Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Νέος υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής ο Π. Μαντούβαλος
Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Μαντούβαλος θα είναι ...
Οι δικηγόροι του ΣΥΡΙΖΑ «μαύρισαν» τη Ζωή Κωνσταντοπούλου!
Παρά λίγο να μην εκλεγεί σύνεδρος στο Συνέδριο του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μικρούτσικο και Κιμούλη «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ για Αθήνα

Μικρούτσικο και Κιμούλη «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ για Αθήνα

Πρώτης γραμμής κεντρικά στελέχη, ονόματα-έκπληξη αλλά και πρόσωπα που εκφράζουν τα κινήματα και τις τοπικές κοινωνίες αναμένεται να απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος» η οποία σχολιάζει ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή όλα είναι ανοιχτά και τίποτα δεν έχει κλειδώσει.

Η λίστα με όλα τα ονόματα βρίσκεται καλά κλειδωμένη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και το τελικό ΟΚ αναμένεται να δοθεί προς το τέλος του μήνα, όταν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για τις υποψηφιότητες στις 13 περιφέρειες της χώρας αλλά και στους μεγάλους δήμους της χώρας.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, ωστόσο, είναι το όνομα-έκπληξη για τον πρώτο δήμο της χώρας, καθώς η Κουμουνδούρου συζητά μια σειρά από ονόματα τα οποία μπορούν όχι μόνο να μπουν στον δεύτερο γύρο, αλλά να γείρουν αποφασιστικά την πλάστιγγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις για τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας έχουν προστεθεί και ονόματα εκτός του κόμματος, τα οποία αγκαλιάζουν ένα πιο ευρύ ακροατήριο.

Με πρόσωπα-έκπληξη φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα

Μεταξύ αυτών και πρώτο στη λίστα είναι το όνομα του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου αλλά και του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μικρούτσικος έχει «μετρηθεί» και φαίνεται από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ότι μπορεί να κερδίσει τον Δήμο Αθήνας.

Ο κ. Μικρούτσικος εκτιμάται από την Κουμουνδούρου, εάν τελικά επιλεγεί και συμφωνήσει και ο ίδιος, ότι έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί και εκτός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά που θέλει να προσδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της Αθήνας, ενώ διατηρεί και διαύλους επικοινωνίας τόσο προς κεντροαριστερούς ψηφοφόρους όσο και στα αριστερά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος έχει στο παρελθόν διατελέσει υπουργός Πολιτισμού -επί προεδρίας Ανδρέα Παπανδρέου-, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Περισσό - έδωσε το «παρών» και στο τελευταίο συνέδριο του ΚΚΕ.

Ο σχεδιασμός

Στη λίστα των ονομάτων είναι και ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος έχει πολύ στενές σχέσεις με την ηγεσία του κόμματος, ενώ ορισμένοι λένε πως υπάρχουν σκέψεις και για τον Λάκη Λαζόπουλο. Ωστόσο, ψηλά στη λίστα υπάρχουν και κεντρικά στελέχη του κόμματος, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σημειώνεται ότι η Κουμουνδούρου εκτιμά και τη νυν επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ελένη Πορτάλιου, αν και αναζητείται υποψηφιότητα η οποία θα αντιμετωπίσει ανοιχτά τον υποψήφιο της ΝΔ σε έναν δήμο που διακρίνεται και για τα συντηρητικά του αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου, οι επικείμενες τοπικές εκλογές θα πρέπει να στείλουν και ένα πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Η ανάδειξη των πολιτικών χαρακτηριστικών της εκλογικής αναμέτρησης, όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, συνδυάζεται και με την υπεράσπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ίδια την κοινωνία και τη δημοκρατία. Καθαρό μήνυμα αναμένεται να στείλουν, όπως είναι φυσικό, οι 13 περιφέρειες της χώρας αλλά και οι μεγάλοι δήμοι της χώρας.

Εκτός του Δήμου Αθήνας, όλα είναι ανοιχτά για τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Στο λιμάνι του Πειραιά φαίνεται πως μόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας μπορεί στα ίσα να αναμετρηθεί με τον νυν δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο, αν και ο ίδιος φαίνεται πως δεν επιθυμεί να αναμειχθεί και πάλι με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα. Δεν αποκλείεται πάντως να επιλεγεί και κομματικό στέλεχος, ο Γ. Γαβρίλης, συνδικαλιστής και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ή πρόσωπο πέραν των κομματικών συνόρων.

Δυνατή υποψηφιότητα αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αν και όλοι στο κόμμα εκτιμούν τον επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Μεταξύ των ονομάτων που συζητιούνται είναι του καθηγητή στο ΑΠΘ Α. Καζάκου, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος έχει αρνηθεί να είναι υποψήφιος.

Στον Δήμο Πάτρας ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα προχώρησε στη συγκρότηση αυτοδιοικητικής παράταξης. Πληροφορίες λένε ότι στη λίστα των ονομάτων είναι ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία» Χρήστος Πατούχας και ο γιατρός Τάκης Γεωργακόπουλος, χωρίς να έχει αποκλειστεί ακόμη η περίπτωση του Νίκου Κοντοέ. Μεταξύ άλλων εξακολουθεί να ακούγεται και το όνομα του Κώστα Σπαρτινού.

Στο μέτωπο των περιφερειών, όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει κεντρικά στελέχη του κόμματος και βουλευτές, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρξουν και συνεργασίες. Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι μπορεί να χτυπηθούν στα ίσα τρεις με τέσσερις εκλογικές περιφέρειες (Αττική, Κρήτη, Δυτική Ελλάδα), με ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσουν και τις επτά... Τα ονόματα που... παίζουν μεταξύ άλλων είναι: Σ. Σακοράφα, Α. Μητρόπουλος, Κ. Χρυσόγονος κ.ά.

Στην Περιφέρεια Αττικής πρώτο όνομα στη λίστα είναι η βουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία σύμφωνα με μετρήσεις μπορεί να κερδίσει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Στην Περιφέρεια Κρήτης οι βουλευτές Γ. Σταθάκης και Μ. Κριτσιωτάκης έχουν προβάδισμα, αν και ο δεύτερος θεωρείται πιο πιθανό να πάρει το χρίσμα.

Στη Δυτική Ελλάδα, μία από τις περιφέρειες που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει, υποψήφιος φέρεται ο βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Στην Κεντρική Μακεδονία μεταξύ των ονομάτων που έχουν συζητηθεί είναι του καθηγητή συνταγματικού δικαίου Κ. Χρυσόγονου -μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-, αν και ουδείς αποκλείει τελικά να στηριχθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης.

Στο Ιόνιο εκτός του Θ. Γαλιατσάτου ακούγεται και το όνομα του Γ. Μπαλάφα, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κέρκυρα. Στη Στερεά Ελλάδα προβάδισμα φαίνεται πως έχει -αν τελικά συμφωνήσει- και ο βουλευτής του κόμματος Βαγγέλης Αποστόλου.

Τα «κλειδιά»

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όλα είναι ανοιχτά -συζητιέται το όνομα της βουλευτή Ηρώς Διώτη αλλά και του Κώστα Πουλάκη-, αν και ο δεύτερος έχει υπό την ευθύνη του πιο κρίσιμο πόστο, τον τομέα τοπικής αυτοδιοίκησης του κόμματος, και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να μη θέσει υποψηφιότητα.

Στην Ήπειρο εκτός των δύο βουλευτών Ολγα Γεροβασίλη και Χρ. Μαντά ακούστηκε και το όνομα του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ Χρ. Κατσούρα.

 

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποψήφια θα είναι η βουλευτής Ευγενία Ουζουνίδου, ενώ στη Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν αποκλείεται να είναι και πάλι υποψήφιος ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εκτός του βουλευτή Γ. Ζερδελή, ακούγεται και το όνομα του δημάρχου Λήμνου Α. Χατζηδιαμαντή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Αιγαίο αναζητά πρόσωπο που θα μπορεί να συνενώσει ευρύτερες δυνάμεις -το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αλλά και των Οικολόγων Πρασίνων-, ενώ στη λίστα είναι και το όνομα του βουλευτή Νίκου Συρμαλένιου.

Τέλος, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πιθανός υποψήφιος είναι ο Σ. Κυριακίδης, τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι δημοτικές εκλογές είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία από τις ευρωεκλογές και ως τούτου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί λαμβάνοντας υπόψη και τις τοπικές ιδιομορφίες. Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος δεν είναι λίγα τα στελέχη τα οποία κρατούν μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα στο σύνολο όλων των δήμων της χώρας.

Έχουν, δε, ως βασικό στόχο να μην υπάρξει δήμος της χώρας όπου δεν θα υπάρχει αυτοδιοικητική κίνηση που στηρίζεται ανοιχτά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά το κόμμα κατεβαίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τις καλύτερες προϋποθέσεις -κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προ των πυλών της κυβερνητικής εξουσίας- και αυτό δίνει τη δυνατότητα το βράδυ των εκλογών να εκλέξει όχι μόνο δημάρχους αλλά και... περιφερειάρχες.

Ολοι οι σχεδιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, γίνονται υπό την αίρεση ότι δεν θα προκύψουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αλλωστε στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τη Νέα Δημοκρατία -διεξαγωγή εκλογών πριν από τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές- ή ακόμη και το σενάριο να στηθούν «τριπλές» εκλογές.

Σε αυτό το ενδεχόμενο πολλά μπορεί να ανατραπούν, καθώς θα πρέπει να καταρτιστούν λίστες και υποψήφιων βουλευτών, ενώ κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι και η συγκρότηση της ευρωλίστας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος το ευρωψηφοδέλτιο θα αναδειχθεί μέσα από τη διαδικασία εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Συμπληρώνεται το παζλ

Τέλος Γενάρη η σφραγίδα στις λίστες όλης της χώρας

Η ανάδειξη των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων -στους μεγάλους δήμους- θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα. Τον τελικό λόγο θα έχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα παρουσιαστεί και η τελική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ωστόσο σε μια σειρά δήμους -μικρότερους των 60.000 και όχι μόνο- οι τοπικές κινήσεις ήδη έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις. Στον Δήμο Ζακύνθου εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχουν προχωρήσει στην ανάδειξη του πανεπιστημιακού Μίκη Κουρή.

Στον Δήμο Κομοτηνής υποψήφια είναι η Ελένη Λαφτσή και στον Δήμο Καβάλας ο Αρης Βέρρος. Στη Μυτιλήνη υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Στράτος Γεωργούλας και στη Ναυπακτία ο Τάκης Λουκόπουλος. Στον δήμο Ικαρίας αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο νυν δήμαρχος Χρήστος Σταυρινάδης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Στον Δήμο Λευκάδας υποψήφιος θα είναι ο Κ. Δρακονταειδής και στον Δήμο Κατερίνης ο δημοσιογράφος Χρ. Γιαννούλης.

Στους δήμους της Β΄ Αθήνας, σιγά σιγά, αρχίζουν να ανακοινώνονται και τα πρώτα ονόματα, με μεγάλο ερωτηματικό τον Δήμο Περιστερίου (συζητήθηκε και το όνομα του Ανδρέα Καρίτζη).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τους νυν δημάρχους, Ηρακλή Γκότση στη Νέα Ιωνία και Χρ. Κορτζίδη στον Δήμο Ελληνικού.

Στον Δήμο Αιγάλεω υποψήφιος θα είναι ο Δημήτρης Μπίρμπας και στον Δήμο Καισαριανής ο Γιώργος Κοντόσταυλος. Στο Χαϊδάρι ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, στην Πετρούπολη ο Νίκος Σακούτης και στους Αγίους Αναργύρους ? Καματερό ο Γιώργος Κομματάς. Στη Νέα Φιλαδέλφεια τον δήμο θα διεκδικήσει ο Αρης Βασιλόπουλος και στα Βριλήσσια ο Γιάννης Τσούτσιας.

Στη Νέα Σμύρνη ο Παναγιώτης Πάντος και στο Μοσχάτο - Ταύρος ο Άρης Κρεμμύδας και στην Αγία Παρασκευή ο Γ. Σταθόπουλος.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αποκαλυπτήρια για την «Αθήνα, το σπίτι μας!»
Το πρόγραμμα και τους υποψηφίους του συνδυασμού «Αθήνα, το σπίτι μας!» ...
«Οι περιφερειάρχες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν την ίδια πολιτική»
Στις επικείμενες εκλογές μίλησε ο υποψήφιος του ΚΚΕ για την Περιφέρεια ...
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής ο Π. Χαϊκάλης
Την υποψηφιότητά του Παύλου Χαϊκάλη για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της ...
Ρ. Δούρου: Οι εκλογές στις Περιφέρειες στέλνουν μήνυμα ελπίδας
Ως την «αρχή του τέλους, των πολιτικών του μνημονίου», χαρακτήρισε τις ...
Σοφιανός και Παφίλης για δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα
Έμπειρα στελέχη επιλέγει το ΚΚΕ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το ...
Χ.Α.: Ο Ηλίας Παναγιώταρος για περιφερειάρχης Αττικής
Η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε, πως υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής θα ...
Ο Α. Βασιλόπουλος υποψήφιος δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας με το ΣΥΡΙΖΑ
Συνέλευση της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας ...
Μαζική μετακίνηση ΠΑΣΟΚων στον ΣΥΡΙΖΑ..
Μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια «πασοκογενή» στελέχη αποφάσισαν να ...
Ο χρυσαυγίτης βουλευτής Π. Ηλιόπουλος έδειξε το μεσαίο του δάχτυλο στους κατοίκους του Πηλίου
Σάλος από τη χειρονομία του χρυσαυγίτη βουλευτή! Kεντρικός ομιλητής σε ...