Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Θέατρο Τζένη Καρέζη: Κάτι νέο συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας!
Από τις 25 Σεπτεμβρίου 2015 το θέατρο Τζένη Καρέζη αλλάζει, ζωντανεύει, ...
Η Ανάκριση του Πέτερ Βάις: νέες παραστάσεις στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Η Ανάκριση του Πέτερ Βάις, επιστρέφει για ένα δεύτερο κύκλο ...
H Aνάκριση, του Πέτερ Βάις στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Από τις 11 Οκτωβρίου 2013 το θέατρο Τζένη Καρέζη φιλοξενεί την παράσταση Η ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Θέατρο: H Aνάκριση, του Πέτερ Βάις (Θέατρο Τζένη Καρέζη)

Θέατρο: H Aνάκριση, του Πέτερ Βάις (Θέατρο Τζένη Καρέζη)

Η φρίκη και ο αποτροπιασμός είναι κάποια από τα πολλά συναισθήματα που προκαλούν στο θεατή της «Ανάκρισης», τα ιστορικά γεγονότα τα οποία παρουσιάζονται και διεγείρουν απάνθρωπες εικόνες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Το έργο του Πέτερ Βάις, είναι ένα ντοκουμέντο κατά του ναζισμού και της μισανθρωπιάς, μια ωμή καταγγελία στην τρέλα του πολέμου. Μέσα από τις μαρτυρίες στη δίκη κάποιων υπευθύνων του στρατοπέδου, αναδύεται ο τραγικός αφανισμός εκατομμύρια ανθρώπων, με τρόπους κραυγαλέα διαστροφικούς.Από την Αναστασία Ρίζου

 

 

Συνήθως, στα καταγγελτικά έργα-ντοκουμέντα σαν αυτό, υπάρχει το θετικό μιας φλέγουσας κατάστασης που πηγάζει από την πραγματικότητα και μας φέρνει συχνά ενώπιον του εαυτού μας. Έτσι και η «Ανάκριση» τονίζει τους λόγους που η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητο συστατικό για ένα στέρεο μέλλον. Εξαιρετικά δυσάρεστο βέβαια, να υπάρχουν τόσοι συσχετισμοί και νήματα που συνδέουν το τρομερό «τότε» με το ελληνικό «σήμερα».

 

Παρακολουθούμε λοιπόν, έξι πρόσωπα που επέζησαν από την κόλαση του Άουσβιτς να αποτελούν τους μάρτυρες κατηγορίας πέντε ναζί, καταθέτοντας στον ανακριτή τις εμπειρίες τους με κάθε λεπτομέρεια. Αντίλογος σε κάθε τους ομολογία, είναι ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, που προσπαθεί να τους υπερασπιστεί, αμφισβητώντας ακόμα και αδιάσειστα γεγονότα.

 

Η παράσταση, στήθηκε κάπως άνισα. Ξεχώρισε η ερμηνεία της Εύας Κοταμανίδου, που ήταν σπαρακτική, καθήλωνε με το βλέμμα, ενώ με τη στάση της κραύγαζε βουβά. Λιτή και αισθαντική η φιγούρα του Γιάννη Γούνα, ενώ απέριττος και καίριος ο Παύλος Ορκόπουλος. Ο ανακριτής του Κώστα Καζάκου ήταν κάπως μονότονος, μα διέθετε στιβαρότητα, ενώ η Τζένη Κόλλια, αν και με νεύρο, είχε έναν αδύναμο ρυθμό. Οι ναζί, παρουσιάστηκαν βδελυγμικοί, καρικατουρίστικοι και κενοί. Ο «Σταρκ», είναι ο αντι-ήρωας που λέει το πιο ουσιαστικό για αυτούς, ότι δηλαδή έτσι γαλουχήθηκαν και έμαθαν από μικροί ότι είναι το σωστό, θίγοντας το ζήτημα των κατευθυντήριων γραμμών τις οποίες παίρνει ένα άτομο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Δυστυχώς η κραυγή δεν φαίνεται να φτάνει απόλυτα στα αυτιά μας, μέσω του Κωνσταντίνου Καζάκου, που έδωσε μια πιο επίπεδη ερμηνεία, αν και προσπάθησε αρκετά.

 

Η σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη, είχε κλασικές γραμμές και νόρμες, χωρίς να περιέχει το στοιχείο της υπέρβασης ή της έκπληξης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Θάλειας Ιστικοπούλου, ήταν απλά, χωρίς ιδιαιτερότητες, όμως η χρήση βίντεο με τα στοιχεία των κατηγορουμένων, ήταν μια αναπάντεχα καλή εικαστική παρέμβαση. Οι φωτισμοί του Θανάση Σταυρόπουλου είχαν αρκετά κινηματογραφικά στοιχεία. Η μουσική επένδυση καλή και ενδιαφέρουσα.

 

Η κανονική εκδοχή της «Ανάκρισης» έχει την εξοντωτική διάρκεια των πέντε ωρών. Εύστοχα, σε αυτήν την διασκευή, ολοκληρώθηκε με την καταγγελία ενός επικίνδυνου και υποβόσκοντα νεοναζισμού σε κάθε σύγχρονη κοινωνία, που δεν έχει απολέσει τα κατάλοιπα του παρελθόντος. Όμως, το αναπάντεχο στην παράσταση του «Τζένη Καρέζη», είναι ότι στην σκηνή, εμφανίζεται ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, που κάνει μια αιρετική παρέμβαση, εξιστορώντας με στοιχεία, πως οι πραγματικοί ένοχοι για την άνοδο του ναζισμού, δεν δικάστηκαν ποτέ, παρά μονάχα κάποιοι κατώτερων αξιωμάτων εντολοδόχοι. Κάτι ενδιαφέρον και ακριβές. Το αμφιλεγόμενο είναι ότι στην συνέχεια, επικαλούμενος τον Μπρεχτ, κάνει μια σύνδεση μεταξύ καπιταλισμού και φασισμού, δράττοντας την ευκαιρία να δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, που τόσο πολυφορεμένες είναι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ένα τόσο δυνατό και σπαρακτικό έργο, είναι ικανό να μιλήσει στον θεατή, χωρίς υποτίτλους και αν αυτοί υπάρχουν, να αρκούνται σε απλή καταγραφή των ιστορικών γεγονότων.

 

Η ιστορία έχει ακόμα να διδάξει πολλά, αρκεί με τη σειρά μας να είμαστε πρόθυμοι να διδαχθούμε από αυτήν.

 

Γενικά, πρόκειται για μια παράσταση με καλές προθέσεις, δυστυχώς επίκαιρη, που μπορεί να υστερεί σε κάποια σημεία, όμως τα μηνύματα που δύναται να περάσει, είναι ούτως ή άλλως πολύ σημαντικά για τις σκοτεινές εποχές που διανύουμε.

 

 

"Η Ανάκριση", του Πέτερ Βάις, παρουσιάζεται από Πέμπτη έως Κυριακή στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, σε Απόδοση και Σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πλούτος του Αριστοφάνη για όλη την οικογένεια στο Θέατρο Τζένη Καρέζη!
Το Θέατρο Τζένη Καρέζη φιλοξενεί μια ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία ...
Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση, συνεχίζει για 5η χρονιά την πορεία ...
Κραυγές γυναικών: σειρά θεατρικών μονολόγων στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Στο ανανεωμένο Θέατρο Τζένη Καρέζη ο πολιτιστικός οργανισμός Sound & ...
Τρεις Αδελφές, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Μία παράσταση με 6 αδελφές, παράλληλα σύμπαντα, ποίηση και αέναη κίνηση ...
Παγκόσμια Ημέρα Θέατρου: εορτασμός στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Το θέατρο «Τζένη Καρέζη» και ο θίασος που παρουσιάζει το εργο «Τέλος ...
5 ½ ιστορίες για την κρίση στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Η θεατρική ομάδα “ΑντίχειραΣ” παρουσιάζει στο Θέατρο Τζένη Καρέζη ...
Εορταστικό πρόγραμμα στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη»
Το Θέατρο Τζένη Καρέζη μας καλεί σε τρεις παραστάσεις για την περίοδο ...
Τέλος του παιχνιδιού του Σάμουελ Μπέκετ στο θέατρο Τζένη Καρέζη
Στις αρχές του Οκτώβρη 2014 θα υποδεχτούμε το Κοινό, σε μία από τις πιο ...
Κ. Π. Καβάφης. Αυτοβιογραφούμενος, στο Θέατρο Τζένη Καρεζη
Το Θέατρο Τζένη Καρέζη παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση Κ. Π. Καβάφης. ...