Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 22C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
«Απόδειξη εξόδου από την κρίση η ελληνική προεδρία»
Κοινές δηλώσεις με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την ...
Επιθεώρηση Βενιζέλου στο Ζάππειο ελέω… προεδρίας
Τους χώρους και τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τις ...
Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας
Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Η ανάληψη της προεδρίας είναι μία υποχρέωση»

«Η ανάληψη της προεδρίας είναι μία υποχρέωση»
«Η ανάληψη της Προεδρίας δεν είναι μια επιλογή. Είναι μια υποχρέωση. Αυτό δίνει και την απάντηση σε κάποιους που καλοπροαίρετα θέτουν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα του μνημονίου, η Ελλάδα που ζητάει τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της, να ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ανταποκριτών ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που είναι διαπιστευμένοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες. 

Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, το θεμέλιο της θεσμικής υπόστασης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αρχή της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών και ο πιο έντονος συμβολισμός της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών, άρα της κυριαρχίας τους, της αξιοπρέπειάς τους, είναι ο θεσμός της περιοδικής Προεδρίας του Συμβουλίου. 
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται σ’ αυτήν την υποχρέωση και προβάλλει το πρόσωπο μιας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας, θεσμικά ισότιμης, που έχει διαδραματίσει ιστορικά έναν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακριβώς ευρωπαϊκή. Έχουμε πλήρη συνείδηση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της αποστολής αυτής, άρα δεν θεωρούμε ότι είναι εθνικού χαρακτήρα η αποστολή μας αυτή και πρόσθεσε ότι δεν ταυτίζουμε τις εθνικές μας προτεραιότητες, οι οποίες είναι προφανείς, γιατί συνδέονται με την υπέρβαση της κρίσης, με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες που πρέπει να υπηρετήσουμε ως Προεδρία. 

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μεγάλη ευθύνη για την Ελλάδα το γεγονός ότι ασκεί την Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, που είναι εξάμηνο προεκλογικό, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Έχουμε περίπου τέσσερις μήνες να αξιοποιήσουμε στις νομοθετικές διαδικασίες και τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου με το Κοινοβούλιο, αλλά το εξάμηνο αυτό είναι πάρα πολύ έντονο και πυκνό πολιτικά, γιατί ανοίγει μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, για την απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό, για την απάντηση που πρέπει να δώσουμε στους νέους Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν δουλειές, ευκαιρίες ανάπτυξης, θέλουν μία Ευρώπη η οποία να σημαίνει κάτι για τη ζωή τους» επισήμανε.

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, υποστήριξε ότι «το εξάμηνο αυτό είναι σε εθνικό επίπεδο πάρα πολύ κρίσιμο, γιατί είναι το εξάμηνο τής στροφής προς την έξοδο από την κρίση, μετά από όσα έχουμε πετύχει, αλλά αυτό είναι ζήτημα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση ως μία οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση κράτους-μέλους και όχι την Προεδρία του Συμβουλίου».

Αναλύοντας τις τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες της Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε συγκεκριμένα: 

-Η πρώτη είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως η απασχόληση των νέων και η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συζητείται σε κάθε Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πραγματικότητα.

-Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα, αναγκαστική και αυτή, είναι η ολοκλήρωση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ, με κρίσιμο ζήτημα την τραπεζική ένωση, τον μηχανισμό εποπτείας, τον μηχανισμό εκκαθάρισης, αλλά και τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων για να υπάρχει πραγματικά μία ανοιχτή ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.

-Η τρίτη προτεραιότητα είναι η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, η κινητικότητα, η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Κάτι που αφορά πρωτίστως τις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα, όπως η Ελλάδα, τις χώρες που είναι στο Νότο, στη Μεσόγειο, που έχουν εκτεταμένη ακτογραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ή είναι χώρες νησιωτικές, όπως η Μάλτα και η Κύπρος. Ξέρετε ότι αναλαμβάνονται τώρα πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο και του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-Η τέταρτη οριζόντια προτεραιότητα είναι η θαλάσσια, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική. Μια πολιτική για τη γαλάζια ανάπτυξη, για το περιβάλλον, την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την αλιεία, για τη χωροταξία στη θάλασσα, αλλά και για τις θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. 

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ δήλωσε: «Θέλουμε να είμαστε πρακτικοί, συγκεκριμένοι, να υπηρετήσουμε αυτή μας τη θεσμική υποχρέωση με αποτελεσματικότητα, ώστε να παραδώσουμε στην ιταλική Προεδρία που μας διαδέχεται, με την οποία βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεννόηση, γιατί η ελληνική και η ιταλική προεδρία μαζί σχηματίζουν ένα μεσογειακό έτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Δένδιας: Προτεραιότητα της προεδρίας το μεταναστευτικό
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού ...
«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραστεί στην εκδήλωση για την ελληνική προεδρία»
Ανακοινώθηκε επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα δώσει ...
Μάλλον δεν πάει στα εγκαίνια της ελληνικής προεδρίας ο Τσίπρας
Το ενδεχόμενο να μην παραστεί στην αποψινή τελετή εγκαινίων της ...
Σχόλιο του ΚΚΕ για την ανάληψη της προεδρίας στην Ε.Ε.
«Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ελληνική προεδρία δεν ...
Βενιζέλος: Έχουμε τη βάση να διαμορφώσουμε όρους εξόδου από την κρίση»
Ως μια ευκαιρία για να δείξει η Ελλάδα το πρόσωπο μιας χώρας-μέλους της ...
Η Ελληνική προεδρία και τα σημεία σταθμός του 2014
Για πέμπτη φορά από την ένταξη της το 1980 στην τότε ΕΟΚ, η χώρα μας ...
Τη Δευτέρα η παρουσίαση του λογότυπου της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.
Τη Δευτέρα στις 13.00 θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εξωτερικών ...
147.600 ευρώ θα πληρώσει το ΥΠΕΞ για… φουλάρια ελέω προεδρίας της Ε.Ε.
147.600 ευρώ θα κοστίσουν τα… αναμνηστικά φουλάρια ενόψει της ελληνικής ...
Επαφές Σαμαρά στις Βρυξέλλες για δυναμική στήριξη μέσω αναπτυξιακών μέτρων
Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης ...