Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα προεκλογικά-Οι όροι ανάπτυξης για το 2015
Σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο και ...
ΙΟΒΕ: Σε χαμηλό 8μήνου το Οικονομικό κλίμα το Δεκέμριο λόγω κάλπης
Σε χαμηλό οχταμήνου, έπειτα από μία συνεχή ανοδική πορεία, διολίσθησε ο ...
Σε υψηλό 5ετίας το οικονομικό κλίμα το Μάϊο
Σε υψηλό 5ετίας «σκαρφάλωσε» το Μάϊο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΙΟΒΕ: Στα ίδια επίπεδα το οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο

ΙΟΒΕ: Στα ίδια επίπεδα το οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο

Στις 90,9 μονάδες διαμορφώθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σχεδόν στα επίπεδα του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τον Δεκέμβριο σημειώθηκε επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, μικρή στη βιομηχανία και εντονότερη στις κατασκευές που αντισταθμίζονται από τη βελτίωση στο λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι προσδοκίες στον τομέα των υπηρεσιών.

Από τα συνολικά πλέον αποτελέσματα του έτους είναι φανερό ότι μετά τη σταδιακή βελτίωση του δείκτη από τα μέσα του 2012 και τη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών στο πρώτο εξάμηνο του 2013, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους που μόλις ολοκληρώθηκε, ο δείκτης σταθεροποιείται στα επίπεδα των 90-91 μονάδων, με αμελητέα μηνιαία διακύμανση. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η σταθεροποίηση αυτή συγκλίνει και με τη σταδιακή εξασθένιση της ύφεσης, που αποτυπώνεται και στα επίσημα μακροοικονομικά στοιχεία και αντανακλά την άμβλυνση της μεγάλης απαισιοδοξίας που προηγουμένως κυριαρχούσε στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων.

Η παρατεταμένη στασιμότητα του δείκτη όμως, αποκαλύπτει ότι δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί συνθήκες περαιτέρω βελτίωσης αυτών των προσδοκιών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη διατήρηση της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα, στη σωρευτική φορολογική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων, στη συνεχιζόμενη, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, πτώση της κατανάλωσης, παράγοντες που εξακολουθούν να δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ή την ενίσχυση των εσόδων από τον τουρισμό. Αναλυτικότερα:

- Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής κερδίζουν ελαφρά έδαφος, με τα αποθέματα να φανερώνουν ελαφρά διόγκωση και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να παραμένουν αμετάβλητες.

- Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αποδυναμώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων, με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αντίθετα να αμβλύνονται.

- Στο λιανικό εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται, αν και οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους εντείνονται ήπια, με τον αρνητικό δείκτη των εκτιμημένων αποθεμάτων να εξομαλύνεται ελαφρά.

- Στις κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται, ενώ και ο δείκτης για την προβλεπόμενη απασχόληση χάνει αισθητά έδαφος.

- Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνονται και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας μεταβάλλονται θετικά, ενώ στις προθέσεις για αποταμίευση καταγράφεται οριακή αρνητική μεταβολή.

Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βαίνουν λιγότερο ελαφρώς λιγότερο δυσμενείς.

Περαιτέρω βελτίωση οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για όγδοο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 1,6 και 1,4 μονάδες αντίστοιχα, κινούμενος στις 100,0 και 103,5 μονάδες. Η συνεχιζόμενη ανοδική τάση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη, φέρνει τον σχετικό δείκτη στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2011. Στην ΕΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται ήδη, από τον Σεπτέμβριο και μετά, υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος προήλθε από την ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Το κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο στις Κατασκευές (+3,6) -ανάκαμψη διαδεχόμενη την πτώση του περασμένου μήνα- ενώ οι προσδοκίες ενισχύθηκαν σημαντικά και στο Λιανικό Εμπόριο (+2,7). Στις Υπηρεσίες, η βελτίωση είναι λιγότερο εμφατική (+1,1), ενώ στη Βιομηχανία οριακή (+0,5). Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται και αυτή ανοδικά τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη (+1,8), ενώ από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε σε τρεις εξ' αυτών, ήτοι στην Ισπανία (+4,0), την Ιταλία (+2,3) και την Ολλανδία (+1,5), παραμένοντας επί της ουσίας αμετάβλητο στη Γερμανία (+0,3) και την Γαλλία (+0,3).

Στην ΕΕ, η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος ήταν, ελαφρώς, λιγότερο έντονη σε σχέση με την Ευρωζώνη. Σε επίπεδο τομέων, οι προσδοκίες στην ΕΕ διαφοροποιούνται σε σχέση με την Ευρωζώνη ως προς τη Βιομηχανία, όπου παρέμειναν σταθερές, ενώ σημαντικά εντονότερη ήταν η άνοδος του κλίματος στο Λιανικό Εμπόριο και ηπιότερη στις Κατασκευές. Όπως και στη ζώνη του ευρώ, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενισχύθηκε, όμως σε μικρότερο βαθμό. Σε επίπεδο χωρών, ο κύριος λόγος για την ελαφρώς χαμηλότερη άνοδο του κλίματος στην ΕΕ, είναι η σταθερότητά του στα επίπεδα Νοεμβρίου στη Βρετανία (-0,1), τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΙΟΒΕ: Κοντά σε χαμηλό διετίας το οικονομικό κλίμα το Μάϊο
Επιδεινώθηκε εκ νέου τον Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ...
ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο
Στις 98,2 μονάδες αυξήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ...
ΙΟΒΕ: Επανήλθε ανοδικά το οικονομικό κλίμα το Μάϊο
Σε ανοδική τροχιά επανήλθε τον Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ...
ΙΟΒΕ: Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο
Στις 97,5 (από 94,8) μονάδες διαμορφώθηκε τον Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού ...
Ευρωζώνη: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο
Καλύτερα των προσδοκιών αποδεικνύονται τα στοιχεία της Κομισιόν για ...
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 5,5 ετών το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο!
Σε υψηλό 5,5 ετών «σκαρφάλωσε» ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην ...
ΙΟΒΕ: Ελαφρώς υψηλότερα το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο
Ελαφρώς υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 92,6 μονάδες κινήθηκε το ...
Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο
Στα επίπεδα του περασμένου μήνα παρέμεινε τον Νοέμβριο ο δείκτης ...
Σε υψηλό 3,5 ετών το οικονομικό κλίμα Απριλίου
Σε υψηλό 3,5 ετών «σκαρφάλωσε» το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο του ...