Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Αιχμές ΚΚΕ προς τη κυβέρνηση για το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ
«Οι λαϊκές οικογένειες, οι ασθενείς δεν πρέπει να πιστέψουν τα ψέματα ...
Μπακογιάννη σε ΔΗΜΑΡ: «Γύρνα στην κυβέρνηση» - Τσούκαλης σε κυβέρνηση: «Δεν γυρνάμε»…
Στενεύουν τα περιθώρια για την κυβέρνηση που είχε μείνει πλέον με 153 ...
ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητο στην Γερμανία να πληρώνουν φθηνότερο πετρέλαιο από την Ελλάδα
«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η κυβέρνηση «σφάζεται», οι ασθενείς πληρώνουν…

Η κυβέρνηση «σφάζεται», οι ασθενείς πληρώνουν…

«Καρφιά» πετάει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ για το «εισιτήριο» νοσηλείας των 25 ευρώ, αλλά όπως και να έχει το θέμα είναι ότι το βάρος πέφτει για ακόμη μια φορά στους πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν, εάν αρρωστήσουν. Σε σημερινές τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «εάν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την κατάργησή του, θα πρέπει να προτείνει ισοδύναμα μέτρα». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκαλεί η εφαρμογή του μέτρου, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «τρίχες» τη «φασαρία» που έχει προκληθεί, « κατά μέσο όρο ένας πολίτης χρειάζεται να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο μία φορά στα δέκα χρόνια».

«Αυτό που λέμε είναι ότι χρεώνεται ένα 25ευρω στα δέκα χρόνια για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία στον προϋπολογισμό τους να αγοράζουν φάρμακα για τους άπορους», σχολίασε διευκρινίζοντας ότι τα 25 ευρώ καταβάλλονται στην περίπτωση που ο ασθενής μείνει τουλάχιστον ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ψηφιστεί από τον Νοέμβριο του 2012 και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα εφόσον το ΠΑΣΟΚ προτείνει κάποιο δημοσιονομικό ισοδύναμο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά και αόριστα», παρατήρησε για να προσθέσει ότι «οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται».

To success story της υγείας «κοστίζει» 25 ευρώ…

Ένα ευρώ η συνταγή, 25 ευρώ η νοσηλεία… Τόσο στοιχίζει για την ελληνική κυβέρνηση η υγεία των πολιτών, οι οποίοι από το νέο έτος καλούνται είτε να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, είτε να… μην αρρωστήσουν. Και ενώ ο υπουργός ανακοίνωσε την εφαρμογή του νόμου, το ΠΑΣΟΚ αντιδρά έντονα, διαφοροποιεί τη θέση του και ζητά την κατάργησή του.

 

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο του ΕΟΠΥΥ  δεν διαφαίνεται κανένα φως στο τούνελ, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν κάνει βήμα πίσω στους διαλόγους του με τους γιατρούς.

 

Από την Πρωτοχρονιά η νοσηλεία στοιχίζει 25 ευρώ...

 

Από 1η Ιανουαρίου καλύτερα να μην χρειαστείτε νοσηλεία σε κάποιο από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς εκτός από τους ευνόητους λόγους, θα αναγκαστείτε με το «καλημέρα» να πληρώσετε το ποσό των 25 ευρώ. Αντίστοιχα, από 1ης Ιανουαρίου ισχύει και η υποχρεωτική καταβολή 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων υπέρ ΕΟΠΥΥ, ακόμη και αν πρόκειται για χρόνιους ασθενείς.

 

Ειδικότερα, τόσο το ποσό των 25 ευρώ (ανεξάρτητο από τα 5 ευρώ που αφορά στα εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία), αλλά και το 1 ευρώ για τα φάρμακα προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Νοεμβρίου του 2012. Μάλιστα, μόνο από το εισιτήριο των 25 ευρώ, το υπουργείο Υγείας προσδοκά έσοδα ύψους 50-60 εκατ. ευρώ.

 

Προσεχώς η εγκύκλιος για το 1 ευρώ/συνταγή

 

Στο άμεσο διάστημα θα εκδοθεί η εγκύκλιος για την είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή από τα φαρμακεία, αφού για την ώρα το σύστημα μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

 

Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 8 ή στις 10 Ιανουαρίου. Από την καταβολή του ενός ευρώ θα εξαιρεθούν οι χρονίως πάσχοντες. «Μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο, να μην εισπράττεται το ποσό από τους φαρμακοποιούς» είπε ο κ. Γεωργιάδης και διευκρίνισε ότι το ευρώ αυτό θα αφορά την κάθε συνταγή και όχι το κάθε φάρμακο και θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που οφείλουν να συνταγογραφούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε» είπε ο κ. Γεωργιάδης για το ενδεχόμενο να μην έχει κάποιος ασθενής να πληρώσει.

 

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε, επίσης, ότι για το ποσό αυτό οι φαρμακοποιοί δεν θα φορολογούνται. Η εισφορά του ενός ευρώ ανά συνταγή που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ, ενώ με την εγκύκλιο που θα εκδοθεί θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.

 

Η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3117/9-12-2013) προβλέπει ότι ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός θα δύναται να συνταγογραφεί το 2014 ανά μήνα το 80% του κόστους των φαρμάκων που συνταγογράφησε το 2013. Ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά γιατρό το 2013 και θα θέτει, αναλόγως τα όρια μηνιαίας δαπάνης συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014. Αν ο γιατρός υπερβεί το όριό του για τους δύο πρώτους μήνες, τότε τον τρίτο μήνα το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ), θα του παρακρατεί την «υπέρβαση» του 20% των δύο προηγούμενων μηνών και θα μειώνει αντίστοιχα το όριο του μηνιαίου ποσού τον τρίτο μήνα. Σύμφωνα με το  μέτρο  αυτό, ο γιατρός καλείται από το 2014, να εξυπηρετεί μερικούς ασφαλισμένους και να αφήνει τους υπόλοιπους να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους.

 

Άλλη γραμμή έχει το ΠΑΣΟΚ

 

Διαφοροποιεί τη θέση του και εκφράζει τη δυσαρέσκεια το ΠΑΣΟΚ, για το εισιτήριο των 25 ευρώ που επιβάλλεται για την εισαγωγή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι από τις αρχές Οκτωβρίου είχε ζητήσει από τον Άδωνι Γεωργιάδη την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου.

Τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασε πάντως μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει το επίμαχο μέτρο στη Βουλή το Νοέμβριο του 2012, και ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι άπειρο».

Η ανακοίνωση του Κινήματος:

«Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Κι αυτό έγινε και στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον κ. Α. Γεωργιάδη.

» Δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία.

» Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα επιμείνει μέσα στην Κυβέρνηση, αλλά και στο Κοινοβούλιο για την επανεξέταση και κατάργησή του.

» Το επιχείρημα του Υπουργού ότι "το μέτρο περιλαμβάνεται στο  μνημόνιο  και έχει ψηφιστεί" έρχεται - όπως είχαμε και πάλι τονίσει - σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η Κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή).

» Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς».

 

«Καρφιά» ΠΑΣΟΚ με αποδέκτη και τη Νέα Δημοκρατία 

 

Σε ρόλο απολογούμενου το ΠΑΣΟΚ, βγήκε στην αντεπίθεση με νέα ανακοίνωση, σχετικά με το θέμα της ψήφισης του μέτρου της πληρωμής 25 ευρώ για την εισαγωγή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Λίγες ώρες μετά την πρώτη του ανακοίνωση που ζητούσε την κατάργηση του μέτρου, η Χαριλάου Τρικούπη «στοχεύει» και τη Συγγρού, απαντώντας επί της ουσίας γιατί ψήφισε το μέτρο στα τέλη του 2012.

 

«Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ψήφισε  όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και πάντα στόχευε και στοχεύει στη βελτίωση των ρυθμίσεων με στόχο την επάνοδο στην ανάπτυξη, την στήριξη τη απασχόλησης, την προστασία ευπαθών ομάδων, την αποκατάσταση αδικιών, τη διόρθωση οριζόντιων μέτρων ανάγκης. Αυτή η γραμμή είναι η γραμμή της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης. Αυτή η γραμμή είναι η μόνη που αποδίδει αποτελέσματα και οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

 

«Το ΠΑΣΟΚ το έκανε αυτό και όταν άλλοι περνούσαν την αντιμνημονιακή τους  φάση ή άλλοι προστάτευαν την "παρθενία" τους με επιλεκτικές συμπεριφορές μικροκομματικής αυτοπροστασίας» συνεχίζει σε υψηλούς τόνους το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει πως το ΠΑΣΟΚ «δεν δέχεται συνεπώς μαθήματα συνέπειας και αξιώνει σεβασμό της προσπάθειας του και κυρίως των θέσεων και προτάσεων του», καταλήγει.

 

«Φωνές» και από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Εγκληματική ανευθυνότητα προσάπτει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα νέα δεδομένα στην Υγεία. «Το πρώτο βήμα της "μεταρρύθμισης" στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι η κατάργηση όλων των δομών υγείας του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ και όλων των οργανικών θέσεων των εργαζόμενων κάθε ειδικότητας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

«Όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν την εγκληματική ανευθυνότητα και την αναλγησία τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αφήνουν τους πολίτες χωρίς δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, βάζουν τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων σε εργασιακές περιπέτειες και επιδιώκουν την απομάκρυνση των γιατρών καλώντας τους να ενταχθούν σε μια επισφαλή σχέση εργασίας που δεν έχει καμία σχέση με το ΕΣΥ, αφού πρώτα τους απολύουν μετά από είκοσι και πάνω χρόνια εργασίας», συμπληρώνεται.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση και για το εισιτήριο των 25 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς για την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία, καθώς και για την καταβολή 1 ευρώ ανά συνταγή.

 

Όπως αναφέρει, «η πλήρης κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επιβεβαιώνεται και με την εφαρμογή του "χαρατσιού" των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων. Αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική αυτό θα είναι το μέλλον για κάθε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

 

Αντιδρούν και οι ΑΝ.ΕΛ.

 

«Ο υπουργός Υγείας, αφού διέλυσε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού προχωρά σε απολύσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο, επιβάλλοντας 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και ένα ευρώ για κάθε συνταγή, δίνοντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και κυρίως στους ανέργους και τους οικονομικά αδυνάτους», σχολιάζει ο τομεάρχης Υγείας των ΑΝ.ΕΛ, Παναγιώτης Μελάς αναφερόμενος στο εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

 

Μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις λέει το ΚΚΕ

 

«Η κυβέρνηση, τη νέα χρονιά φέρνει νέα χαράτσια για την υγεία του λαού με τα 25 ευρώ για την εισαγωγή των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία», σημειώνει σε σχόλιο το ΚΚΕ, «μετατρέποντάς τα», όπως τονίζει «σε επιχειρήσεις, με το επιπλέον 1 ευρώ για κάθε συνταγή στην ήδη πανάκριβη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα».

 

«Η εξαίρεση, ορισμένων κατηγοριών ασθενών, από τα νέα χαράτσια που επικαλείται η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αναιρεί την εμπορευματοποίηση της υγείας,  αλλά αντίθετα την επιβεβαιώνει», αναφέρει το κόμμα του Περισσού και προσθέτει:

 

«Η ελπίδα για το λαό βρίσκεται στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, ικανής να εμποδίσει και να ανατρέψει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων με προοπτική της πάλης τη λαϊκή εξουσία, με ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, όπου η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μπορεί να γίνει καθολικά κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα».

 

Κατάργηση της διάταξης ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

 

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εναντιώνεται με «την επιπλέον και οριζόντια οικονομική επιβάρυνση του ασθενή», σχετικά με το εισιτήριο νοσηλείας των 25€ που αποφασίσθηκε να τεθεί σε ισχύ από την 01/01 του 2014.

 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΙΣΑ, αναφέρει:

 

«Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει τη αντίθεσή του στο μέτρο του εισιτηρίου των 25€ για νοσηλεία στο ΕΣΥ το οποίο θα εφαρμοστεί από 1-1-2014 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού εξωθείται η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, αφού πλέον το αγαθό της Υγείας και η Δημόσια Νοσοκομειακή Περίθαλψη κοστίζει ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ακριβά.

 

Ο ΙΣΑ κρίνει θετικά το γεγονός ότι, τουλάχιστον, ο κ. Υπουργός Υγείας υιοθέτηση τη δημόσια πρόταση του ΙΣΑ και στη με αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ. 120068/31-12-2013 [ΑΔΑ ΒΛΓ2Θ-6Λ6] εγκύκλιό του συμπεριέλαβε τους χρονίως πάσχοντες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες στις εξαιρέσεις από την επιβάρυνση των 25 €.

 

Ζητούμε την άμεση κατάργηση και αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου».

 

Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει τέλος την πρότασή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος. Αυτό μπορεί να δομηθεί μέσα από μία κοινή πλατφόρμα διασταύρωσης των στοιχείων του Ασφαλισμένου στα συστήματα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και της ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ.

 

Ο ΙΣΑ «πιστεύει στην ανάγκη εξορθολογισμού του Συστήματος Υγείας μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και συστήματα εξυγίανσης δεν συναινεί όμως σε κανενός είδους «οριζοντίων» μέτρων σε βάρος του πολίτη».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Γ. Μηλιός: «Στην ίδια πλευρά με τους δανειστές η κυβέρνηση»
«Η κυβέρνηση είναι στην ίδια πλευρά με τους δανειστές. Η κυβέρνηση ...
«Καρφιά» Δούρου προς κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει κανένα αίτημα προς τη ...
«Πόλεμος» Καμμένου-«Νέων»
Σημερινό (25/10) δημοσίευμα των «Νέων» κάνει λόγο για μείζον ηθικό ...
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. επικρίνουν την κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης
Μπακαλίστικους υπολογισμούς» καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ...
«Τα κεφάλια μέσα» για την κυβέρνηση
Τη σκυτάλη από τις διακοπές παίρνουν οι συσκέψεις και οι ...
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το μνημονιακό έγκλημα
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία, στον απόηχο της ...
«Φίμωση της ελεύθερης έκφρασης» καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση
Επικριτικά αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, σχετικά με τις ...
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στη Χ. Αυγή
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και ...
ΑΝ.ΕΛ.: «Σύγχρονος πλασιέ η κυβέρνηση»
«Επίθεση» στην κυβέρνηση εξαπολύουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αφορμή ...