Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μπαρόζο: Η ελληνική προεδρία της ΕΕ θα στεφθεί από επιτυχία
Την πεποίθησή του ότι η ελληνική προεδρία της ΕΕ «θα στεφθεί από ...
Κουρίρ: Η ελληνική προεδρία στην ΕΕ η φθηνότερη προεδρία όλων των εποχών
Το γεγονός πως η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «η ...
Σαμαράς: Προεδρία ελπίδας η ελληνική
«Η Ελλάδα αρχίζει την Προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κομβική η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ-Ποιες οι προτεραιότητες και οι προσδοκίες για το 6μηνο

Κομβική η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ-Ποιες οι προτεραιότητες και οι προσδοκίες για το 6μηνο

Στο τιμόνι του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκεται και επισήμως από σήμερα η Ελλάδα, για τους επόμενους έξι μήνες, με την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να επενδύει σε αυτή την προεδρία για να επιβεβαιώσει την αλλαγή του κλίματος –και του ρόλου– για τη χώρα μας στην Ευρώπη, αλλά και για να αντιστρέψει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η Ελληνική Προεδρία ξεκινά με την κοινή σύσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο.

Η κοινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου κ. Χ. Ρομπάι. Μετά τις συναντήσεις ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μπαρόζο θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Η πέμπτη προεδρία της Ελλάδας από την ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη, συμπίπτει με μια «πολύπλοκη» συγκυρία: καταρχάς θα είναι μια «κολοβή» προεδρία, αφού το αργότερο στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος σε όλη την Ευρώπη, οπότε θα διακόψουν τις εργασίες τους τα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Έως τότε, όμως, η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί από τη μία πλευρά τα αποτελέσματα εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με κυριότερο ζητούμενο τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, και από την άλλη τη συζήτηση που έχει ανοίξει σε επίπεδο ΕΕ για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, το μηχανισμό στήριξης των «αδύναμων» μελών της, την αποτυχία της τρόικας και τη «στροφή» προς μια πιο αναπτυξιακή πολιτική.

«Η Ελλάδα αρχίζει την Προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια Προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας πως η Ελληνική Προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η χώρα μας «έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των εταίρων της και το σεβασμό που της αξίζει. Άρα και την αποτελεσματικότητα που της χρειάζεται για να προστατεύσει και τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου».

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα αποτελέσουν σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, που εξέρχεται από μια κρίση που υπέβαλε τον ελληνικό λαό σε σκληρές θυσίες, αλλά και για την Ένωση στο σύνολό της, καθώς ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Προτεραιότητες

Η Ελληνική Προεδρία θέτει ως βασικές προτεραιότητες:
- την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων και την προώθηση επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία,
- την εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης και της Ευρωζώνης,
- την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για την τραπεζική ένωση και την υλοποίηση του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων,
- την ενίσχυση της ασφάλειας των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, μέσω της ανάληψης πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και
- την προώθηση της κινητικότητας που θα διευκολύνει την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, η πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Οι επιμέρους δράσεις περιλαμβάνουν την προώθηση της ανάπτυξης, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης στο δανεισμό για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, καθώς και την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Η δεύτερη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η εμβάθυνση της ΟΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση και η Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να συμβάλει στην εμβάθυνση της ΟΝΕ προωθώντας την ισορροπία μεταξύ σταθερότητας και αλληλεγγύης.

Η τρίτη προτεραιότητα αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και της κινητικότητας, καθώς και την προώθηση συνεργειών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα, η Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί ακόμα να προωθήσει και τη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ, μέσα από τον ανασχεδιασμό της με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2014, ώστε σε αυτή να περιληφθούν, εκτός της αναπτυξιακής διάστασης, θέματα όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο.

Στη διάρκεια της προεδρίας θα διεξαχθούν 14 υπουργικές Σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 Συνέδρια ή σεμινάρια.

Προσδοκίες
Στην Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ήταν αφιερωμένο το τελευταίο τεύχος του περιοδικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «The Parliament Magazine», στο οποίο υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελληνική Προεδρία αναμένεται να λειτουργήσει ως μηχανισμός μετάβασης για την ΕΕ λόγω των επερχόμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ανάδειξη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις αναμενόμενες αλλαγές προσώπων ως προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Το περιοδικό επισημαίνει ότι η Ελληνική Προεδρία θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στην εσωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και προσθέτει:«Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να βγει από την Προεδρία με θετικό πρόσημο, αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της στην ευρωπαϊκή σκηνή μετά από τη δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών».

Γερμανική αισιοδοξία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την Ελληνική Προεδρία, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την χώρα και την Ευρώπη, καθώς «η άσκησή της είναι πηγή ταυτότητας, αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας», ενώ «θα δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι το μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη».

Η Ελλάδα με την προεδρία στην ΕΕ μπορεί να ανακτήσει την εκτίμηση στην Ευρώπη, υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ» ενώ η «Ντερ Στάνταρντ» αναφέρει πως η Ελλάδα με την προεδρία στην ΕΕ έχει την ευκαιρία να λαμβάνεται πολιτικά και πάλι σοβαρά υπόψη.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Χωρίς υψηλές προσδοκίες η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup-Τα «ρέστα» για τη Σύνοδο
Της Βούλας Μαλαίνου Χωρίς υψηλές προσδοκίες, τουλάχιστον όπως ...
Βενιζέλος: Η Ελληνική προεδρία στην ΕΕ έκλεισε πολλές εκκρεμότητες
Η απόφαση επιτήρησης των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, στο ...
Στουρνάρας: Αναλαμβάνουμε την ελληνική προεδρία, ως χώρα σε ανάκαμψη!
«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως ...
Στις Βρυξέλλες για την Ελληνική Προεδρία ο Χατζηδάκης
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής ...
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Η Ελλάδα αναλαμβάνει για τους επόμενους έξι μήνες την προεδρία του ...
Σουλτς: Η Ελληνική προεδρία είναι μοναδική ευκαιρία να γεφυρώσουμε ακραίες καταστάσεις
"Η Ελληνική προεδρία επίκειται και κατά την άποψη μου αυτό αποτελεί ...
Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014
Η αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού, ενόψει και των κρίσιμων ...
Ζημιογόνο το 6μηνο για την Ελληνική Τράπεζα
Στα 46,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες της Ελληνικής Τράπεζας το α' ...
Τσίπρας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική προεδρία της ΕΕ
Το ενδεχόμενο να είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που θα ασκήσει την ...