Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Φάρμακα: Σε ισχύ το 1 ευρώ ανά συνταγή
Ένα ευρώ ανά συνταγή θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν από σήμερα, ...
To success story της υγείας
Ένα ευρώ η συνταγή, 25 ευρώ η νοσηλεία… Τόσο στοιχίζει για την ελληνική ...
Αντιδράσεις κατά του πολυνομοσχεδίου
Όπως ήταν αναμενόμενο, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Αντιδράσεις για την «ταρίφα» 1 ευρώ

Αντιδράσεις για την «ταρίφα» 1 ευρώ

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα (Τετάρτη) η «ταρίφα» του ενός ευρώ ανά φαρμακευτική συνταγή, η οποία όμως βρίσκει αντίθετη τη φαρμακευτική και την ιατρική κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, από το μέτρο εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αντίθετη η φαρμακευτική κοινότητα με το μέτρο

Η εφαρμογή του μέτρου προκαλεί την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, καθώς είναι αυτοί που θα εισπράττουν για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ το 1 ευρώ. «Ο φαρμακοποιός δεν έχει καμία συμμετοχή, ούτε και εισπράττει για λογαριασμό του το ένα ευρώ», διευκρινίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σημειώνοντας ότι «η επιβάρυνση με ένα ευρώ ανά συνταγή αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία, ενώ μειώνεται αντίστοιχα η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακά τους».

«Η συνεχιζόμενη επιβάρυνση των πολιτών για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ και των υπολοίπων κρατικών φορέων, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση της περίθαλψης του κόσμου, με ολέθρια αποτελέσματα», καταλήγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

ΙΣΑ: Ο ασθενής δεν θα πηγαίνει πια στον γιατρό

Την ανάκληση του μέτρου του 1 ευρώ ζητεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επισημαίνοντας σήμερα η δωρεάν περίθαλψη κινδυνεύει να γίνει πιο ακριβή από την απευθείας αγορά φαρμάκων.

«Ο μύθος για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, την οποία ήδη ακριβοπληρώνουν οι ασφαλισμένοι στα επιμέρους ταμεία τους, καταρρέει για τα καλά πλέον, αφού με το μέτρο που ισχύει από σήμερα "1ευρώ/συνταγή", φτάνει πλέον ο ασφαλισμένος, για να εκδώσει και να εκτελέσει τη συνταγή του, να πληρώνει περισσότερα από το ίδιο το κόστος των φαρμάκων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΥΑ /ΦΕΚ 3117/9-12-2013, τα φάρμακα διαφορετικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να αναγράφονται σε διαφορετικές συνταγές, οπότε πολλαπλασιάζονται οι συνταγές και τα ευρώ τους, και σύμφωνα με τις διατάξεις τις ίδιας ΥΑ που ορίζουν πλαφόν στη συνταγογραφία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών στο 80% της περσινής, είναι ξεκάθαρο, ότι ο ασθενής δεν θα πηγαίνει πια στο γιατρό, αφενός γιατί κοστίζει πλέον πολύ η δωρεάν περίθαλψη, αφετέρου δε θα εξυπηρετείται στο βαθμό που θέλει», σημειώνουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «αν στο φαινόμενο αυτό προστεθεί και η "ανοχή" του κράτους στην παράνομη αυτοθεραπεία και την ατιμώρητη παραβίαση του Νόμου "Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή" 1049/29-4-2013, οδηγούνται πλέον οι ασθενείς πολίτες στη διέξοδο της απευθείας αγοράς φαρμάκων αφού η παρεμβολή του γιατρού είναι κοστοβόρα και πρακτικά "περιττή"».

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι επανειλημμένα έχει αιτηθεί την αναγραφή έξι διαφορετικών σκευασμάτων ανά συνταγή (τόσα μπορούν να γραφτούν σε μία Α4σελίδα) αντί των τριών που επιτρέπεται σήμερα, καθώς και την αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή.  Παράλληλα εμμένει στην πάγια θέση του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.

«Αυτό μπορεί να δομηθεί μέσα από μία κοινή πλατφόρμα διασταύρωσης των στοιχείων του ασφαλισμένου στα συστήματα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και της ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ», καταλήγει.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τζόκερ: Με 4 ευρώ κέρδισε 130.497
Σε ένα τυχερό πεντάρι χαμογέλασε η τύχη στο ΤΖΟΚΕΡ στην κλήρωση της ...
Σφοδρές αντιδράσεις στις Σκουριές για τη λήψη DNA
Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη της ανακρίτριας Πολυγύρου που ζητά τη ...
Έβαλε 12,5 ευρώ, κέρδισε… 2,8 εκ. ευρώ!
Ένα δελτίο αξίας 12,5 ευρώ έπαιξε ο Έλληνας υπερτυχερός- εκατομμυριούχος ...
3 ευρώ τον μήνα για τη ΝΕΡΙΤ
Στο χρηματικό ποσό των 3 ευρώ μηνιαίως (αντί 4,24 ευρώ που ήταν το ...
Ο νικητής της χρονιάς, με δελτίο 2,5 ευρώ κέρδισε πάνω από 2,5 εκ. ευρώ!
2,5 εκατομμύρια ευρώ και κάτι ψιλά κέρδισε ένας υπερτυχερός, στην ...
Σχεδόν απίστευτο, με 90 ευρώ κέρδισε 171.524 ευρώ στο «Πάμε Στοίχημα»!
Χριστουγεννιάτικο δώρο για έναν υπερτυχερό του ΟΠΑΠ, που έπαιξε την ...
Διέγραψαν χρέος 50.000 ευρώ χαμηλόμισθης συνταξιούχου
Στην ολική διαγραφή χρέους ύψους 50.000 ευρώ, καθώς και τη σωτηρία του ...
Ηράκλειο: Στα 5.760 ευρώ από 307.837 μείωσαν το χρέος δανειολήπτριας
Το ποσό των 5.760 ευρώ για χρέος 307.837,24 ευρώ καλείται να πληρώσει ...
Επικριτική η ΑΔΕΔΥ για τη διάλυση του ΟΠΑΔ
Μετά από τις ανακοινώσεις-αντιδράσεις των εργαζομένων του Ο.Π.Α.Δ., των ...