Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες έμειναν όρθιες
«Τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού τεστ αντοχής των τραπεζών είναι ...
Και τώρα... τεστ αντοχής για... την κυβέρνηση
Του Γιάννη Λιάρου Ως το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το ...
Efe: Αποκαλύπτει ότι 4 ελληνικές τράπεζες δεν περνούν τα stress test
«Κληρώνει» την προσεχή Κυριακή για τις ελληνικές τράπεζες και τις ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μέσα στο μήνα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής!

Μέσα στο μήνα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής!

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

malainou@xrimaonline.gr

Με… καλούς οιωνούς μπαίνει το νέο έτος για την εγχώρια τραπεζική αγορά, καθώς εντός του μήνα αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ κοπώσεως των συστημικών, για τα οποία οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα θετικές.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι συστημικές θα καλύπτουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που απαιτούνται, με εξαίρεση βέβαια την Eurobank, η οποία έτσι και αλλιώς έχει ήδη προγραμματίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Σήμερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ελέγχουν αθροιστικά πάνω από 90% του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, έναντι 63% το 2008.

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάταξης, η κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος αποκαταστάθηκε.

Σημειώνεται, πως η διαδικασία των stress tests έχει παρουσιάσει καθυστέρηση, καθώς τα ευρήματά της θα παρουσιαστούν εντός του Ιανουαρίου, ενώ η αρχική προθεσμία έληγε στα τέλη του 2013.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 6 Δεκεμβρίου του περασμένου μόλις χρόνου η επενδυτική εταιρεία Blackrock απέστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος την έκθεσή της για την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Από την έκθεση της Blackrock και το πόρισμα της Κεντρικής Αρχής θα προκύψουν οι τυχόν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ανεξάρτητα από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το καλό σενάριο της Blackrock προβλέπει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ, «κενό», το οποίο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα καλυφθεί από τα σχέδια εξυγίανσης, που συνέταξαν τους περασμένους μήνες οι συστημικές.

Σημειώνεται, πως στα επιχειρησιακά σχέδια των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις «επιταγές» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν DGComp, πώληση θυγατρικών στα Βαλκάνια, καθώς και πώληση όλων των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, δηλαδή ασφαλιστικές εταιρίες, ξενοδοχεία και ακίνητα.

Την ίδια δε στιγμή, λένε τραπεζικοί φορείς, ακόμα και με βάση το ακραίο σενάριο της Blackrock, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα χρειαστεί να καλύψουν τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες μέσω του δημοσίου τομέα.

Τουναντίον, υπογραμμίζουν οι ίδιοι, οι όποιες ανάγκες προκύψουν, θα αναπληρωθούν και από κεφάλαια που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργική κερδοφορία και από τις συνέργειες που δημιουργούν οι συγχωνεύσεις.

Οι όποιες επιπρόσθετες ανάγκες θα είναι διαχειρίσιμες, τονίζουν.

Που «μπλοκάρουν» τα stress tests

«Ελπίζουμε τα ‘ανοιχτά μέτωπα’ των τεστ αντοχής να κλείσουν σύντομα», τονίζουν παράγοντες από την ελληνική τραπεζική αγορά, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα γύρω από τη σχετική διαδικασία, τα οποία καθυστερούν τον τελικό απολογισμό των επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών.

Ποιά είναι αυτά; Πρώτα απ’ όλα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, που σήμερα έχει οριστεί στο 9% για τις ελληνικές τράπεζες, θα μειωθεί στο 8%, όπως ακριβώς ζήτησαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, ύστερα από συνεννόηση με τις εγχώριες Αρχές.

Επισημαίνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δίνει περιθώρια για… ελιγμούς, επισημαίνοντας ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΕΚΤ δεν έχει άμεση ισχύ για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η Ελλάδα δεσμεύεται από το Μνημόνιο και για να πραγματοποιηθεί η σχετική μείωση θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή σε αυτό.

Σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες, η διατήρηση του Core Tier στο 9%, την ώρα που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφώνεται στο 8%, είναι άδικη, επικαλούμενοι τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας μας.

Δεύτερος παράγοντας, που καθυστερεί την ολοκλήρωση των stress tests, είναι τα λεγόμενα business plans (επιχειρησιακά πλάνα). Το ερώτημα που προκύπτει είναι σε τι ποσοστό θα συνυπολογισθούν από την ΤτΕ στις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες

τα προ προβλέψεων κέρδη της τριετίας 2014-16, τα οποία θα προκύψουν από τα σχέδια εξυγίανσης.

Από τα business plans αναμένεται σημαντική αύξηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μειώσει κατά πολύ το κόστος χρηματοδότησης, ύστερα από την πώληση των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, την πώληση λοιπών περιουσιακών τους στοιχείων, τις συγχωνεύσεις που διενεργήθηκαν και θα διενεργηθούν στον κλάδο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα είναι φλέγον κυρίως για την Eurobank, γιατί θα καθορίσει τόσο το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της όσο και το χρόνο ολοκλήρωσης αυτής.

Υπενθυμίζεται, πως ακόμη εκκρεμεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις ΑΜΚ των τραπεζών, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προβλέπει πλέον την απαραίτητη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών.

Τι δείχνει η ευρωπαϊκή άσκηση

Στο μεταξύ, θετικά ήταν τα στοιχεία του «μαραθωνίου» της ευρωπαϊκής άσκησης, με τους ελληνικούς ομίλους να μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Στην άσκηση συμπεριελήφθησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με στοιχεία 30 Ιουνίου 2013. Eπισημαίνεται, ότι τα στοιχεία της Eurobank δεν περιλαμβάνουν τις ΤΤ και Proton.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την EBA, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται οι δείκτες Core Tier I των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η Πειραιώς εμφανίζει CT1 στην Ελλάδα στο 15%, ενώ η Alpha στο 14,4%.

Δεδομένου ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η προσαρμογή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, η Eurobank εμφανίζει δείκτη 12,4%, ενώ η ΕΤΕ μόνον 8,6%.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατσέλη: Περιορισμένες οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες, ...
Fitch: Στα 15,9 δισ. οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών
Στα 15,9 δισ. ευρώ υπολογίζει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών ...
Νουί(ΕΚΤ): Απολύτως φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες και διαθέτουν ...
ΕΚΤ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες, δήλωσε η επικεφαλής του ...
Οι τράπεζες επικεντρώνονται πλέον στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
Την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" που ...
Bloomberg: 25 τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests
 Στις 25 ανέρχεται ο αριθμός των τραπεζών που θα κοπούν στα τεστ αντοχής ...
ΤτΕ: Στα €6,4 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για το σύνολο των ελληνικών ...
Στα... χέρια της ΤτΕ η έκθεση της Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες
Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στην εγχώρια τραπεζική αγορά, ...
Eurobank: Το μεγάλο στοίχημα της ΑΜΚ  και το έκδηλο ξένο ενδιαφέρον
Την ώρα που η έκθεση της Blackrock αξιολογείται από την ΤτΕ και οι ελληνικές ...