Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Η Ελληνική προεδρία και τα σημεία σταθμός του 2014
Για πέμπτη φορά από την ένταξη της το 1980 στην τότε ΕΟΚ, η χώρα μας ...
Προεδρία ελπίδας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
«Η Ελλάδα ξεκινά την Ελληνική Προεδρία με θετικά μηνύματα για την ...
Να παραιτηθεί η Ελλάδα από την Προεδρία της Ε.Ε.
«Βόμβα» βάζουν δύο Γερμανοί βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Αναλαμβάνουμε την Προεδρία ως χώρα σε ανάκαμψη»

«Αναλαμβάνουμε την Προεδρία ως χώρα σε ανάκαμψη»

Αισιόδοξος για ακόμη μια φορά ότι το 2014 η Ελλάδα θα γυρίσει –έστω και περιορισμένα- στις διεθνείς αγορές με πενταετή ομόλογα, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της έναρξης της ελληνικής προεδρίας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2015 το τοποθέτησε στα 11 δισ. ευρώ, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτου δανείου από την ευρωζώνη σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ενδεχόμενη περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας. «Το ιδανικό για μας θα ήταν να μην λάβουμε νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Σε σχέση με την απομείωση του χρέους ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενη ελάφρυνση θα μπορούσε να προκύψει με τη μείωση των επιτοκίων ή την παράταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους.

«Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μακρά και επίπονη πορεία από το 2009. Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, κατορθώσαμε να σταθούμε όρθιοι και αποδείξαμε την απαρέγκλιτη δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης. Αναλαμβάνουμε την Προεδρία όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφέροντας στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώνονται τον Απρίλιο και ως εκ τούτου η ελληνική προεδρία θα είναι εμπροσθοβαρής. Ο υπουργός είπε πως η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ήδη ορατά. Ενδεικτικώς ανέφερε πως τα ποσοστά ανεργίας έχουν σταθεροποιηθεί, αν και στο πρόσφατο παρελθόν ανήλθαν σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής.

«Η ευρύτερη κοινωνική κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό   προβάλει επιτακτική η ανάγκη να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες. Προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η ομαλή ροή χρηματοδότησης της οικονομίας» σχολίασε.

Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε αναλυτικά, κατά τομείς, τις επιμέρους δράσεις στον τομέα του, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας. Ειδικότερα, ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 

- Εμβάθυνση της ΟΝΕ: Η Ελλάδα, με την ανάληψη της Προεδρίας θα εργαστεί προς την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ και την ενίσχυση του συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της σταθερότητας του κοινού νομίσματος και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης. Η ελληνική Προεδρία θα εστιάσει την προσοχή της στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΟΝΕ, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για μια αλληλέγγυα και συνεκτική ευρωζώνη.

 

- Τραπεζική Ένωση: Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Ύστερα από την τελική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα ως προς τις Οδηγίες για την Εξυγίανση και Ανάκαμψη των τραπεζών (BRR) και τα Ταμεία Εγγύησης των Καταθέσεων (DGS), η ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει περαιτέρω πρόοδο προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM). Η ολοκλήρωση του φακέλου του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας.

 

- Ευρωπαϊκό Εξάμηνο: Σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης διαχείρισης της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου από την Ιρλανδία, η ελληνική Προεδρία αναλαμβάνει να διαχειριστεί το τέταρτο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Στόχος είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας και η συστηματική αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην EΕ, ιδίως στους τομείς που κατέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η συνέχιση του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και οι πολιτικές για την προώθηση της καινοτομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει φέτος τις ειδικές, ανά χώρα, συστάσεις μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, κάτι που αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση για την Προεδρία, καθώς η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί τη διαδικασία μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια. Για τον λόγο αυτόν, η ελληνική Προεδρία προσβλέπει στην εποικοδομητική συνεργασία και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών και θεωρούμε τη συμβολή τους πολύτιμη.

 

- Χρηματοδότηση της Οικονομίας: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφού αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων, τους αντιστοιχεί το 58% του συνολικού κύκλου εργασιών στην ΕΕ και απασχολούν το 70% των εργαζομένων. Η υγιής ανάπτυξή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και για την προσέλκυση επενδύσεων και παραγωγικών μονάδων. Η ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα εστιάσει στη διευκόλυνση της πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε ρευστότητα, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα κρίνει ιδιαίτερα σημαντικές μια σειρά από δράσεις, όπως η κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, οι συστάσεις της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, η κεφαλαιακή ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), ο Κανονισμός για τα Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια, ο οποίος συνδέεται με την χρηματοδότηση έργων υποδομών και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

- Φορολογία: Στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, το έργο του Συμβουλίου δεν θα επηρεαστεί από τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνέχιση των προσπαθειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να καταπολεμηθούν φορολογικές πρακτικές που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων και εντείνουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαπάτης και, σε σχέση με τρίτες χώρες, την προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και την αποφυγή επιζήμιων φορολογικών πρακτικών. Ως Προεδρία, το επόμενο εξάμηνο, θα προωθηθούν όλες οι εκκρεμείς πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Παράλληλα, η Ελλάδα αναγνωρίζει τη διασύνδεση της ψηφιοποίησης της οικονομίας με τις δράσεις εναντίον της φοροδιαφυγής, της φοροαπάτης και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Η ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει, ως εκ τούτου, τον διάλογο και θα θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την παρακολούθηση των αποφάσεων σχετικά με τις φορολογικές πτυχές της ψηφιακής οικονομίας, στο πλαίσιο της ομάδας υψηλού επιπέδου.

 

- Εποπτεία του Χρηματοοικονομικού Τομέα: Ως προς τα θέματα εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα, η Προεδρία στοχεύει στην αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η ελληνική Προεδρία θα συμβάλει στην προώθηση μιας ασφαλέστερης και πιο ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς πληρωμών, η οποία θα επιτρέπει χαμηλότερες χρεώσεις, διαφάνεια και αυξημένες διευκολύνσεις για τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική Προεδρία θα επισπεύσει τις εργασίες με στόχο την υιοθέτηση της οδηγίας για τους λογαριασμούς πληρωμών, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επωφελούνται περαιτέρω από την ενιαία αγορά. Στον τομέα των κεφαλαιαγορών, η Προεδρία θα δώσει έμφαση στην ολοκλήρωση των εργασιών στις νομοθετικές προτάσεις, για την αναμόρφωση της εποπτείας των κεφαλαιαγορών (Markets in Financial Instruments-MiFID / MiFIR), καθώς και στην προώθηση της πρότασης που αφορά το πλαίσιο χρήσης δεικτών αναφοράς στο χρηματοπιστωτικό πεδίο (benchmarking), με σκοπό την επαρκή προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών. Όσον αφορά στον ασφαλιστικό τομέα, η ελληνική Προεδρία θα εργαστεί για την προώθηση της διαφάνειας, την εποπτεία της ιδιωτικής και επαγγελματικής ασφάλισης και των πρακτικών πώλησης, μέσω της ολοκλήρωσης και της εφαρμογής του σχετικού εποπτικού πλαισίου.

 

- Προϋπολογισμός της ΕΕ: Στο πεδίο του Προϋπολογισμού της ΕΕ, η ελληνική Προεδρία, μεταξύ άλλων, σκοπεύει να εστιάσει:

 

α. Στη διασφάλιση, με βάση την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, της ομαλής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2014.

 

β. Στον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών για τον Προϋπολογισμό του 2015, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ρεαλιστικές προβλέψεις ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο διαδοχικών διορθωτικών προϋπολογισμών.

 

γ. Στη χορήγηση απαλλαγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012.

 

δ. Στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

 

ε. Στην περαιτέρω επεξεργασία, αξιολόγηση και μελλοντική αναθεώρηση του συστήματος Ιδίων Πόρων, με στόχο την εξασφάλιση της συνέχειας στην έγκαιρη και ομαλή χρηματοδότηση των πολιτικών της ΕΕ.

 

- Εκπροσώπηση της Ε.Ε. στους G20: Η ελληνική Προεδρία, στο πλαίσιο του Συμβουλίου ECOFIN, θα εργαστεί για την προετοιμασία των Συνόδων Υπουργών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας G20, που θα πραγματοποιηθούν στο Σίδνεϊ, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, και στην Ουάσινγκτον, στις 11 Απριλίου. Η ελληνική Προεδρία θα συνδράμει στη διατύπωση κοινής θέσης της ΕΕ σε θέματα προτεραιότητας των G20, όπως η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και η φορολογική διαφάνεια.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η Ευρώπη και οι αξίες της (άποψη)
Του Δημοσθένη Δαββέτα* Από  1η Ιανουαρίου η Ελλάδα έχει τη προεδρία της ...
ΔΗΜΑΡ: Δεν μπορεί να είναι θεατής η Ε.Ε. στο πρόβλημα της Ουκρανίας
Κάλεσμα στην Ελληνική Προεδρία για να κινητοποιήσει την Ε.Ε. στο ζήτημα ...
ΔΗΜΑΡ: «Η ελληνική προεδρία να επαναφέρει το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής»
«Για άλλη μια φορά, η φυγή προς το αύριο, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, ...
Αλ. Τσίπρας: «Το 2014 να αναστρέψουμε την πολιτική της λιτότητας»
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ο υποψήφιος για την προεδρία της ...
«Εκεί που όλοι βλέπουν συντρίμμια, ο πρωθυπουργός υπόσχεται εθνικές επιτυχίες»
«Εκεί που όλοι βλέπουν τα μνημονιακά συντρίμμια, ο πρωθυπουργός είναι ...
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν
Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία ...
Ο Βενιζέλος στηρίζει την υποψηφιότητα Σουλτς για την προεδρία της Ε.Ε.
Την έμπρακτη στήριξη της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την ...
Υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν
Το προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα εισηγηθεί για ...
Καλοβλέπουν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ζυμώσεις σημειώνονται σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητας του ...