Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
4η φορά πετούν νοσοκομειακά απόβλητα στη Φυλή
Διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα με τη διαχείριση των επικίνδυνων ...
Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα «μπλόκαραν» στο ΧΥΤΑ Φυλής (βίντεο)
Νέα απόπειρα απόρριψης επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) στο Χώρο ...
Επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στη Φυλή
Νέα απόπειρα απόρριψης επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) στο Χώρο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ειδικός χώρος για τα νοσοκομειακά απόβλητα

Ειδικός χώρος για τα νοσοκομειακά απόβλητα

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης διάρκειας 30 ημερών για τη διαχείριση των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το Υπουργείο Υγείας.

Ήδη από τις 25/12/2013 και μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Υγείας, στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος στον οποίο οδηγούνται αποκλειστικά τα συσσωρευμένα απόβλητα των νοσοκομείων. Εκεί γίνεται έλεγχος και διαχωρισμός των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, που οδηγούνται για αποτέφρωση στη μονάδα του ΕΔΣΝΑ.

Για τη μεταφορά των συσσωρευμένων αποβλήτων των νοσοκομείων οι Δήμοι ζητούν βεβαίωση του νοσοκομείου για την ποιότητα των αποβλήτων. Τα απορριμματοφόρα θα πρέπει να συνοδεύουν δυο υπάλληλοι της επιτροπής διαχείρισης των νοσοκομείων μέχρι τον ειδικό χώρο απόθεσης στο ΧΥΤΑ και τον πρώτο έλεγχο.

Την εορταστική βδομάδα που πέρασε και εφαρμόστηκε η εγκύκλιος του Υπουργού Υγείας, στον ειδικό χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής οδηγήθηκαν120.000 Kgτα οποία διαχωρίστηκαν. Στον αποτεφρωτήρα κατέληξαν20.000 Kg  ήτοι ποσοστό 16,5%. Στο διάστημα αυτό έφεραν  απορρίμματα 15 Δημόσια Νοσοκομεία, 10 Ιδιωτικά Νοσοκομεία και 4 Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Επισημαίνεται ότι κατά τη μεταβατική περίοδο του ενός μηνός, στην οποία ο ΕΔΣΝΑ θα σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος, τα νοσοκομεία της Αττικής θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τα επικίνδυνα απόβλητα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι :«Μέσα σε κλίμα συνεννόησης και αλληλεγγύης βοηθάμε τα νοσοκομεία να βγουν από ένα σοβαρό αδιέξοδο. Ελπίζουμε και άλλοι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς στο ίδιο πνεύμα να βοηθήσουν τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να ξεφύγει από τα οικονομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Με την πρόταση αυτή θέλω να επαναλάβω ότι δίνουμε προσωρινή λύση. Δεν υποκαθιστούμε, ούτε αίρουμε την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των νοσοκομείων να διαχωρίζουν στην πηγή τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Μετά την παρέλευση μηνός, ο ΕΔΣΝΑ δεν θα αναλαμβάνει πλέον τον διαχωρισμό που έχουν υποχρέωση να κάνουν οι παραγωγοί επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων».

Αύριο οι πληρωμές των εργαζομένων

Εν τω μεταξύ, στις 31/12/2013 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, που προς στιγμήν είχε «παγώσει», εξαιτίας των κατασχέσεων που επέβαλε τις μέρες των Χριστουγέννων, κοινοπραξία σε βάρος των λογαριασμών του Συνδέσμου.

Με εντολή του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ο Σύνδεσμος προσέφυγε άμεσα στη δικαιοσύνη, πήρε δικάσιμο παραμονή των Χριστουγέννων και πέτυχε την έκδοση απόφασης αναστολής εκτέλεσης της κατάσχεσης.

Για την υποστήριξη των θέσεων του Συνδέσμου και τη διασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, στα δικαστήρια παρευρέθηκε, τόσο ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, όσο και πλήθος εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι «Θέλω να επαναλάβω ότι δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν. Σε κανέναν. Τηρούμε τον λόγο μας στο ακέραιο και καλούμε οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί μας να έλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Με κατασχέσεις παραμονές των Χριστουγέννων δεν λύνονται τα προβλήματα».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Νοσοκομείο ρυπαίνει την Πάτρα με μολυσματικά απόβλητα
Του Γιάννη ΓεωργόπουλουΣωρεία ερωτηματικών για τη  στάση των ...
Συνεχίζεται η απομάκρυνση στο εξωτερικό των παλαιών τεφρών
Σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, συνεχίζεται η αποστολή στο ...
Διαλογή στην πηγή νοσοκομειακών αποβλήτων
Επιχείρηση απομάκρυνσης μεγάλης ποσότητας επικινδύνων ιατρικών ...
Νέο κρούσμα απόθεσης ιατρικών αποβλήτων στη Φυλή
Για τρίτη φορά μέσα στις 20 τελευταίες μέρες, εντοπίστηκαν επικίνδυνα ...
Μηδενική χρέωση - για χωριστή συλλογή των πράσινων αποβλήτων
Κίνητρα στους δήμους της Αττικής για τη χωριστή συλλογή και την ...
«Μπλόκο» σε νοσοκομειακά απορρίμματα που θα έπεφταν στον ΧΥΤΑ Φυλής
Μεγάλη ποσότητα επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων απέτρεψαν να ...
Δράσεις για την αξιοποίηση του κομπόστ από τα οργανικά απόβλητα της πόλης
Σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης για την ...
Δεν υπάρχει απόφαση για δημιουργία πλωτής εξέδρας αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στην παραλία της Ελευσίνας
από το Γραφείο Τύπου Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 6771/06.02.2013) του ...
Greenpeace: Προσοχή! Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά
Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αποκαλύπτει την ύπαρξη ...