Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βενιζέλος: Η Ελλάδα γυρίζει στις αγορές καλύτερα από την Ιρκανδία και Πορτογαλία
Πρόκειται για τεράστια επιτυχία. Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ...
Μηταράκης: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές φέτος
Για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014 έκανε λόγο ο υφυπουργός ...
Λαγκάρντ: Πιθανή η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014
Δεν απέκλεισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

DW: Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2014

DW: Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2014

Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει το 2014 στις αγορές, όπως η Ιρλανδία, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιoργκ Κρέμερ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν για το 10ετές ομόλογο ήταν σχεδόν τριπλάσιες των προσδοκιών και άγγιξαν τα 14 δισ. ευρώ. Η απόδοση θα κινηθεί στο 3,54%. Μια μερίδα αναλυτών προβαίνει στην εκτίμηση ότι η ιρλανδική επιστροφή στις αγορές θα ανοίξει τοn δρόμο και σε άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις μείωσης του επιτοκίου δανεισμού.

Άσχημες συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι Financial Times θεωρούν επιτεύξιμο τοn στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει η χώρα στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Με την άποψη αυτή διαφωνεί ο Γιοργκ Κρέμερ, ο επικεφαλής γερμανός οικονομολόγος της Commerzbank. «Δεν θεωρώ διόλου ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Δεν γνωρίζω κανέναν οικονομολόγο, κανέναν παρατηρητή ή ειδικό σε θέματα κεφαλαιαγορών που να πιστεύει πραγματικά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές. Δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να βρει η Αθήνα αγοραστές για τα ομόλογά της», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Deutsche Well.

Θεωρητικά, διευκρινίζει, είναι δυνατή η επιστροφή των χωρών της κρίσης στις αγορές, «εφόσον κάνουν αυτά που έκαναν οι Ιρλανδοί», δηλαδή να διαμορφώσουν μια ανταγωνιστική οικονομία. «Υπάρχουν μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που καταδεικνύουν ότι η Ιρλανδία προσφέρει εξαιρετικούς όρους ανάπτυξης στις επιχειρήσεις. Διαθέτει πολύ καλή δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δείκτη doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικές συνθήκες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες χειρότερες σε όλη την Ε.Ε. Μάλιστα, σε κάποιους κλάδους, το πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνει το κράτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινείται στο χαμηλό επίπεδο των αναπτυσσομένων χωρών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά της Ελλάδας με την Ιρλανδία», εκτιμά ο Γιοργκ Κρέμερ.

«Η Ιρλανδία έχει ένα ορθολογικότερο πολιτικό κλίμα»

Οι οικονομικές συνθήκες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες χειρότερες σε όλη την Ε.Ε.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σε μια δραστική θεραπεία τη δημόσια διοίκηση και να προχωρήσει σε ανατροπές. «Θα έπρεπε να προωθήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν νομίζω ότι θα υλοποιηθούν, καθώς συναντούν τη σθεναρή αντίσταση ομάδων συμφερόντων», λέει χαρακτηριστικά παραπέμποντας στη δεύτερη μεγάλη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Ιρλανδίας που είναι η πολιτική κουλτούρα.

«Η Ιρλανδία έχει ένα ορθολογικότερο πολιτικό κλίμα. Οι Ιρλανδοί είχαν αποδεχθεί τα σφάλματα που έκαναν στην οικονομία τους. Στην Ελλάδα το πολιτικό κλίμα είναι διαφορετικό. Οι Έλληνες αποδέχονται εν μέρει τις ευθύνες τους, αλλά ρίχνουν στον ξένο παράγοντα το μεγαλύτερο μέρος των σφαλμάτων. Αυτές οι καταστάσεις αποτρέπουν φυσικά τους επενδυτές. Η Ιρλανδία λοιπόν είναι το απολύτως θετικό παράδειγμα, το οποίο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, αλλά εφόσον προχωρήσουν σε επώδυνες αλλαγές, τις οποίες εγώ δεν θεωρώ πιθανές στην περίπτωση της Ελλάδας», τονίζει ο οικονομολόγος.

Πιθανό το σενάριο ενός τρίτου πακέτου

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο Γιοργκ Κρέμερ εκτιμά ότι είναι δύσκολα διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, εφόσον αποτελεί το 175% του ΑΕΠ. Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι σχεδόν τα 4/5 του χρέους βρίσκονται στα χέρια άλλων κρατών και του ESM. Τα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ «κουρέματος» καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει πολιτικά στις χώρες των δανειστών.

Ο Γιοργκ Κρέμερ θεωρεί πιο πιθανό το σενάριο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά της κενά το 2014 και το 2015.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
Zurcher Kantonalbank: Ξεκάθαρο βήμα προς τα εμπρός η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
«Ξεκάθαρο βήμα προς τα εμπρός» χαρακτηρίζει την έξοδο στις αγορές ο δρ. ...
WSJ: Η Ελλάδα έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές-Θέμα 24ωρων η έκδοση 5ετούς ομολόγου!
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψεις στις αγορές, επισημαίνει άρθρο ...
Eurobank: Εφικτή, υπό προϋποθέσεις, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014
Εφικτή, υπό προϋποθέσεις, είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς ...
CDU, Μίχελμπαχ: Μη ρεαλιστική η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014
Ένα εικοσιτετράωρο μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη ...
Άσμουσεν: Αν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές το 2014 θα χρειαστεί και νέα βοήθεια
Αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποκτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές ...