Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Ποια τα συμπτώματά της κήλης και πόσο επικίνδυνη είναι
Με τον όρο κήλη, εννοούμε μια πρoσεκβολή ενός ιστού του σώματος, μέσω ...
Ελάχιστα τα πρώιμα συμπτώματα στον καρκίνο του παγκρέατος
Ο καρκίνος του παγκρέατος, κατά τα πρώτα, πρώιμα στάδια, προκαλεί λίγα ...
Κόκκινο κρασί + μύρτιλλα = Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα
Έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Όρεγκον στις ΗΠΑ κατέδειξε, πως ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τι προκαλεί ο ερυθηματώδης λύκος και ποια είναι τα συμπτώματα του

Τι προκαλεί ο ερυθηματώδης λύκος και ποια είναι τα συμπτώματα του

Ο λύκος είναι μια κλασική νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος, όπου το αποδιοργανωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγεί σε φλεγμονή και βλάβη των ιστών του ίδιου του οργανισμού. Μπορεί να προσβάλει και τα δύο φύλα. Στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως κατά την αναπαραγωγική ηλικία, ενώ είναι συχνότερος σε άτομα που είχαν κάποιο συγγενή που έπασχε από λύκο.

Ο λύκος μπορεί να προσβάλει το δέρμα, τις αρθρώσεις και τα διάφορα εσωτερικά όργανα του οργανισμού, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται και η καρδιά, οι πνεύμονες και οι νεφροί.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον λύκο, όμως οι διαφορές θεραπευτικές αγωγές που εφαρμόζονται, είναι αποτελεσματικές στο να μειώνουν τις διαφορές βλάβες που επέρχονται στα όργανα και να βελτιώνουν την λειτουργία τους. Περίπου το 80% των ασθενών που πάσχουν από λύκο, είναι γυναίκες.

Αν και τα πρώτα σημεία του λύκου μπορεί να είναι ένα απλό εξάνθημα, συχνά εμφανίζονται πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συγχρόνως σε αμφότερες τις πλευρές του σώματος. Συχνότερα προσβάλλονται η παλάμη και  ο καρπός της άκρας χειρός, όπως επίσης τα γόνατα και τα κάτω άκρα. Οι αρθρώσεις εμφανίζουν διόγκωση, είναι θερμές και εμφανίζουν περιορισμένη κινητικότητα.

Ένα κλασικό σύμπτωμα του λύκου, είναι η εμφάνιση ενός εξανθήματος (ερυθρότητας) το οποίο έχει σχήμα πεταλούδας, στις παρειές(μάγουλα) και στην ράχη της μύτης, Επίσης, πολύ συχνά τα άτομα, εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία και ερεθισμό στο δέρμα, ιδιαίτερα μετά από έκθεση στο ηλιακό φως. Αυτό αναφέρεται σαν φωτοευαισθησία. Αυτή η φωτοευαισθησία, μπορεί να γίνει πολύ έντονη, μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων. Στη  βάση των ονύχων των ασθενών που πάσχουν από λύκο, εμφανίζεται ροδαλή χροιά του δέρματος. Επίσης, λόγω της κακής κυκλοφορίας που επικρατεί στην περιοχή των ονύχων, εμφανίζονται ανωμαλίες στο σχήμα και τη διαμόρφωση των ονύχων, με  στοιχεία φλεγμονής.

Ένα άλλο πολύ συχνό σύμπτωμα του λύκου, είναι το έντονο συναίσθημα κόπωσης, το οποίο μπορεί να εμποδίζει το άτομο στις καθημερινές του δραστηριότητες, το επάγγελμα κ.λπ.. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πυρετός ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που η νόσος εμφανίζει επιδείνωση των συμπτωμάτων, και αυτό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημείο για επερχόμενη επιδείνωση.

Στα  συμπτώματα του λύκου, περιλαμβάνεται και η προσβολή του τριχωτού της κεφαλής, με αποτέλεσμα προσωρινή ή μόνιμη απώλεια των μαλλιών. Ευτυχώς, η μόνιμη απώλεια των μαλλιών είναι πολύ πιο σπάνια, οπότε μετά από μια επιδείνωση της νόσου επανέρχονται τα μαλλιά.

Τι είναι το σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό);

Σε μερικούς ασθενείς που πάσχουν από λύκο, εμφανίζεται το σύνδρομο Raynaud. Πρόκειται για μια κατάσταση, όπου τα δάχτυλα των χεριών και/ή των ποδιών αποκτούν χρώμα σκούρο μωβ, καμιά φορά είναι επώδυνα και εμφανίζουν τοπικές διαταραχές, ιδιαίτερα μετά από συναισθηματικό στρες ή με τα από έκθεση σε χαμηλή θερμοκρασία. Οι καταστάσεις αυτές, οδηγούν σε σπάσιμο των τριχοειδών  αγγείων των δακτύλων και σε περιορισμό της κυκλοφορίας του αίματος.

Διάκριση μεταξύ λύκου και ρευματοειδούς αρθρίτιδος

Στα αρχικά στάδια, ο λύκος ο οποίος προσβάλλει τις αρθρώσεις, μπορεί να μοιάζει απόλυτα με την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η ρευματοειδής αρθρίτις μπορεί επίσης να προκαλέσει το αίσθημα της μεγάλης εξασθένησης. Όμως, το δερματικό εξάνθημα που παρατηρείται στον λύκο, δεν παρατηρείται στους ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Βεβαίως, υπάρχουν συγκεκριμένα εργαστηριακά τεστ που βοηθούν στη διαφοροποίηση μεταξύ αυτών των δύο ασθενειών.

Παραλλαγές του λύκου

Εκτός από την κλασική μορφή του ερυθηματώδους λύκου, υπάρχει και ο δισκοειδής λύκος, που αποτελεί μια ορισμένη μορφή φλεγμονής του δέρματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ουλής και σε μόνιμη απώλεια των μαλλιών. Αυτή η μορφή, μπορεί να εμφανισθεί χωρίς άλλα συμπτώματα της συστηματικής ασθένειας. Επίσης, υπάρχει και ο φαρμακευτικός λύκος, ο οποίος αποτελεί μια απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα φάρμακα. Η μορφή αυτή του λύκου, σχεδόν πάντοτε εξαφανίζεται μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του λύκου;

Η διάγνωση του λύκου, αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο πρόβλημα. Ο λύκος μιμείται και άλλες ασθένειες, ενώ η αρχική του εμφάνιση, παρουσιάζει ποικιλία από ασθενή σε ασθενή. Δεν είναι ασυνήθιστο, να υπάρχουν ελάχιστα συμπτώματα, για πολλά χρόνια πριν από την διάγνωση. Δεν υπάρχει ένα μοναδικό τεστ για τον λύκο. Υπάρχουν ορισμένα  παθολογικά αντισώματα, τα οποία δίνουν μόνον ενδείξεις για την διάγνωση του λύκου, στα οποία περιλαμβάνονται τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑs), τα αντισώματα του DNA (anti DNAs), και τα αντισώματα anti-Smith.Ο αριθμός των ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων καθώς και των αιμοπεταλίων, μπορεί να είναι χαμηλός. Καμιά φορά απαιτείται βιοψία των ιστών, για να τεκμηριωθεί η διάγνωση.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η μυϊκή αδυναμία και ο ρόλος της μυασθένειας
Η μυασθένεια είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια του νευρο-μυϊκού ...
Η αϋπνία προκαλεί απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων
Η χρόνια έλλειψη ύπνου λόγω αϋπνίας ή νυχτερινής εργασίας πιθανώς να ...
Συμπτώματα και προβλήματα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας
Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, είναι η πάχυνση του καρδιακού μυός ...
Τα συμπτώματα και οι αιτίες του πιο θανατηφόρου καρκίνου
Ο καρκίνος του πνεύμονα, είναι ο καρκίνος που ευθύνεται για τους ...
Αυτά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των οστών
Ο καρκίνος των οστών, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μετάσταση, ...
Κατά 50% η ανακοπή καρδιάς έχει προειδοποιητικά συμπτώματα
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, περισσότεροι από 1 στους 2 ανθρώπους που ...
Καταπολεμήστε τη φλεγμονή, κερδίστε χρόνια ζωής
Η καταπολέμηση της φλεγμονής στον οργανισμό επιβραδύνει την πρόκληση ...
Η κόπωση των επινεφριδίων υπεύθυνη για την κούραση και το στρες
Σύμφωνα με το βιβλίο του δρ James L. Wilson, που τιτλοφορείται ως «Adrenal Fatigue: The ...
Εφηβικό άγχος και συμπεριφορές βουλιμίας
Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία διεξήχθη από την ομάδα του Dr. Rashelle Musci, από ...