Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Χ.Α.: Παραμένουν οι πιέσεις στις τράπεζες
 Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά. Ισχυρές ...
Χ.Α.: Η ΕΚΤ έφερε την άνοδο
 Με άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με μοχλό το ενδιαφέρον για ...
Τράπεζες και Coca Cola
Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, υπό το βάρος ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Φθηνή ή ακριβή η χρηματιστηριακή αγορά;

Φθηνή ή ακριβή η χρηματιστηριακή αγορά;

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατατάσσεται από έρευνα του CNBC στην τέταρτη θέση παγκοσμίως από πλευράς απόδοσης για το 2013.

Πρώτο έρχεται το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες με κέρδη 83,71% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η αγορά της Αργεντινής, παρά τα προβλήματα της χώρας, μεταξύ των οποίων τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και ανεργίας, κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών το 2013.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ιαπωνικό χρηματιστήριο, το οποίο σημείωσε άνοδο 48,18%.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ιρλανδία, η οποία με τα σενάρια εξόδου από το μνημόνιο το 2013 και το νέο πλάνο ανάπτυξης που παρουσίασε, κατάφερε να ξεπεράσει σε άνοδο το 27%, όπως και η Ελλάδα.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η αμερικανική αγορά, με τον S&P να κερδίζει πάνω από 24%.

Ακολουθούν η αγορά της Σαουδικής Αραβίας με άνοδο 23,33%, η Αίγυπτος με 20%, η Γερμανία με 18,31%, η Ελβετία με 18,31% και η Ισπανία με 14,75%.

Με πλεονέκτημα το ασφαλές ευρώ αλλά μειονέκτημα τις ακριβές αποτιμήσεις, εισήλθε στις αναδυόμενες αγορές το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η μετάταξη στις αναδυόμενες δίνει πρόσβαση στα κεφάλαια ύψους 1,5 τρισ. δολ. που τις παρακολουθούν και στα οποία το ποσοστό που θα αναλογεί στην Ελλάδα ανέρχεται στο 0,3%, με βάση τη βαρύτητα που θα έχει το Χ.Α. στον MSCI Emerging Markets. Δυνητικά και εφόσον το σύνολο των αμοιβαίων κεφαλαίων παθητικής διαχείρισης που παρακολουθεί τους δείκτες της MSCI λάβει τις ανάλογες θέσεις, το ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να δεχτεί εισροές της τάξης των 4,5 δισ. δολαρίων σε βάθος έξι μηνών έως ενός έτους από τη μετάταξη.

Οι άμεσες καθαρές εισροές που έφερε το πέρασμα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στις αναδυόμενες αγορές υπολογίζονται σε 400-500 εκατ. ευρώ μόνο από τα αμοιβαία κεφάλαια παθητικής διαχείρισης.

Με βάση υπολογισμούς της J.P. Morgan, το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στις αναδυόμενες οικονομίες Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), με σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση 11,7 δισ. δολάρια, που θα αντιστοιχεί στο 1,7% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των ΕΜΕΑ, ύψους 695 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της J.P. Morgan, εφόσον μελλοντικά αυξηθεί το free float των ελληνικών τραπεζών με την αποδέσμευσή τους από το ΤΧΣ, η στάθμιση της Ελλάδας θα τριπλασιαστεί, φτάνοντας στο 4%.

Η απόφαση της MSCI να υποβαθμίσει την Ελλάδα δημιούργησε ανησυχίες περί φυγής επενδυτών, ωστόσο αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερες τώρα.

Για τους επενδυτές των αναπτυγμένων αγορών, η Ελλάδα σίγουρα ήταν εκτός ραντάρ, καθώς αποτελούσε ένα μικρό μέρος ενός μεγάλου σύμπαντος. Σίγουρα θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν την αγορά τώρα, καθώς θα αποτελεί ένα μεγαλύτερο μέρος ενός μικρότερου σύμπαντος.

Οι ελληνικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε πτώση 51,8% το 2011 και, αν και ενισχύθηκε το 2012, οι εισροές ξένων επενδύσεων παρέμειναν αρνητικές. Το 2013, με θετικές εισροές, ο Γ.Δ. έχει μέχρι στιγμής καταγράψει άνοδο 27%.

Η χρονιά αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή καθαρών κεφαλαιακών εισροών από ξένους επενδυτές, οι οποίες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν αγγίξει τα 1,9 δισ. ευρώ.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. Τον Οκτώβριο το 71,69% των αγορών σε όρους αξίας συναλλαγών προήλθε από ξένους επενδυτές.

Η μεταφορά στις αναδυόμενες αγορές έχει, επίσης, αυξήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αυτό φαίνεται από την αύξηση των επισκέψεων στην Ελλάδα από διάφορα funds που θέλουν να μάθουν περισσότερα για ορισμένες εταιρείες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές έχει αυξηθεί σημαντικά και η Ελλάδα, μέσα σε έξι μήνες, έχει καταφέρει να γίνει μία αρκετά δημοφιλής αγορά πλέον.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι καθαρές εισροές από τις αρχές του έτους μέχρι τον Οκτώβριο άγγιξαν το 1,9 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Ακριβό το Χ.Α.;

Μπορεί οι αναλυτές να παίζουν το στοίχημα του Turnaround story της ελληνικής οικονομίας, αλλά ένα από τα ερωτήματα είναι εάν η ελληνική αγορά έχει ελκυστικές αποτιμήσεις για τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Χ.Α. είναι ακριβό σε όρους p/e, το οποίο διαμορφώνεται για το 2013 στα επίπεδα του 21 με 22 και οι προβλέψεις για το p/e της αγοράς το 2014 είναι, επίσης, υψηλές, αφού διαμορφώνεται κοντά στο 18.

Το crash test αποτιμήσεων

Στο crash test αποτιμήσεων που έκανε η Citigroup ανάμεσα στις ελληνικές μετοχές και τις μετοχές των αναδυόμενων χρηματιστηρίων διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν μεγάλα discounts που να ευνοούν την ελληνική αγορά. Με εξαίρεση τον δείκτη κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ που στην Ελλάδα είναι μόλις 24%, έναντι 33% στη Ρωσία, 35% στην Τουρκία, 51% στην Πολωνία και 222% στη Νότια Αφρική, λίγες μετοχές που παρακολουθεί είναι φτηνότερες συγκριτικά με τις ομοειδείς τους. Σε μέσο όρο οι 12 μετοχές που παρακολουθεί ,εμφανίζουν οριακό premium 4% συγκριτικά με τις αναδυόμενες αγορές της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αφρικής (CEEMEA), και είναι 2% ακριβότερες σε σχέση με την Ευρώπη συνολικά, αλλά εμφανίζουν οριακό discount 2% συγκριτικά με τις αποτιμήσεις παγκοσμίως.

Η Citi διατηρεί την σύσταση «neutral» για τον τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις πλέον είναι κοντά ή και πάνω από τις αντίστοιχες των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Την υψηλότερη αξιολόγηση από τις εισηγμένες μετοχές, μετά τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ λαμβάνει η ΜΕΤΚΑ. Εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με 9,2 p/e το 2013 και 9,4 το 2014, και ότι βρίσκεται στο 1,7 και 1,5 της λογιστικής της αξίας.

Για τον Μυτιληναίο εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με p/e 16,6 το 2013 και 8,2 το 2014 και στο 0,7 και 0,7 της λογιστικής του αξίας.

Για την Frigoglass εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με p/e 27,7 το 2013 και 13,4 το 2014 και 2,2 και 2 τη λογιστική της αξία.

Για την ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με p/e 16,6 το 2013, 13,4 το 2014 και μια φορά τη λογιστική της αξία.

Για τον Ελλάκτωρα εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με p/e 83,6 το 2013 και 24 το 2014 και 0,5 τη λογιστική του αξία.

Για την Folli Follie οι εκτιμήσεις είναι ότι διαπραγματεύεται με p/e 9,4 φέτος και 11 το 2014.

Για τον Σαράντη η εκτίμηση είναι ότι διαπραγματεύεται με p/e 13,7 φέτος και 12,8 το 2014, ενώ η λογιστική του αξία είναι στο 1,3 φέτος και 1,2 του χρόνου.

Για τη Jumbo το p/e διαπραγμάτευσης είναι 15,3 για το 2013 και 15,9 για το 2014. Η σχέση τιμής με τη λογιστική αξία, στο  2,2 εφέτος  και στο 2 του χρόνου.

Για την Coca Cola αναφέρει ότι διαπραγματεύεται με p/e 24,7 το 2013 και 21,9 το 2014.

Για τη Motor Oil εκτιμά ότι διαπραγματεύεται p/e 13,2 το 2013 και 8,1 το 2014 και EV/EBITDA 7,3 το 2013 και 5, 9 το 2014 και λογιστική αξία 1,9 το 2013 και 1,6 το 2014, με προβλεπόμενη μερισματική απόδοση 6,4% το 2014.

Για τα ΕΛΠΕ το p/e 18,3 φέτος και 12,2 το 2014, διαπραγματεύεται 1, 2 φορές τη λογιστική της αξία, και η μερισματική της απόδοση στο 4,8%.

Για τη  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμά ότι θα γυρίσει σε κερδοφορία το 2014 και εκτιμάται ότι διαπραγματεύεται στο μισό της λογιστικής της αξίας.

Για την Τέρνα Ενεργειακή εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με P/E 16 το 2013 και 11 το 2014 και μία φορά στη λογιστική της αξία.

Για την Intralot δίνει p/e 20,3 το 2013 και 17,4 το 2014.

Για τον ΟΠΑΠ δίνει p/e 20,5 για το 2013 και 26,3 το 2014.

Στις ακριβότερες σε όρους p/e ή EV/EBITDA συγκαταλέγει:

-την Coca Cola που εμφανίζει premium 67% σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά βρίσκεται σε discount 1% συγκριτικά με τις μετοχές των CEEMEA.

-τον ΟΠΑΠ που εμφανίζει premium 48% σε σχέση με τις αναδυόμενες, 57% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες και 84% συγκριτικά με τις αποτιμήσεις παγκοσμίως.

-την ΕΧΑΕ, η οποία εμφανίζεται να έχει premium 89% ανάμεσα στις αναδυόμενες, 54% έναντι της Ευρώπης και 56% διεθνώς.

-τον Τιτάνα με premium 12% σε επίπεδο Ευρώπης και 30% παγκοσμίως.

Συγκρινόμενες μόνο με τις αναδυόμενες αγορές, οι φτηνότερες ελληνικές μετοχές είναι η Motor Oil, η ΟΤΕ, η Aegean Airlines, η ΔΕΗ, η Coca Cola και η Jumbo, ενώ στα ίδια επίπεδα αποτίμησης βρίσκονται οι ΜΕΤΚΑ, Εθνική Τράπεζα (premium 3%) και η Τιτάν.

Φθηνή με κριτήριο το book value

Εξετάζοντας τις αποτιμήσεις, η Credit Suisse σημειώνει ότι η ελληνική αγορά δείχνει φθηνή με κριτήριο το book value. Με κριτήριο τα κέρδη η εικόνα αλλάζει.

Εξετάζοντας τις αποτιμήσεις, ο οίκος σημειώνει ότι η αγορά δείχνει φθηνή σε όρους book value. Τελεί υπό διαπραγμάτευση σε ιστορικό χαμηλό έναντι του book value και με 80% discount έναντι των αναδυόμενων αγορών.

Αντίθετα, με βάση τα κέρδη δείχνει «μη ελκυστική», καθώς η μέση εκτίμηση για το p/e (36 φορές) του επόμενου δωδεκαμήνου είναι σε premium 140%, έναντι των άλλων αναδυόμενων (17 φορές). Εξαιρουμένων των τραπεζών παραμένει ένα 25% premium.

Η Ελλάδα δεν ανήκει στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες κατηγοριοποιείται πλέον, εκτιμά η Credit Suisse. Δικαιολογεί την άποψη αυτή, με το επιχείρημα ότι με βάση πολλά κριτήρια η χώρα βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα των αντίστοιχων αναδυόμενων (ΑΕΠ, εταιρικά κέρδη κ.ά.). «Πιστεύουμε ότι η χώρα στερείται περιθωρίων για αύξηση παραγωγικότητας, πιστωτικής επέκτασης, αστικοποίησης. Επιπλέον πολύ μικρό κομμάτι τω εσόδων των επιχειρήσεων προέρχεται από το εξωτερικό».

Η Credit Suisse διαπιστώνει ότι η χώρα είναι σε δρόμο ανάκαμψης με πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ 0,6% το 2014.

Η κερδοφορία των εισηγμένων

Εκτός του τραπεζικού κλάδου, η Citi προβλέπει μείωση στην κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων κατά 3% το 2013 και αύξηση 31% το 2014.

Συγκεκριμένα, η Citigroup βλέπει βελτίωση στην κερδοφορία μέσα στο 2014 για εισηγμένες, όπως η Aegean Airlines (από 35,9 φέτος σε 40,4 εκατ. του χρόνου), η ΤΙΤΑΝ (από -8,8 σε +22,8 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ (από 110 σε 191,5 εκατ. ευρώ), η Coca Cola (από 234 σε 336,8 εκατ. ευρώ), η Motor Oil (από 29,6 σε 118,1 εκατ. ευρώ) και ο ΟΤΕ (από 294,4 σε 298,2 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα, το +31% στα κέρδη θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν φέτος τα έκτακτα κέρδη της ΕΧΑΕ από τις επανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Ακόμη μεγαλύτερη ωστόσο προβλέπεται η βελτίωση των εταιρικών κερδών, αν συνεκτιμηθούν και τα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς η Citigroup προβλέπει το 2014 κέρδη για την Εθνική Τράπεζα (+175,8 εκατ. έναντι -117,8 εκατ. φέτος) και μειωμένες ζημίες για την Alpha Bank (-881 εκατ. έναντι -1,26 δις ευρώ φέτος).

Αντίθετα, μειωμένη κερδοφορία για το 2014 αναμένει ο οίκος για τις εταιρείες ΕΧΑΕ (από 43,6 σε 17,8 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (από 116,9 σε 110,8 εκατ. ευρώ), JUMBO (από 87,7 σε 84,1 εκατ. ευρώ) και ΜΕΤΚΑ (από 73,3 σε 72,1 εκατ. ευρώ).

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Χ.Α.: Στη μέγγενη οι τραπεζικές μετοχές
Εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή ...
Χ.Α.: Διαρκείς πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά. Οι τραπεζικές ...
Χ.Α.: Πτώση ελέω τραπεζών, χωρίς τζίρο
Σε πτωτική τροχιά επανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη χθεσινή ...
Τανιμανίδης-Μαυρίδης: «Δεν περιμένουμε να γίνουμε πλούσιοι από την παραγωγή»
Είναι πολύ ακριβή παραγωγή το World Party; «Η παραγωγή φαίνεται ...
Ξανά στο
Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά. ...
ΧΑ: Πέρασε στο
Σε θετικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι ...
Χ.Α.: Άντεξε πάνω απο τις 1.120 μονάδες
Με ήπια άνοδο έκλεισε τελικά η χρηματιστηριακή αγορά σε μία συνεδρίαση ...
ΧΑ: Ποντάρουν σε MIG, Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha
Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω ...
Κολλημένο στα χθεσινά το Χ.Α.
Στα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος κινείται η χρηματιστηριακή ...