Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Τις θέσεις του για την περίοδο 2014- 2019 παρουσίασε ο Μώραλης
Αλλαγές για την ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά και τη μείωση της ...
Στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Επιμελητηρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου του Επιμελητηρίου Πλάτωνα ...
Προτάσεις για στήριξη της κυπριακής οικονομίας από το ΕΣΟ
Προτάσεις που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, την ανάπτυξη και την ανεργία, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αυτές είναι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη στην περιοχή

Αυτές είναι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη στην περιοχή
Επιστολή του φορέα προς την ΠΔΕ για μεταποίηση, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την έρευνα καινοτομία. 
Με επιστολή του προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Επιμελητήριο Αχαΐας αναφερόμενο στην αξιολόγηση, αναθεώρηση, εξειδίκευση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, κάνει τις προτάσεις του, τονίζοντας αναλυτικά τα εξής: «Επί των ανωτέρω και από την επεξεργασία των αναφερομένων στοιχείων, σας υποβάλουμε ακόλουθα συνοπτικά τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με στόχο να ενσωματωθούν στις τελικές προτάσεις σας. Όπως γνωρίζετε σας έχουμε υποβάλει τις τελικές μας θέσεις σχετικά με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΠΔΕ για την περίοδο 2014-2020, που εστιάζονται στην μεταποίηση, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την έρευνα  καινοτομία. Έχουμε επισημάνει και εμείς, όπως περιγράφονται και στην σύνοψη πορισμάτων, το σημαντικό θέμα όσον αφορά την επιδείνωση της αναπτυξιακής θέσης της περιφέρειας λόγω της οικονομικής κρίσης. Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να αξιοποιηθούν τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας, με κεντρικό μας στόχο να δημιουργήσουμε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και νέες θέσεις εργασίας και στον τομέα αυτό ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει κυρίαρχο ρόλο. Επισημαίνουμε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων αναπτυξιακών διαδρόμων, για τον λόγο αυτό θέτουμε σαν άμεσες προτεραιότητες, τα ακόλουθα:
- ολοκλήρωση του τμήματος του ΠΑΘΕ Κόρινθος-Πάτρα (οδικώς και σιδηροδρομικώς). Τα έργα αυτά θα υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με τα ακόλουθα, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την προσέλκυση και εγκατάσταση νέων.
- σύνδεση και των δύο αξόνων με τον λιμένα της Πάτρας. Απαραίτητη συνθήκη για την πλήρη λειτουργία του λιμένα που ανήκει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και θα ενισχύσουν τον τριπλό του ρόλο (επιβατηγό, εμπορικό, τουριστικό).
- έναρξη διαδικασιών για την σύνδεση της Αχαΐας με τον αγωγό φυσικού αερίου από την Κόρινθο. Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως αμέσου προτεραιότητος και να αναφέρουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε συμπεριλάβει τον αγωγό στο εθνικό χωροταξικό του 2004, μετά την απόφαση 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, ανάμεσα στα έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς με την παρ. με αρ. 6.14 προβλέπεται διακλάδωση υψηλής πίεσης προς Πάτρα.
- ολοκλήρωση των έργων και της λειτουργίας του νέου λιμένα της Πάτρας. Ο προγραμματισμός και υλοποίηση του εμπορικού τμήματος του λιμένα Πατρών (Γ.φάση), που δεν έχει ξεκινήσει και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ως έργο αμέσου προτεραιότητας.
Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθούν τα ακόλουθα.
- η σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών-Πύργου με την ΒΙΠΕ Πατρών.
- η σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών-Πύργου με το Αεροδρόμιο Αράξου.
- η χωροθέτηση και δημιουργία εμπορευματικού κέντρου σε εγγύτητα με τον νέο λιμένα.
- χωροθέτηση για επέκταση της ΒΙΠΕ Πάτρας, ανάγκη που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων και του εμπορικού λιμένα.
Να επισημάνουμε πως παρά τις προθέσεις παρατηρείται σημαντική έλλειψη ανάδειξης της περιοχής σε διεθνή πόλο πολιτιστικού τουριστικού προορισμού.
Ο τουρισμός προσφέρει στο 17% του ΑΕΠ που σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την χώρα μας και προσφέρονται σημαντικές δράσεις στην περιοχή μας για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, όπως:
- μετατροπή του παλιού λιμένα σε Ευρωμεσογειακό Τουριστικό Λιμένα με σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας σκαφών αναψυχής διαφόρων μεγεθών, σε συνδυασμό με δημιουργία χώρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας την στρατηγική θέση της πόλης.
- με αφετηρία το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Αχαϊας για τουρισμό ορειβασίας, πεζοπορίας, οικοτουρισμό, αγροτουρισμό κ.α.
Έλλειψη ανάδειξης της περιφέρειας σε πόλο καινοτομίας, έρευνας και Τεχνολογίας
Με δεδομένη την λειτουργία του Πανεπιστημίου, των ερευνητικών κέντρων και των Ινστιτούτων, απαιτείται η χωροθέτηση για δημιουργία πολυσυλλεκτικού πάρκου έρευνας και τεχνολογίας. Με στόχο την προσέλκυση ερευνητών και νέων επιστημόνων αλλά και την συγκροτημένη εγκατάσταση των αντιστοίχων φορέων.
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μυρίζουν οι σκάλες της Τριών Ναυάρχων - Υποβάθμιση και εγκατάλειψη σε ένα σημείο αξιοθέατο
Κάτι παραπάνω από κακή είναι η εικόνα στις σκάλες της Τριών ...
Πάτρα: Προγραμματικές συμβάσεις για την αξιοποίηση 2 πρώην εργοστασιακών κτιρίων
Με τρία θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το Δ.Σ του ...
Κάλεσμα στους δήμους να αναπτύξουν προγράμματα διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων
Κάλεσμα προς τους δήμους της Αττικής να καταθέσουν προτάσεις για την ...
ΔΕΙΤΕ: Απίστευτες τεχνολογίες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη
Καθώς η επιστημονική έρευνα προχωρά καινούριες τεχνολογικές ...
Απίστευτες τεχνολογίες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη!
Μερικές από αυτές μας είναι αρκετά οικείες, άλλες πάλι φαίνεται να ...
Αυτές είναι οι 10 ομοιότητες της γυναίκας με τις μηχανές
1. Προσπαθείς να τις βάλεις στο σωστό δρόμο αλλά αυτές είναι ...
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου είχε το πρωί της Τρίτης 06 Αυγούστου 2013 επιτροπή εργαζομένων του Ο.Α.Ε.
- Αντιπροσωπεία εργαζομένων επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ...
Η ανάπτυξη απαιτεί γνώση και ευθύνη
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου  Μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα ανάπτυξη ...
Πάτρα: Εμπόλεμη ζώνη ο ΧΥΤΑ στην Αιγιαλείας
Πολεμική ζώνη θυμίζει από τα ξημερώματα η περιοχή γύρω από τον χώρο που ...