Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Μουσικές δραστηριότητες στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες
Το ΩΔΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ καλωσορίζει το καλοκαίρι με δύο μουσικές ...
Ο Παντελής Θαλασσινός και «Το καλό συναπάντημα» στη Μονή Λαζαριστών
Την Μονή Λαζαριστών, διάλεξε ο Παντελής Θαλασσινός για τη μεγάλη ...
Με μουσικές, εξαίσιες, με φωνές!: μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης στη Μονή Λαζαριστών
Με μουσικές, εξαίσιες, με φωνές! Η μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, από ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Συναυλία με Ηχητικά Γλυπτά, στη Μονή Λαζαριστών

Συναυλία με Ηχητικά Γλυπτά, στη Μονή Λαζαριστών

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα C.A.L.M. (Κοινοτική Δράση στη Μάθηση της Μουσικής) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ,  μια συναυλία με ηχητικά γλυπτά στη Μονή Λαζαριστών.

 

Πρόκειται για μια συναυλία του συνόλου Hope Ensemble (www.hopensemble.eu/Hope-Ensemble,18?lang=en) και συγκεκριμένα των μουσικών Frédéric Bousquet & Marc Antoine Millon, δημιουργών των ηχητικών γλυπτών Baschet, οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τα φουτουριστικά κρυστάλλινα όργανα Kristal και Bass Kristal Baschet. Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι διάρκειας περίπου μίας ώρας και περιλαμβάνει μουσικές από τον 12ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας καθώς και αυτοσχεδιασμούς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Η συναυλία περιλαμβάνει 14 ηχητικά γλυπτά “structures sonores” που τιτλοφορούνται Αστέρι, Δίσκος, Πολυέλαιος, Ελατήριο, Διπλό Ελατήριο, Κυρτές Ράβδοι, Ευθείες Ράβδοι, Σκάλα, Χορδές, Αψίδα, Πλέγμα, Σφύριγμα, Τρεις Σταυροί, Κρύσταλλο, τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, για να χρησιμοποιηθούν μέσω του Προγράμματος C.A.L.M. (Community Action in Learning Music) για την προώθηση ισότητας ευκαιριών σε μια υψηλής ποιότητας μουσική εκπαίδευση, έκφραση και δημιουργικότητα σε σχολεία και κοινότητες οικονομικά αποδυναμωμένων αστικών και επαρχιακών περιοχών. Αξίζει αν σημειωθεί ότι το πρόγραμμα C.A.L.M. έχει λάβει πρόσφατα το «Βραβείο Ακαδημαϊκής & Επιστημονικής Αριστείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

 

Τα όργανα Baschet και τους μουσικούς θα προλογίσει η Ελένη Λαπιδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, και ιδρύτρια/επιστημονικώς υπεύθυνη του Μουσικοεκπαιδευτικού Προγράμματος C.A.L.M. (www.mus.auth.gr/cms/?q=node/94).

 

Οι μουσικοί:

FREDERIC BOUSQUET Kristal

Κρυσταλλιστής. Ακολούθησε τριπλή καριέρα ως μουσικός, παιδαγωγός και επιστήμονας. Είναι συνεργαζόμενος ερευνητής του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (S.N.R.S.) στον τομέα της κατασκευής μουσικών οργάνων και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς ηχητικών γλυπτών στον κόσμο. Είναι ο πρόεδρος της Ένωσης «Ήχος Τιτανίου», η οποία κατασκευάζει νέα κρυστάλλινα όργανα. Παράλληλα συνεχίζει το έργο των αδερφών Baschet ως κατασκευαστής και αναπαλαιωτής. Συμμετέχει σε μουσικές παραστάσεις στην Γαλλία και το εξωτερικό ως μέλος του Hope Ensemble και του συγκροτήματος Stolon. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες καθώς και ένα CD/Βιβλίο με τίτλο «Voyages dans l'Inconscient de Jérémiah HORROX» (CLAPAS / TrobaVox, 2010).

 

MARC ANTOINE MILLON Βass Kristal

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Hope Ensemble. Εκτελεστής κρουστών, συνθέτης και κρυσταλλιστής. Αποπεράτωσε με Α’ Βραβείο τις σπουδές κρουστών στο Conservatoire της Limoges (Γαλλία) και μαθήτευσε στον αυτοσχεδιασμό με τον Jean-Pierre Legay. Είναι καθηγητής κρουστών στο Conservatoire of Brive-la-Gaillarde. Το 1981 συνάντησε τους αδερφούς Baschet και συμμετείχε στην δημιουργία πολυ-τονικών κρουστών οργάνων. Ως συνιδρυτής του Ensemble Hope συμμετείχε σε πολλές συναυλίες, σε πρώτες μουσικές εκτελέσεις και σεμινάρια πειραματικής μουσικής. Ως μουσικός, συνθέτης και ηθοποιός έχει γράψει μουσική για θέατρο, ραδιοφωνικό θέατρο και χορό. Προτιμά να δουλεύει με ηχητικά γλυπτά (“structures sonores”) και να στήνει θεατρικές και μουσικές παραγωγές. 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τους Μελωδιστές στη Μονή Λαζαριστών
Σε κάθε τους εμφάνιση στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών οι «Μελωδιστές», ...
…Κι ένα αφιέρωμα στον Δ. Μητροπάνο στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2015
Μια μοναδική μουσική συνάντηση θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν ...
Παρασκευή στις 3: Συναυλία από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών ...
Ο Δημήτρης Μπάσης και η Ραλλία Χρηστίδου στη Μονή Λαζαριστών
Ο Δημήτρης Μπάσης και η Ραλλία Χρηστίδου θα δώσουν μία συναυλία ...
Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί 2015 στο beton7
Οι Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί συνεχίζονται και φέτος στο Beton 7 στις 14 – 15 και ...
Μουσικοί μαζί: συναυλία μουσικής δωματίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. φιλοξενεί Συναυλία Μουσικής ...
Παρασκευή στις 3: Συναυλία με το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες
Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 στις 15:00 το μεσημέρι, το Ωδείο Μουσικοί ...
Μουσικοί Σταθμοί στα ίχνη του Ελ Γκρέκο από τους Εν Χορδαίς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το διακεκριμένο σύνολο Εν Χορδαίς ανιχνεύει τη σχέση του Δομήνικου ...
Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή – To be safe: Συναυλία στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών
      Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή επιστρέφουν στη Μονή Λαζαριστών ...