Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
«Η στρατηγική εξόδου από την κρίση μετράει»
Τον πρόεδρο της ΕΕ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και τα μέλη του Κολλεγίου των ...
Προεδρία ελπίδας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
«Η Ελλάδα ξεκινά την Ελληνική Προεδρία με θετικά μηνύματα για την ...
«Έξοδο» από την κρίση βλέπει ο πρωθυπουργός
Την πεποίθησή του, πως αρχίζουμε να βγαίνουμε από τη βαθιά κρίση και ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Απόδειξη εξόδου από την κρίση η ελληνική προεδρία»

«Απόδειξη εξόδου από την κρίση η ελληνική προεδρία»

Κοινές δηλώσεις με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα έκαναν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Κοινό σημείο στις δηλώσεις και των δύο ήταν η πεποίθηση για χρονιά-ορόσημο εξόδου από την κρίση με τον ερχομό του 2014, κάτι που δείχνει και η προεδρία υπό την Ελλάδα.

Α. Σαμαράς: «Η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, η Ελλάδα και η Ευρώπη με «τεράστιες θυσίες» αφήνουν πίσω τους την κρίση, ενώ από τη μεριά της η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη θωρακιση της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας.

«Κοιτάξτε πίσω σας, τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο» σχολίασε ο Έλληνας πολιτικός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το έκανε συντονισμένα με την βοήθεια της Ευρώπης για να έχουν οι επόμενες γενιές, ελπίδα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση» σημείωσε.

Μπαρόζο: «Η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014»

Η Ευρώπη είναι η κοινή μας αναζήτηση σημείωσε ο κ. Μπαρόζο αναφερόμενος παράλληλα στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κατάρρευσης του ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική προεδρία αποδεικνύει ότι οι προβλέψεις αυτές έπεσαν έξω. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας», τόνισε, συμπληρώνονταςτι πριν από ένα χρόνο είχε προβλέψει ότι το 2013 θα ήταν έτος στροφής για την «ευρωπαϊκή οικονομία,

Όπως είπε, η Ελλάδα κατάφερε να κάνει σημαντικές προσπάθειες και η ελληνική οικονομία και η οικονομία της Ευρωζώνης απέδειξαν ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Τα προγράμματα προσαρμογής αποδίδουν όταν εφαρμόζονται σωστά, δήλωσε σχετικά, κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Ιρλανδίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στόχος των προγραμμάτων ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών.

Ο κ. Μπαρόζο σχολίασεπως η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στην Ευρώπη είπε πως η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας και βγαίνουμε από την κρίση. Παράλληλα, αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων. Ξέρουμε καλά ποιες είναι οι δυσκολίες που περνά ο ελληνικός λαός, σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, παροτρύνοντας τους Έλληνες «να μην εγκαταλείψουν την προσπάθειες». Παράλληλα προέβλεψε ότι οι θυσίες αυτές ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον και ότι οι προβλέψεις για έξοδο από την ύφεση και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος προσελκύουν το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.

Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, υπάρχουν δυσκολίες και ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες πολίτες, τις θυσίες που κατέβαλαν, για το θάρρος και τις προσπάθειές τους».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκός πολιτισμός και πρόσθεσε ότι η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το ΕΜΣΤ και το Μουσείο Μπενάκη επισκέφθηκε ο Μπαρόζο
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο ...
Μπαρόζο: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση χάρη στον Σαμαρά
«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, έχει πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην ...
Ο πρωθυπουργός για το ρόλο της Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή κρίση
Την ανάγκη η Ευρώπη να αποδείξει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην ...
«Είναι το εξάμηνο της οριστικής εξόδου από την κρίση»
«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακό, χάρη στις θυσίες του ...
ΔΗΜΑΡ: «Η ελληνική προεδρία να επαναφέρει το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής»
«Για άλλη μια φορά, η φυγή προς το αύριο, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, ...
Η Ελληνική προεδρία και τα σημεία σταθμός του 2014
Για πέμπτη φορά από την ένταξη της το 1980 στην τότε ΕΟΚ, η χώρα μας ...
«Στις αρχές του 2014 αναμένουμε τα θετικά στοιχεία εξόδου από την κρίση»
«Είναι η ώρα της στροφής, της αλλαγής. Είναι η ώρα της εξόδου από το ...
Συνάντηση «κορυφής» στις παραλίες της Σκιάθου με Μπαρόζο, Σούλτς και Βενιζέλο
Στη Σκιάθο θα βρεθεί την Τατάρτη για ολιγοήμερες διακοπές ο πρόεδρος ...
«Μονόδρομος η ανατροπή της κυβέρνησης»
Με τη διαπίστωση ότι η κοινωνία έχει «συνειδητοποιήσει ότι ...