Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 22C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βενιζέλος: Κάθε μέρα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το ελληνικό έθνος
Το τρίμηνο που απομένει για να ολοκληρωθεί το εξάμηνο της ελληνικής ...
Σκόπια: Δεν έκανε δηλώσεις ο Βενιζέλος με φόντο...
H πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπό την τρέχουσα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βενιζέλος: Το εξάμηνο αυτό είναι πάρα πολύ έντονο και πυκνό πολιτικά

Βενιζέλος: Το εξάμηνο αυτό είναι πάρα πολύ έντονο και πυκνό πολιτικά

«Η ανάληψη της Προεδρίας δεν είναι μια επιλογή. Είναι μια υποχρέωση. Αυτό δίνει και την απάντηση σε κάποιους που καλοπροαίρετα θέτουν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα του μνημονίου, η Ελλάδα που ζητάει τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της, να ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ανταποκριτών ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που είναι διαπιστευμένοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, το θεμέλιο της θεσμικής υπόστασης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αρχή της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών και ο πιο έντονος συμβολισμός της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών, άρα της κυριαρχίας τους, της αξιοπρέπειάς τους, είναι ο θεσμός της περιοδικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται σ’ αυτήν την υποχρέωση και προβάλλει το πρόσωπο μιας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας, θεσμικά ισότιμης, που έχει διαδραματίσει ιστορικά έναν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακριβώς ευρωπαϊκή. Έχουμε πλήρη συνείδηση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της αποστολής αυτής, άρα δεν θεωρούμε ότι είναι εθνικού χαρακτήρα η αποστολή μας αυτή και πρόσθεσε ότι δεν ταυτίζουμε τις εθνικές μας προτεραιότητες, οι οποίες είναι προφανείς, γιατί συνδέονται με την υπέρβαση της κρίσης, με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες που πρέπει να υπηρετήσουμε ως Προεδρία.

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μεγάλη ευθύνη για την Ελλάδα το γεγονός ότι ασκεί την Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, που είναι εξάμηνο προεκλογικό, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Έχουμε περίπου τέσσερις μήνες να αξιοποιήσουμε στις νομοθετικές διαδικασίες και τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου με το Κοινοβούλιο, αλλά το εξάμηνο αυτό είναι πάρα πολύ έντονο και πυκνό πολιτικά, γιατί ανοίγει μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, για την απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό, για την απάντηση που πρέπει να δώσουμε στους νέους Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν δουλειές, ευκαιρίες ανάπτυξης, θέλουν μία Ευρώπη η οποία να σημαίνει κάτι για τη ζωή τους» επισήμανε.

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, υποστήριξε ότι «το εξάμηνο αυτό είναι σε εθνικό επίπεδο πάρα πολύ κρίσιμο, γιατί είναι το εξάμηνο τής στροφής προς την έξοδο από την κρίση, μετά από όσα έχουμε πετύχει, αλλά αυτό είναι ζήτημα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση ως μία οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση κράτους-μέλους και όχι την Προεδρία του Συμβουλίου». Αναλύοντας τις τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες της Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε συγκεκριμένα:

-Η πρώτη είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως η απασχόληση των νέων και η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συζητείται σε κάθε Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πραγματικότητα.

-Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα, αναγκαστική και αυτή, είναι η ολοκλήρωση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ, με κρίσιμο ζήτημα την τραπεζική ένωση, τον μηχανισμό εποπτείας, τον μηχανισμό εκκαθάρισης, αλλά και τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων για να υπάρχει πραγματικά μία ανοιχτή ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.

-Η τρίτη προτεραιότητα είναι η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, η κινητικότητα, η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Κάτι που αφορά πρωτίστως τις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα, όπως η Ελλάδα, τις χώρες που είναι στο Νότο, στη Μεσόγειο, που έχουν εκτεταμένη ακτογραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ή είναι χώρες νησιωτικές, όπως η Μάλτα και η Κύπρος. Ξέρετε ότι αναλαμβάνονται τώρα πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο και του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-Η τέταρτη οριζόντια προτεραιότητα είναι η θαλάσσια, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική. Μια πολιτική για τη γαλάζια ανάπτυξη, για το περιβάλλον, την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την αλιεία, για τη χωροταξία στη θάλασσα, αλλά και για τις θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ δήλωσε: «Θέλουμε να είμαστε πρακτικοί, συγκεκριμένοι, να υπηρετήσουμε αυτή μας τη θεσμική υποχρέωση με αποτελεσματικότητα, ώστε να παραδώσουμε στην ιταλική Προεδρία που μας διαδέχεται, με την οποία βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεννόηση, γιατί η ελληνική και η ιταλική προεδρία μαζί σχηματίζουν ένα μεσογειακό έτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος ...
Βενιζέλος: Ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια
Στην απόφαση για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την προεδρία ...
Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε σήμερα την ...
Βενιζέλος: Πρέπει να σεβαστούμε τα αθώα θύματα
Την ανάγκη να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου ...
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Η Ελλάδα αναλαμβάνει για τους επόμενους έξι μήνες την προεδρία του ...
Βενιζέλος: Πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά απεγνωσμένη και εθνικά ανεύθυνη
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ...
Γερμανοί βουλευτές ζητούν την παραίτηση της Ελλάδας από την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Μείζον θέμα έχει προκύψει με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ...
Βενιζέλος: Κάλεσμα στη βάση της κεντροαριστεράς
Νέα ατζέντα επιχειρεί να βάλει ο Ε. Βενιζέλος με κινήσεις και ...
Βενιζέλος: Να αξιοποιηθούν στην κυβέρνηση τα καλύτερα στελέχη
Εθνική στρατηγική με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και το τέλος της ...