Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Απολογείται ο Στάθης Μπούκουρας
Να απολογηθεί καλείται σήμερα (Τετάρτη) ο προσωρινά κρατούμενος ...
Ο Μπούκουρας διαφοροποιείται από τη Χρυσή Αυγή(;)
Ένα προφανές σημείο διαφοροποίησης διαφάνηκε στις σχέσεις των ...
Στον ανακριτή ο Χρυσαυγίτης βουλευτής Σ. Μπούκουρας
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας παρουσιάστηκε τη ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Στις ανακρίτριες και ο Μπούκουρας που δηλώνει αθώος

Στις ανακρίτριες και ο Μπούκουρας που δηλώνει αθώος

Ενώπιον των ανακριτριών βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής ο Ευστάθιος Μπούκουρας, ο τρίτος βουλευτής της Χρυσής Αυγής που έχει κληθεί σε απολογία για τα αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, για τα οποία ήδη οι Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους το Σάββατο, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και εντός της ημέρας θα μεταφερθούν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Κατηγορηματικά αθώος δηλώνει στο υπόμνημα, κατά πληροφορίες, ο Ευστάθιος Μπούκουρας. Υποστηρίζει ότι «η δίωξη του είναι πολιτική και "βάλλεται" στο πλαίσιο μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας κατά του κόμματός του».

Επίσης αναφέρει ότι «ουδέποτε έλαβε μέρος σε "εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας" και ότι η μοναδική επίθεση κατά μεταναστών που έχει αναφερθεί στην περιοχή της Κορινθίας από το σχολείο μεταναστών, έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο ο ίδιος δεν κατοικούσε στην Κόρινθο».

Ο κ. Μπούκουρας προσθέτει ότι ο ίδιος ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και ότι σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, απόδειξη του οποίου συνιστά η συμμετοχή του στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο συνδυασμό του νυν δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο βουλευτής Κορινθίας αναφέρει τέλος ότι στις ομιλίες που παρακολούθησε στα γραφεία του κόμματος της Χρυσής Αυγής μετά την ένταξή του σε αυτό, «ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά σε εθνικοσοσιαλιστικές (ναζιστικές) ιδεολογίες, για επιθέσεις ή πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών, ρομά ή ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, και ουδέποτε άκουσε κάποια αναφορά για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτεύματος».

Η δικαστική εξέλιξη προκάλεσε ένταση χθες βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα, στο Εφετείο, αφού στο άκουσμα της προφυλάκισης των κατηγορουμένων Γερμενής και Ηλιόπουλου, συγκεντρωμένοι στο χώρο επιτέθηκαν φραστικά στους δημοσιογράφους, ενώ γενικότερα αντέδρασαν με συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Η προφυλάκιση των δυο βουλευτών για το κακούργημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί ως βουλευτές θεωρήθηκε ότι είχαν αυξημένη ευθύνη για την κατεύθυνση που δινόταν σε δράσεις του κόμματος με κύριο χαρακτηριστικό την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δικαστικές αρχές φέρονται να έκριναν πως η έκνομη δραστηριότητα του σχηματισμού κινείται πάνω σε αυτή τη γραμμή πλεύσης, σε αυτή δηλαδή την ιδεολογία, την οποία κατέβαζαν προς "τα κάτω" -τις οργανώσεις και τους υποστηρικτές δηλαδή- οι βουλευτές και δη μεταξύ αυτών οι δυο συγκεκριμένοι που εμφανίζονται να είχαν και μεγάλη δραστηριότητα στις περιοχές και τους τομείς ευθύνης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία αξιολογήθηκε, πέραν των μαρτυρικών καταθέσεων προστατευομένων μαρτύρων , άλλων προσώπων κυρίως θυμάτων επιθέσεων- μεταναστών και στοιχεία που ήρθαν τον τελευταίο καιρό στην ανάκριση σε ψηφιακούς δίσκους και περιλαμβάνονταν σε υπολογιστές κατηγορουμένων. Από αυτά αξιολογήθηκαν ως επιλήψιμα  διαδικασίες ορκωμοσίας νέων μελών της Χρυσής Αυγής με ιδιαίτερο τελετουργικό, όπου φέρεται να απεικονίζεται ο βουλευτής Γερμενής να κάνει εμπρηστικές ομιλίες περί της "φυλής" και των εχθρών της, μεταφέροντας -κατά τις αρχές- τη θέση του πολιτικού σχηματισμού, ως ιδεολογικός καθοδηγητής- κυρίως απέναντι σε ομάδες ανθρώπων όπως οι μετανάστες.

Επίσης αξιολογήθηκε η συνολική "έντονη" δραστηριότητα του βουλευτή Ηλιόπουλου , είτε με τις επιθέσεις σε πάγκους μικροπωλητών είτε με συνολική στάση του ακόμα και στη Βουλή. Τα χαρακτηριστικά αυτά, καταδεικνύουν, σύμφωνα με το σκεπτικό των αρχών,  πως ο πολιτικός σχηματισμός είχε συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και οργάνωση με σκοπούς που περιλαμβάνουν και έκνομες ενέργειες και οι βουλευτές ανά περιφέρεια ήταν υπεύθυνοι για την εφαρμογή αυτών των  σκοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστηριότητα των βουλευτών κρίθηκε ότι εντάσσεται στα πλαίσια ενός συλλογικού οργάνου, όπως λειτουργούσε ο σχηματισμός, που είχε "συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και οργάνωση", χαρακτηριστικά που απαιτεί ο νόμος για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης. Ακόμα κι αν δεν αποδίδεται ξεκάθαρα συγκεκριμένη πράξη σε κάποιον από τους κατηγορούμενους, όπως εξηγούσε δικαστική πηγή, το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ουσιαστικά "φωτογραφίζει" αυτό που έκαναν κάποιοι εκ των βουλευτών, που υλοποιούσαν την πολιτική κατεύθυνση : "Κάθε βουλευτής ήταν υπεύθυνος για μια περιφέρεια. Δηλαδή δεν ήξερε τι έκαναν στην περιοχή του; Πώς δρούσαν οι ομάδες;", αναρωτήθηκε έγκυρη πηγή. Αξιολογήθηκε δε και η στάση του κόμματος που απέναντι σε φαινόμενα παραβατικότητας δεν υπήρξε όχι αποκήρυξη αλλά ούτε απευθείας ή έστω έμμεση αποδοκιμασία.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι φέρεται να υπήρξε σχετικός και διάλογος όταν οι κατηγορούμενοι εξήγησαν ότι η θέση του κόμματος είναι πολιτική απέναντι στους λαθρομετανάστες για να λάβουν απάντηση πως "μπορούσατε να πείτε εμείς θα πάρουμε αυτά κι εκείνα τα πολιτικά μέτρα για τους λαθρομετανάστες ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να τα θέσετε στην κρίση του λαού και αν γινόσασταν κυβέρνηση να τα εφαρμόσετε. Σεβαστή η πολιτική άποψη, αλλά όχι τα μαχαίρια στις γειτονιές κατά μεταναστών"!

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στις 25/6 θα απολογηθεί ο Μπαρμπαρούσης
Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στις 25 Ιουνίου έλαβε από τις ...
Στον ανακριτή σήμερα ο Μπούκουρας
Ο προφυλακισμένος βουλευτής Στάθης Μπούκουρας, θα βρεθεί σήμερα ...
Στις 2 Ιουνίου θα απολογηθεί ο Μπούκουρας
Προθεσμία για να απολογηθεί στις 2 Ιουνίου ζήτησε και έλαβε από τις ...
Στη Βουλή προφυλακισμένοι βουλευτές
Στη βουλή θα βρεθούν σήμερα οι βουλευτές Στάθης Μπούκουρας, που έχει ...
Ο Στάθης Μπούκουρας βάλλει κατά της Χρυσής Αυγής
Άλλο ένα επεισόδιο στις ταραγμένες σχέσεις του βουλευτή Στάθη ...
Στην αντεπίθεση περνά ο Στάθης Μπούκουρας «Η Χρυσή Αυγή μου χρωστάει, δεν της χρωστάω»
 «Η Χρυσή Αυγή μου χρωστάει, δεν της χρωστάω» δηλώνει ο Στάθης ...
Ένας-ένας ανεξαρτητοποιούνται οι βουλευτές της Χρ. Αυγής
Σύμφωνα με –ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν- πληροφορίες του Mega, ακόμη ...
Πλήρη άγνοια δήλωσαν οι βουλευτές της Χρ. Αυγής
Οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης ...
Γερμενής, Ηλιόπουλος και Μπούκουρας απολογούνται στην Ευελπίδων
Έληξε η προθεσμία που είχαν λάβει για να απολογηθούν έναντι της ...