Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βερολίνο: Θα συζητήσουμε και για το χρέος μετά τις εκλογές
«Παράθυρο» συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την ...
Βούλτεψη: Τον Μάρτιο δεν θα γίνουν εκλογές
  «Τον Μάρτιο δεν θα γίνουν εκλογές, θα εκλεγεί Πρόεδρος της ...
Aυξήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή
 Κατά έναν βουλευτή ακόμα αυξήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Με την τρόικα η επόμενη «μάχη»

Με την τρόικα η επόμενη «μάχη»

Με 153 πλέον βουλευτές, η κυβέρνηση ξεκινά από τώρα την προετοιμασία για τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προκειμένου να κλείσει αυτή η αξιολόγηση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα στο διάστημα από 10 έως 20 Ιανουαρίου και από την έκβαση του τεστ θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου, ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Η επάνοδος της τρόικας τον Ιανουάριο σηματοδοτεί μεγάλους πονοκεφάλους για το οικονομικό επιτελείο, καθώς πέραν όλων των άλλων, (η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων ή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%), θα πρέπει να αποφασίσει από πού θα κόψει δαπάνες ή από πού θα αυξήσει τα έσοδα για να κλείσουν οι «τρύπες» που ανοίγουν από το ΦΠΑ στην εστίαση και το φόρο ακινήτων, ενώ θα πρέπει να προσδιοριστεί και το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2016.

Από τον έλεγχο της τρόικας θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 4,9 δισ. ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου, που αναμένεται την άνοιξη του 2014.

Το ελληνικό δημόσιο έχει να πληρώσει τον προσεχή Ιανουάριο (11/1/2014) 1,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών. Με το 1 δισ. ευρώ που έχει απομένει από τη δόση του Ιουνίου και ένα μέρος του «πρωτογενούς πλεονάσματος» θα εξοφληθούν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Και αν δεν επαρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα, θα συμπληρωθεί με λίγο παραπάνω εσωτερικό δανεισμό μέσω των εντόκων γραμματίων.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις λήξεις δημόσιου χρέους του Μαΐου που αγγίζουν τα 5,6 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει «εισπράξει» τις δόσεις του Δεκεμβρίου από τον EFSF και το ΔΝΤ που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Εύθραυστη η κυβερνητική πλειοψηφία

Εύθραυστη είναι πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά την ψήφιση των κρίσιμων ψηφοφοριών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και των πλειστηριασμών και τη διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ., Βύρωνα Πολύδωρα, αφού μένει με 153 βουλευτές, γεγονός που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πυροδοτήσει πολιτικά σενάρια.

Στην ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ η πλειοψηφία έχασε άλλον έναν βουλευτή και μάλιστα με απήχηση στη βάση της λαϊκής δεξιάς, εξ ου ίσως και οι προσωπικές επιθέσεις που δέχεται μετά τη διαγραφή του ο Βύρων Πολύδωρας. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του – είναι άλλωστε νωρίς ακόμα, αλλά είναι σαφές ότι δεν σκοπεύει να ιδιωτεύσει.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση με πλειοψηφία 153 εδρών μπορεί να περάσει δύσκολες αποφάσεις – μην ξεχνάμε ότι μπροστά μας είναι το χρηματοδοτικό κενό και ό,τι μέτρα απαιτηθούν για την απομείωση του ελληνικού χρέους σε μια συζήτηση που θα ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο – και βεβαίως αν μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών, σε περίπτωση που τα κόμματα της συγκυβέρνησης υποστούν ήττα σε αυτές.

Είναι πλέον σαφές ότι ο πρωθυπουργός σε βραχύ σχετικά χρόνο βρίσκεται μπροστά σε μείζονες αποφάσεις και σε διαμόρφωση σχεδιασμού που αφορά τις δυνάμεις που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, πιθανόν τον ανασχηματισμό της στις αρχές του έτους, αλλά και τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Η επίθεση των «γαλάζιων» βουλευτών, ιδίως αυτών της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» στον υπουργό Οικονομικών, προϊδεάζει για ενδοκυβερνητικές εξελίξεις.

Η αποχώρηση-διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα εκ των πραγμάτων φέρνει πιο κοντά τις εκλογές, αφού δημιουργεί το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος και πόσο μπορεί να αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία ή αν ο πρωθυπουργός θα πάρει την πρωτοβουλία, βάζοντας εκείνος το διακύβευμα και επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή.

Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα μοιάζει με μαγική εικόνα. Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι τα δύσκολα τελείωσαν και ότι το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης και επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ανοικτή. Ο κ. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει Βρυξέλλες-Βερολίνο ότι όλα -άλλα όλα- τα συμφωνηθέντα θα περάσουν και ότι ελέγχει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, καθώς επίσης ότι σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτών υπάρχουν άλλοι που θα στηρίξουν τη σωτηρία της χώρας.

Μετά από αυτές τις διαβεβαιώσεις, ενδεχόμενη πολιτική διαπραγμάτευση που θα άλλαζε πτυχές του αδιέξοδου ελληνικού προγράμματος έχει αποκλειστεί. Κάθε φορά που το θέτει ο κ. Σαμαράς στους συνομιλητές του τον παραπέμπουν στην τρόικα, η οποία επιμένει στον κατάλογο των δεσμεύσεων. Οι εταίροι μας δίνουν αφειδώς τα εύσημά τους μόνο όταν η κυβέρνηση περνάει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και ανεξαρτήτως των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής δυστυχίας που επιφέρουν.

Εν τω μεταξύ οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι στα όριά τους, η κοινωνική δυσφορία είναι έντονη και όποτε επιστρέφουν στις εκλογικές τους περιφέρειες γίνονται αποδέκτες έντονης διαμαρτυρίας από τους ψηφοφόρους του.

Κυβέρνηση: Εκλογές το 2016

Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, κάνοντας λόγο και για εκλογές και για νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Μαΐου, οι οποίες θα στείλουν πολλαπλά μηνύματα με το πολιτικό σκηνικό να μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Στο κοινωνικό πεδίο σημείωσε η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και δυστυχώς θα δούμε εικόνες εξαθλίωσης, που θα φέρουν τους πολίτες απέναντι στη κυβέρνηση και σε όλο το πολιτικό σύστημα. Στο πεδίο της οικονομίας η κατάσταση βαίνει σταθερά προς το χειρότερο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν αυτές οι καταστάσεις θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε κυβερνητικό επίπεδο και, σύμφωνα με τους ίδιους, μοιάζει προδιαγεγραμμένη η διακοπή της συμβίωσης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, καθώς το ΠΑΣΟΚ, ως ο αδύναμος κρίκος, είναι δεδομένο ότι θα σπάσει, με άλλα στελέχη του να οδεύουν προς την κίνηση των «58» και άλλα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ πιθανό δε να έχουμε ρήξη, λόγω του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

 

Όμως, παρά αυτά τα σενάρια, ανώτατη κυβερνητική πηγή απάντησε στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016.

«Κάθε φορά έρχονται σενάρια για να αντικατασταθούν από κάποια άλλα και πάει λέγοντας. Εκλογές θα έχουμε το 2016», απάντησε σε συνομιλία με δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση για το εάν προκαλεί ανησυχία το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά. «Όχι, γιατί υπάρχει συνείδηση και ο τόπος είναι πάνω απ’ όλα» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την όποια πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας, είπε πως «η άρνηση φέρνει ευθύνη και τις ευθύνες τις καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός».

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εκλογές με ανοιχτή ημερομηνία
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη ...
Παπαδημούλης: Η ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογές το φθινόπωρο, είναι μονόδρομος
«Η χώρα χρειάζεται σταθερή και συνεκτική κυβερνητική πλειοψηφία για ...
Αναζητούνται οι
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση αναζητεί και τους 180 ...
Κεδίκογλου: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκέστατη
«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκέστατη και αυτό αποδείχθηκε και ...
Ανεβαίνει το "θερμόμετρο" στην κυβέρνηση και στο Οικονομικό επιτελείο ...
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ψυχικής υγείας
Επίκαιρη ερώτηση για την κυβερνητική πολιτική στην ψυχική υγεία, ...
Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου-Μεγαλώνει το χάσμα... στις διαπραγματεύσεις!
Βαρύ είναι το κλίμα στο Μαξίμου την επομένη της επανέναρξης των ...
Θα προκαλέσουν εκλογές;
Eκλογές «μυρίζει» στο πολιτικό σκηνικό. Εδώ και λίγες ώρες κυκλοφορεί η ...
Στα όπλα τρόικα- κυβέρνηση για τα ΕΑΣ
Στον πρωθυπουργό πηγαίνει πλέον το θέμα της αποκρατικοποίησης των ...