Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σόρος: Γερμανοί και Σόιμπλε τα έκαναν μαντάρα με τη διάσωση της Ελλάδας!
«Οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε έκαναν μαντάρα τη διάσωση της Ελλάδας», ...
Ενέκρινε το Ecofin την επιμήκυνση των δανείων Πορτογαλίας-Ιρλανδίας
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παραταθεί ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ότμαρ Κάρας: Λάθος εκτιμήσεις της τρόικας κατά τη διάσωση Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου

Ότμαρ Κάρας: Λάθος εκτιμήσεις της τρόικας κατά τη διάσωση Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου

Λάθος εκτιμήσεις από την τρόικα, της κατάστασης κατά τη διάσωση Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου, διαπιστώνει η έκθεση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον αντιπρόεδρό του, Αυστριακό Ότμαρ Κάρας, γράφει στο σημερινό της φύλλο η αυστριακή οικονομική εφημερίδα "Βίρτσαφτσμπλατ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή της το σχέδιο της έκθεσης, η οποία πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου προς διαβούλευση.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), εκτίμησε λανθασμένα, σε διαφορετικό βαθμό, την κατάσταση κατά τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, με το ΔΝΤ να έχει παραδεχθεί εδώ και πολύ καιρό πως οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη υποτιμήθηκαν, αλλά κάτι τέτοιο δεν θέλει μέχρι σήμερα «ούτε να ακούσει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προσθέτει ακόμη, πως οι θεσμοί της τρόικας έχουν και διαφορετικές στοχεύσεις στην πορεία εξυγίανσης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει την εσωτερική υποτίμηση μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτά διαπιστώνονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο σχέδιο της έκθεσης, ενώ σήμερα, όπως συμπληρώνει, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν οι αναλυτικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του Eurogroup, καθώς και των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των τεσσάρων χωρών, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που φέρεται να έχει στη διάθεσή της και αυτές τις τοποθετήσεις, οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώνουν, σχεδόν ταυτόσημα, πως τα προγράμματα έκτακτου δανεισμού υπήρξαν απαραίτητα και πως και οι τέσσερις χώρες βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία. Η "Βίρτσαφτσμπλατ" επισημαίνει πως τα μέτρα που υπαγορεύτηκαν από την τρόικα έχουν συχνά προσβληθεί νομικά και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κάνει λόγο για 5.000 αγωγές.

Η υψηλή ανεργία, κυρίως νέων ανθρώπων, οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος και η μαζική συρρίκνωση της οικονομίας καταγράφονται στα αρνητικά των πεπραγμένων της τρόικας, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα εμφανίζεται θετικό για την τρόικα, καθώς οι συνέπειες χωρίς τη δράση της θα ήταν πολύ χειρότερες, αναφέρει η εφημερίδα. Και αυτό, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, διότι οι επαπειλούμενες χρεοκοπίες των τεσσάρων χωρών θα καθιστούσαν ακόμη πιο απότομες και σκληρές τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ πτωχεύσεις τραπεζών και μια μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες του ευρώ θα αποτελούσαν σοβαρούς κινδύνους.

Όπως τονίζει από την πλευρά του ο Ότμαρ Κάρας, «η τρόικα υπήρξε μια λύση ανάγκης, που ήταν αναγκαία και σωστή, ωστόσο για να λειτουργεί στο μέλλον καλύτερα η αλληλεγγύη στην ΕΕ, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια, διάλογο και έλεγχο», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Matt Damon: «Ο μοναδικός δισταγμός μου για τον ρόλο μου στη «Διάσωση» ήταν...»
Τους λόγους που αρχικά είχε ενδοιασμούς για το αν θα έπρεπε ή όχι να ...
Αναβάθμιση της Ιρλανδίας απο τον S&P
Aναβάθμισε οοίκος αξιολόγησης Standard and Poor's το βραχυπρόθεσμο και ...
Οι νικητές των εισιτηρίων της Εθνικής
Διαβάστε τα ονόματα των νικητών για τα εισιτήρια του αγώνα της Εθνικής ...
Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μοντέλο Πορτογαλίας» για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μοντέλο Πορτογαλίας» για έξοδο ...
Έπαιξε ο Ρονάλντο στο 5-1 με Ιρλανδία (video)
Χαμογελούν στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, όχι για το 5-1 επί της ...
Όλα τα αστέρια στους 30 της Πορτογαλίας
Τα ονόματα των 30 παικτών που  συνθέτουν στην προεπιλογή του για την ...
(upd2)Διαφωνούν Κάρας-Νγκοκ για το θέμα με Τσίπρα
Διαψεύδει ανοιχτά τον επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας, Ότμαρ Κάρας ...
«Καίει» την τρόικα το προσχέδιο του πορίσματος του Ευρωκοινοβουλίου
Σειρά προτάσεων και συστάσεων για τον ρόλο και τις δράσεις της τρόικας ...
Ο Ότμαρ Κάρας επικεφαλής της ομάδας που θα ελέγξει το έργο της τρόικας
Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να ...