Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, ,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σταϊκούρας: Ιδού τα.. κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία
   Στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τους τελευταίους μήνες η ελληνική ...
Σταϊκούρας: Οι θετικές ενδείξεις αποτελούν εφαλτήριο για να συνεχιστεί η προσπάθεια
«Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού ...
Σταϊκούρας: Οι προβλέψεις μας για την ύφεση και το πρωτογενές έλλειμμα δεν έχουν διαψευστεί
Την επιτυχή υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014 προεξόφλησε ο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σταϊκούρας: Σημαντική πτώση του δείκτη φόβου

Σταϊκούρας: Σημαντική πτώση του δείκτη φόβου

Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι οι τεράστιες θυσίες των πολιτών αρχίζουν να πιάνουν τόπο, όμως οι θετικές αυτές ενδείξεις δεν αποτελούν αφορμή για πανηγυρισμούς, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την παρουσίαση του Δείκτη «Φόβου» για την Ελλάδα.

Αντιθέτως, οι θετικές αυτές ενδείξεις αποτελούν εφαλτήριο για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, το ταχύτερο δυνατό, με όσο γίνεται μικρότερο κοινωνικό κόστος. Η ορθή εθνική επιλογή είναι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, ώστε να βγούμε από την κρίση μια ώρα αρχύτερα, χωρίς να αναλώσουμε εθνική ενέργεια σε ομφαλοσκόπηση και πισωγυρίσματα.

Η πολιτική, κυρίως σε δύσκολες περιόδους, δεν ασκείται με ευσεβείς πόθους, δεν ασκείται όμως και με μυωπικές οπτικές, ιδεολογίες, δογματισμούς, πρακτικές επιβολής.

Η ιστορική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει συγκλίσεις και δημιουργικές συνθέσεις από όλους, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης «Φόβου» του ΚΕΠΕ επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία.

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, που καταδεικνύεται και αναδεικνύεται και από τη σημαντική μείωση του δείκτη «φόβου» για την Ελλάδα, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της ενίσχυσης του κεφαλαίου αξιοπιστίας της χώρας. Εικόνα που αποτυπώνεται και σε μία σειρά από άλλους δείκτες, εκτός φυσικά αυτής της εξάλειψης των «δίδυμων» ελλειμμάτων της χώρας, είπε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι: - Τα spreads έχουν σημαντικά συρρικνωθεί, και διαμορφώνονται σε προ Μνημονίου επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το spread των 10ετών Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκε χτες στις 580 μονάδες βάσης, όταν στις αρχές Μαΐου του 2010 (6/5/2010) είχε ανέλθει στις 850 μονάδες βάσης και στα μέσα Ιουνίου του 2012 (14/6/2012) είχε φτάσει κοντά στις 2.700 μονάδες βάσης.

- Το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων έχει σημαντικά μειωθεί, και διαμορφώνεται σε προ Μνημονίου επίπεδα. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκε, κατά την τελευταία έκδοσή τους, στο 4,10%.

Είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, όταν το αντίστοιχο επιτόκιο ανήλθε στο 4,55%, ενώ το συγκεκριμένο επιτόκιο στα μέσα του Ιουνίου του 2012 είχε ανέλθει στο 4,73%.

- Το χρηματιστήριο σταδιακά ανακάμπτει και προσεγγίζει τα προ Μνημονίου επίπεδα.

- Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά και διαμορφώνεται σε προ Μνημονίου επίπεδα. Ο σχετικός δείκτης που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει φτάσει σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών.

Συγκεκριμένα, τον μήνα Νοέμβριο του 2013 ανήλθε στις 91,2 μονάδες, ενώ τον Μάιο του 2010 ήταν στις 69,8 μονάδες και τον Ιούνιο του 2012 ήταν στις 77,3 μονάδες.

Δείκτης «Φόβου»

Έναν νέο δείκτη, που έχει ως στόχο να αποτελέσει το βασικό μέτρο αναφοράς για τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη (ή μη) που δείχνουν οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές στην ελληνική οικονομία -όπως αυτή αποτυπώνεται στις τιμές των παραγώγων προϊόντων- παρουσίασε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο συγκεκριμένος δείκτης σήμερα έχει υποχωρήσει στον ιστορικό μέσο όρο και κυμαίνεται στο 35% από 90% που έφτασε στη διάρκεια της κρίσης.

Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται για τον δείκτη FTSE/X.A. Large Cap, βάσει της επίσημης νέας μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται από το Chicago Board Options Exchange (CBOE). Η μεθοδολογία αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά συστηματικά για μια περιφερειακή και αναπτυσσόμενη αγορά, όπως η ελληνική.

Στόχος του δείκτη είναι, όπως αναφέρθηκε, να αποτελέσει το βασικό μέτρο αναφοράς για τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς παρέχοντας χρήσιμη πληροφόρησης στην εγχώρια, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Είναι ένας δείκτης που κοιτάει άμεσα προς το μέλλον και αποτελεί βαρόμετρο της ψυχολογίας των επενδυτών, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υποδείγματα διαχείρισης κινδύνου και αποτίμησης αξιογράφων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πως δικαιολόγησε ο Σταϊκούρας το θέμα με τον ΕΝΦΙΑ
 Η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν επηρεάζει το 96% ...
Σταϊκούρας: Διαγράφεται ελληνικό χρέος 2,3 εκατ. από την «Greece Debt Free»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψε ...
Σταϊκούρας: Αναζητούμε βιώσιμη λύση για τον ΟΑΣΘ
Τη δρομολόγηση βιώσιμης λύσης σχετικά με τον εξορθολογισμό της ...
Σταϊκούρας: Εγκρίθηκε η αναδιανομή 133,2 εκατ. σε 205.912 νοικοκυριά
Τις πρώτες εγκρίσεις διανομής του κοινωνικού μερίσματος, ανακοίνωσε ...
Σταϊκούρας: Το 2014 η ύφεση θα τερματιστεί
«Το 2014 εκτιμάται ότι η ύφεση θα τερματιστεί και η οικονομία θα αρχίσει ...
Σταϊκούρας: Συνεχής η μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Στα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα για την πάταξη των φαινομένων ...
Τι απαντά ο Σταϊκούρας στους 15 της ΝΔ για το επίδομα θέρμανσης
Τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης ...
Σταϊκούρας: Αντιμετωπίσιμες οι υστερήσεις στα έσοδα
Ως αντιμετωπίσιμες χαρακτηρίζει τις όποιες υστερήσεις παρατηρήθηκαν ...
Σταϊκούρας: Σήμερα, είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα
«Η κυβέρνηση επανέφερε το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής εντός ...