Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Εμπαιγμός το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους
Εμπαιγμό για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 14 μηνών αποτελεί το ...
Πως θα λάβετε επίδομα μακροχρόνια ανέργου
Τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος των 200 ...
Κεγκέρογλου: Από 1η Γενάρη το πρόγραμμα ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων
Από 1-1-2014 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Εμπαιγμός των μακροχρόνια ανέργων…

Εμπαιγμός των μακροχρόνια ανέργων…

Και ενώ αρχικά χιλιάδες συμπολίτες μας άκουσαν με σχετική ικανοποίηση την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων, τελικά έμειναν με την όρεξη καθώς συρρίκνωση των δικαιούχων του επιδόματος, αντί για τη διεύρυνση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, που ζει καθημερινά το «δράμα» των ανθρώπων, που επισκέπτεται τα γραφεία του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, «από 1/1/14 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα μακροχρονίως ανέργων. Από 1/1/14 διαψεύδεται κάθε προσδοκία των πραγματικά μακροχρόνια ανέργων για μια μικρή, έστω, βοήθεια... Ενώ, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου διαφημίζει τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος μακροχρονίου ανέργου με την κατάργηση των ηλικιακών προϋποθέσεων, στην πραγματικότητα προχωράει σε μεγάλη συρρίκνωσή τους. Διότι, εκτός από την αυστηροποίηση λοιπών όρων, όπως η μείωση του ορίου εισοδήματος από τις 12.000 σε 10.000 ευρώ, έχει «παρεισφρήσει» στην Υπουργική Απόφαση ένας όρος, που αλλάζει στην ουσία τον ορισμό του μακροχρόνιου ανέργου, καθώς, πλέον, με τη νέα διάταξη, δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για το συγκεκριμένο επίδομα έχουν όσοι έχει λήξει η τακτική επιδότησή τους από την ημερομηνία λήξεως αυτής έως και για ένα δίμηνο μετά από αυτή. Δηλαδή, για πρώτη φορά έχουμε 14μηνο «ταβάνι» στους δικαιούχους του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας. Ας γίνει, λοιπόν, κατανοητό προς όλους - και όχι μόνο στους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ που δέχονται τα «κύματα» των απελπισμένων/οργισμένων ανέργων- ότι μέσω του ορισμού των δικαιούχων επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας ως μακροχρόνια άνεργοι καθορίζονται όσοι είναι άνεργοι τους τελευταίους 12 έως 14 μήνες. Μετά χάνεται το δικαίωμά τους να υποβάλλουν αίτηση για επίδομα μακροχρονίου ανέργου. Ο μακροχρονίως άνεργος, όμως, παραμένει! Βάζει και άλλους μήνες στις πλάτες του, με το Κράτος να του γυρίζει τις πλάτες! Με την Υπουργική Απόφαση χάνουν το δικαίωμα για επίδομα όλοι οι άνεργοι που είχαν επιδοτηθεί στο παρελθόν και θα θεμελίωναν το σχετικό δικαίωμα μετά την 1/1/2014. Χάνουν, δηλαδή, ακόμα ένα δικαίωμα οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας που υπολόγιζαν σε αυτό ως σταγόνα ανακούφισης. Αλλά και όσοι επιδοτηθούν ως μακροχρόνια άνεργοι, χάνουν, με τη νέα Υπουργική Απόφαση, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη    παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1836/89».

Συνεχίζοντας την ανακοίνωσή τους,  υπενθυμίζουν  δε, ότι «από 1/1/14 αυστηροποιούνται περαιτέρω και οι προϋποθέσεις χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας αφού οι δικαιούχοι δεν  πρέπει να έχουν λάβει κατά την προηγούμενη τετραετία πάνω από 400 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ανεξαρτήτως λοιπών προϋποθέσεων… Αυτά είναι, λοιπόν, τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος; Ή μήπως τελικά έτσι δημιουργείται το πρωτογενές πλεόνασμα; Θυσιάζοντας τις «Ιφιγένειες» θα φυσήξουν οι ούριοι άνεμοι;» 

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, «δεν εγκαταλείπει τον αγώνα. Θα είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που περνάνε τις συμπληγάδες της ανεργίας, στηλιτεύοντας τέτοιου είδους αποφάσεις και στηριζοντάς τους εμπράκτως με όλες μας τις δυνάμεις. Η ΟΥ ΟΑΕΔ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για πραγματική στήριξη των ανέργων. Για δωρεάν μετακίνησή τους με τα ΜΜΜ. Για δωρεάν περίθαλψή τους. Αλλά και για έναν ΟΑΕΔ που θα αποτελεί πραγματικό στήριγμα για τους ανέργους.  Για έναν ΟΑΕΔ μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και όχι εργαλείο κομματικών και επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Για έναν ΟΑΕΔ που το δεύτερο γράμμα στο αρτικόλεξό του θα αντιπροσωπεύει όντως την Απασχόληση και όχι την Ανεργία». 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Νέος «ειδικός» μισθός για μακροχρόνια ανέργους
Νέος «ειδικός» μισθός έρχεται σύμφωνα με πληροφορίες και θα αφορά τους ...
Επιδότηση ΟΑΕΔ 450 ευρώ για πρόσληψη 10.000 ανέργων
Ξεκινά από αύριο Δευτέρα το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 10.000 ...
Μόνο το 16,4% των ανέργων επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ
Ανεπαρκής είναι η στήριξη στους ανέργους από τον ΟΑΕΔ, κάτι που ...
«Άνοιξε» το πρόγραμμα επιδότησης ανέργων
Σήμερα, Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι αιτήσεις εκδήλωσης ...
Οι δικαιούχοι άνεργοι του επιδόματος των 200 ευρώ
Από 1η Ιανουαρίου οι μακροχρόνια άνεργοι μπορούν να λάβουν επίδομα 200 ...
Βοήθημα 200 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους
Τα χρήματα προκειμένου να εφαρμόσει από την 1/1/2014, την μνημονιακή ...
Αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ
Διευκολύνσεις υπέρ τρίτεκνων, πολύτεκνων και μακροχρόνια άνεργων ...
ΟΑΕΔ: Ποιοι καταλαμβάνουν τις 10.000 θέσεις εργασίας
Τον πίνακα ανέργων και αποκλειόμενων ανέργων που θα καταλάβουν τις 10.000 ...
Βοήθημα για τους μακροχρόνια άνεργους
Επίδομα 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους κάτω των 45 ετών σχεδιάζει να ...