Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους συστήνουν 18 οικονομολόγοι
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ...
2014: Έρχεται με ορατά τα σημάδια του πολιτικού αδιεξόδου
Το 2014 θα είναι «Έτος κρίσης», μία χρονιά-τεστ για τις τεράστιες θυσίες ...
Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014
Η αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού, ενόψει και των κρίσιμων ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τα 3+1 μεγάλα «στοιχήματα» του 2014

Τα 3+1 μεγάλα «στοιχήματα» του 2014

Τα μεγάλα στοιχήματα του 2014 είναι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με νέο «κούρεμα» η επιμήκυνση και η έξοδος στις αγορές.

Η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας άφησε τη βαριά της κληρονομιά και στο 2013. Στο βωμό του πρωτογενούς πλεονάσματος θυσιάστηκε άλλο ένα 4% του παραγόμενου πλούτου της χώρας, 120.000 εργαζόμενοι, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ τα αδιέξοδα της ασκούμενης πολιτικής  είναι ορατά.

Το δημόσιο χρέος παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη του 170% υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα, από μόνη της, χωρίς τη βοήθεια του ξένου παράγοντα, δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η πιστοποίηση του όποιου πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat τον Απρίλιο, θα ανοίξει τον δρόμο για μια τρίτη αναδιάρθρωση του χρέους, θα πρέπει όμως πρώτα να έχει κλείσει η δημοσιονομική τρύπα του 1,2 δισ. για το 2014, όπως επίσης και το χρηματοδοτικό κενό των 12,5 δισ. της διετίας 2014-2015.

Στόχος θα πρέπει να είναι η επαναφορά των ετήσιων υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, το δε απαιτούμενο πρωτογενές πλεόνασμα να μην υπερβαίνει το 2%-2,5% από 4,5% που απαιτείται με την ισχύουσα σύμβαση. Μια τέτοια πρόταση, τεχνικά εφικτή, βρίσκει σύμφωνο και το ΔΝΤ, «σκοντάφτει» όμως στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, που δεν δείχνει διατεθειμένη να προσφέρει στην Ελλάδα μια οριστική λύση, ώστε να κάνει μια καινούρια αρχή. Η χώρα πάντως, ούτως ή άλλως, πλησιάζει το σημείο μηδέν, αφού χωρίς μια νέα ρύθμιση, το πρόγραμμα φτάνει στα μέσα του 2014 στα όριά του.

Το μεγαλύτερο «στοίχημα»

Η έξοδος στις αγορές, εξάλλου, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο τουλάχιστον για μερικούς, για το 2014 φαντάζει ουτοπικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προαναγγέλλει έξοδο στις αγορές το β΄ εξάμηνο του 2014 με πενταετή ομόλογα.

Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία που έχει απωλέσει και να περιβληθεί με την αναγκαία εμπιστοσύνη από τις αγορές. Πρώτον, μια γενναία ρύθμιση του επίσημου χρέους, όπως αναφέρθηκε, καθώς και η επάνοδος της χώρας στην ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει, ότι η όποια συμφωνία πακέτο προκύψει με τους δανειστές μας θα πρέπει να στοχεύει στη χαλάρωση της λιτότητας και στην απελευθέρωση πόρων για την ανάπτυξη. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις μια δοκιμαστική έξοδος για ένα μικρό ποσό και με ασύμφορο επιτόκιο θα είναι μεν δυνατή, αφού πρώτα προετοιμασθεί η ανύπαρκτη δευτερογενής αγορά ελληνικών ομολόγων και συμπτυχθούν οι 20 εκδόσεις που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών μετά το PSI τουλάχιστον σε πέντε, ώστε να αποκτήσει κάποιο βάθος, δεν λύνει όμως το πρόβλημα.

Αναγκαίο το «κούρεμα»

Το επιτόκιο το οποίο θα κληθεί να καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, πιθανότατα να μην είναι μικρότερο από την τρέχουσα απόδοση του 8,7%, εάν δεν ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εκτιμήσεις για το χρέος έως το 2020 διαφέρουν σημαντικά, αναφέρει το Πρακτορείο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα είναι στο 124% του ΑΕΠ, ενώ ο ΟΟΣΑ βλέπει το χρέος στο 157% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ανάλυση η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα είναι δύσκολη, εάν δεν ληφθούν μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι η παράταση στη λήξη των ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων, αν και η πιο ριζική λύση θα είναι ένα «κούρεμα» στα ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας.

Χωρίς όμως να ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική μείωση του χρέους, οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα προτιμήσουν τους μακροπρόθεσμους τίτλους ή αν τους προτιμήσουν θα ζητήσουν υψηλές αποδόσεις. Το πιθανότερο σενάριο είναι να τοποθετηθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους έντοκων γραμματίων.

Ο Τζορτζ Σόρος επισημαίνει ότι τη στιγμή που η Αθήνα είναι πολύ κοντά σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, εάν «κουρευτεί» το χρέος, τότε πολλοί ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι αγορές θα την δανείσουν με λογικά επιτόκια.

Απρίλιος 2014: Ένα δύσκολο μεταβατικό στάδιο

Η Ελλάδα το 2013 προσέγγισε το κρισιμότερο σημείο του οικονομικού προγράμματος που ακολουθεί. Η Αθήνα έχει ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και έχει κατορθώσει να παράξει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Η είδηση για πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ικανοποιεί την Ελλάδα, ωστόσο φέρνει σε δύσκολη θέση τους δανειστές της. Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν στην ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους, αμέσως μόλις η κυβέρνηση στην Αθήνα κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως έχει ήδη δηλώσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κάθε νέα συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να περιμένει την επίσημη επιβεβαίωση (περί ύπαρξης πλεονάσματος) από την Eurostat.

Αυτό θα συμβεί τον Απρίλιο. Αν η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα επιβεβαιωθεί από τη Eurostat, τότε θα ξεκινήσει η πιο περίπλοκη και πιο πολιτικά ευαίσθητη συζήτηση.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Eurogroup δεσμεύθηκε πως θα στηρίξει την Ελλάδα, ώστε η χώρα να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Ωστόσο, η δέσμευση αυτή είναι δύσκολο να τηρηθεί, κυρίως αφού σήμερα το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Επομένως, για να μειωθεί σε τόσο σημαντικό βαθμό το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να υπάρξει OSI, «κούρεμα» του επίσημου ελληνικού χρέους. Πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένονται το καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές.

«Κλειδί» η πολιτική σταθερότητα

«Κλειδί» για την πορεία της χώρας αποτελεί η πολιτική σταθερότητα με ορόσημο τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές.

Ανασταλτικά στην πορεία της οικονομίας μπορεί να λειτουργήσει η ανησυχία για πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Ενδεικτική είναι η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος και μέσα από την τελευταία της έκθεση επισημαίνει ότι οι κάλπες για Ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να οξύνουν περαιτέρω το πολιτικό κλίμα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση το πρόγραμμα θα βγει εκτός τροχιάς.

Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, κάνοντας λόγο και για εκλογές και για νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Μαΐου, οι οποίες θα στείλουν πολλαπλά μηνύματα με το πολιτικό σκηνικό να μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Στο κοινωνικό πεδίο σημείωσε η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και δυστυχώς θα δούμε εικόνες εξαθλίωσης, που θα φέρουν τους πολίτες απέναντι στην κυβέρνηση και σε όλο το πολιτικό σύστημα. Στο πεδίο της οικονομίας η κατάσταση βαίνει σταθερά προς το χειρότερο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι αυτές οι καταστάσεις θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε κυβερνητικό επίπεδο και σύμφωνα με τους ίδιους, μοιάζει προδιαγεγραμμένη η διακοπή της συμβίωσης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, καθώς το ΠΑΣΟΚ, ως ο αδύναμος κρίκος, είναι δεδομένο ότι θα «σπάσει», με άλλα στελέχη του να οδεύουν προς την κίνηση των 58 και άλλα προς το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ πιθανό δε, να έχουμε ρήξη λόγω του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχει και το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θεωρεί πιθανό το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, με εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό.

Χρέος 320 δισ. παρά το PSI+ και την επαναγορά θα έχει η Ελλάδα

Παρά την επαναγορά και το «κούρεμα» των ομολόγων το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να φθάσει τα 320 δισ. ευρώ το 2014, μόλις 1 δισ. ευρώ πιο κάτω από τα επίπεδα των 321 δισ. ευρώ (175,5% του ΑΕΠ) που εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος.

Ένα τέτοιο μέγεθος χρέους που ως ποσοστό του ΑΕΠ φθάνει το 174,8% του ΑΕΠ καθιστά αμφίβολη την βιωσιμότητά του και υποχρεώνει την κυβέρνηση να ανοίξει νωρίτερα τις συζητήσεις ελάφρυνσης του χρέους για να προλάβει να βγει για δανεικά στις αγορές.

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι περιορίζονται αρκετά οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους (18,997 δισ. ευρώ το 2013, έναντι 36,672 δισ. ευρώ το 2012), με τα ποσά για την αποπληρωμή των τόκων να «ψαλιδίζονται» κατά 50% φέτος (6,1 δισ. ευρώ από 12,224 δισ. ευρώ πέρυσι) και να σταθεροποιούνται στα 6,15 δισ. ευρώ το 2014.

Παράλληλα, η μεσοσταθμική διάρκεια του χρέους έχει φθάσει τα 16 χρόνια (από 15 πέρυσι και 6 το 2011), ενώ στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν ξεπερνά τα 7 έτη.

Για το 2014 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας προϋπολογίζονται στα 68,628 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί κυρίως από βραχυπρόθεσμο δανεισμό (40,052 δισ. ευρώ) και τη δανειακή στήριξη της τρόικας (25,246 δισ. ευρώ) και το υπόλοιπο από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.

Όπως επισημαίνεται στον προϋπολογισμό, στόχος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής σε νέο μεσοπρόθεσμο δανεισμό κατά το β’ εξάμηνο του 2014.

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,16 δισ. και... συγκράτηση δαπανών στο τετράμηνο
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,16 δισ. ευρώ, έναντι 1,04 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο ...
Διαγραφή του ελληνικού χρέους ζητούν 35 οικονομολόγοι-Η επιστολή στον Guardian
Διαγραφή του ελληνικού χρέους και αναπτυξιακή πολιτική σε όλη την ...
Βρυξέλλες: «Ξεχάστε το κούρεμα, ξεχάστε ελλείμματα»
Κούρεμα επί του κεφαλαίου του ελληνικού χρέους δεν θα συζητηθεί, δεν θα ...
Συνάντηση Βίτσα με ροδακινοπαραγωγούς Πέλλας και Ημαθίας
"Η κυβέρνηση είναι εθελόδουλα υποταγμένη και ανίκανη να προασπίσει τα ...
Σόιμπλε: Μεγαλύτερο του αναμενομένου το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα
Υψηλότερο του αναμενόμενου ήταν το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, ...
Eurogroup: Με το πρωτογενές πλεόνασμα
Να αποσπάσει μία σαφή δήλωση για την έναρξη των συζητήσεων επί του ...
Στα 2 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο δίμηνο
Πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ κατέγραψε ο Κρατικός Προϋπολογισμός ...
Προϋπολογισμός: Στα 712 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα
Στα 712 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για ...
BofAML: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι κούρεμα, με πρόγραμμα εντός τροχιάς
Όσο η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα η απειλή των δανειστών να ...