσε ότι το Σώμα δουλεύει όχι τόσο για το σήμερα όσο για το αύριο.

Ο κ. Στασινόπουλος ρωτήθηκε και για τη λίστα των ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο, και είπε ότι και εκεί η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αλλά έτσι και αλλιώς ο βασικός έλεγχος γίνεται από τις Δ.Ο.Υ. Για τη λίστα του Λουξεμβούργου οι λογαριασμοί είναι 17 ή 18 και ακολουθείται ελεγκτική διαδικασία όμοια με τη διαδικασία της λίστα Λαγκάρντ. Η λίστα του Λιχτενστάϊν πήγε στο αρχείο από το 2011 με πράξη των ελεγκτών και έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας προκειμένου να αποφασίσει τι τελικά θα γίνει. Για τη λίστα με τα εμβάσματα των 54.000 φορολογουμένων που είχαν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό, είπε ότι αυτό το πακέτο ελέγχεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

«Είναι αδιανόητο να λέτε ότι 15 μήνες αν και έχετε κατεπείγουσα οδηγία από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ότι δεν έχετε πραγματοποιήσει ελέγχους παρά μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Αυτό δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι «θα έπρεπε να έχει προχωρήσει ο έλεγχος εγγραφής 562 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με εταιρεία της Eurobank και του κ. Λάτση και με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου που σύμφωνα με δημοσιεύματα προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών». Η βουλευτής εξέφρασε επίσης την έκπληξη της για το γεγονός ότι μπήκε το αρχείο η Λίστα Λιχτενσταϊν χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή.

Η ακρόαση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ συνεχίζεται.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μη παραγραφή της λίστας Λαγκάρντ
Την τροπολογία, με την οποία παρατείνεται κατά ένα έτος η δυνατότητα ...
Έσοδα 80 εκατ. από ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ
Το ποσό των 80.000.000 ευρώ έχει αποφέρει έως σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο ο ...
Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση για εκπτώσεις επί του ΕΝΦΙΑ σε φυσικά πρόσωπα
Την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για εκπτώσεις - μειώσεις επί του ΕΝΦΙΑ ...
«Δείξαμε δύο πρόσωπα»
Δύο πρόσωπα είδε από τον Παναθηναϊκό σήμερα στην Ρόδο ο Ντούσκο ...
Τελεσίγραφο Εισαγγελέα: Να τελειώσει σε δυο μήνες ο έλεγχος της Λίστας Λαγκάρντ
Μορφή «κατεπείγουσας έρευνας» για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και ...
Η νέα σύνθεση Επιτροπής Ελέγχου της Τρ. Κύπρου
Το διορισμό του κ. Μαρίνου Γιαλελή στην Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε το ...
19 εκατ. απέφερε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων από off shore σε φυσικά πρόσωπα
Σε 19 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε το ποσό που απέφερε ο φόρος μεταβίβασης ...
Καμμένος: Οι υπεύθυνοι πρέπει να πάνε φυλακή και να δημευτούν οι περιουσίες τους
«Μέσα (στη λίστα Λαγκάρντ)είναι τα ίδια πρόσωπα και οι ίδιες εταιρείες ...
Κύπρος: Έξι χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα απέσυραν εκατομμύρια ευρώ
Κατάλογος με έξι χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία το πρώτο ...