Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αύξηση λειτουργικών κερδών 21% για τις εισηγμένες στο α΄ 3μηνο
Μειωμένο τζίρο σε ποσοστό 1,5% σημείωσαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, οι ...
Ζημιές 3,045 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες το 2014
Ζημιές 3,045 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες το 2014, σύμφωνα με ...
Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες: Με 8,23% το ΤΧΣ
Σε 8,23% ανέρχεται το έμμεσο ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Εισηγμένες: Εναλλακτικά καταφύγια χργηματοδότησης όσο η ρευστότητα... αργεί!

Εισηγμένες: Εναλλακτικά καταφύγια χργηματοδότησης όσο η ρευστότητα... αργεί!

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@xrimaonline.gr)

«Αιμοδότες» αποτέλεσαν για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών κορυφαίοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και μεγάλα διεθνή funds το 2013, στον απόηχο του υψηλού προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εδώ και μία τετραετία.

Την ώρα που οι προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας είναι ακόμα αδύναμες, οι ελληνικές εισηγμένες απευθύνονται σε εναλλακτικά επενδυτικά καταφύγια, προκειμένου να «ισοφαρίσουν» τις απώλειες στη ρηχή εγχώρια αγορά. Βέβαια, το ενδιαφέρον που υφίσταται από ξένους θεσμικούς επενδυτές για το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι μεγάλο… βοήθημα.

Όπως αναφέρουν επιχειρηματικοί κύκλοι, η απομάκρυνση του ενδεχομένου Grexit για την Ελλάδα και η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος καθιστούν τη χώρα σε νέα αναδυόμενη ευρωπαϊκή αγορά με μεγάλο μεν κόστος, αλλά υψηλά, δε, κέρδη.

Τη φετινή χρονιά ξένοι επενδυτές έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε εισηγμένες του Χ.Α., αποκτώντας συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο, γεγονός που εξέπνευσε θετικά μηνύματα σε μία τόσο διψασμένη αγορά για ρευστό όσο η ελληνική. Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα δειλά σημάδια σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό φάνηκαν στο Roadwshow στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σπουδαίοι ξένοι οίκοι και διεθνή funds που διαχειρίζονται πολλά δισεκατομμύρια ευρώ μπήκαν ως στρατηγικοί επενδυτές σε εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως στον Μυτιληναίο, στην Eurobank Properties, στη ΓΕΚ Τέρνα, ενώ «παρών» είχαν και στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank εκκρεμεί ακόμα.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως οι παραπάνω όμιλοι θεωρούνται από τα καλά «χαρτάκια» του Χ.Α., που σημαίνει πως οι ξένοι «ψαρεύουν» ελληνικές εταιρείες με αυξημένη εξωστρέφεια και καλές διασυνδέσεις στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των εισηγμένων θέλουν να εξασφαλίσουν φθηνότερη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, χωρίς όμως να χαλάσουν τις πελατειακές τους σχέσεις με τις ελληνικές τράπεζες.

Τα deals

Από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις-ματ διεθνών επενδυτών θεωρείται του Mr Fairfax, του κ. Prem Watsa, με την είσοδό του αφενός στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Μυτιληναίου και αφετέρου με την αποστολή δικού του εκπροσώπου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank Properties. Η δυναμική είσοδος του καναδικού fund στην εγχώρια αγορά προμηνύει μεγάλα deals για την οικονομία της χώρας μας, σχολιάζουν επιχειρηματικοί παράγοντες, γεγονός, που όπως αναφέρουν οι ίδιοι, δικαιολογεί και την προτίμηση του κ. Watsa στις top εισηγμένες του Χ.Α.

Η Fairfax απέκτησε συμμετοχή άνω του 5% στο κεφάλαιο του Μυτιληναίου, η οποία πρόκειται να ξεπεράσει και το 10%, ενώ παράλληλα κατέχει και το 15% στην Eurobank Properties, ποσοστό που αναμένεται να έχει ανέλθει στο 42%. Αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο πλέον στον Μυτιληναίο, με την αγορά να υποστηρίζει πως κύριος στόχος είναι οι συμμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, η Fairfax μέσω της Μυτιληναίος, ενδέχεται να «χτυπήσουν» μαζί μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως η Λάρκο, συγκροτώντας έναν ενεργειακό όμιλο με μεγάλη δραστηριότητα στα μεταλλεύματα, διεκδικώντας στο άμεσο μέλλον την παράλληλη εισαγωγή του σε ένα από τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον του κ. Watsa «απλώνεται», εκτός του real estate και της ενέργειας και στις τράπεζες, καθώς πληροφορίες θέλουν το καναδικό fund να συμμετέχει στην ΑΜΚ της Eurobank, κάτι που προμήνυαν και οι καλοκαιρινές επαφές του ιδιοκτήτη του με στελέχη της Τράπεζας.

Επίσης, η διάθεση του 4,64% της Τράπεζας Πειραιώς ήταν μία μεγάλη επιτυχία για την εγχώρια επιχειρηματική αγορά. Το placement «σάρωσε», με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει και να κλείνει μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες και με τους Αμερικανούς σε πρώτο πλάνο! Οι ξένοι θεσμικοί έβαλαν στην αύξηση της Τράπεζας και ακολούθως με αγορές μετοχών πάνω από 800 εκατ. ευρώ, ενώ μετά και το placement το ποσό ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ. Τα funds, τα οποία εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς, είναι αμερικανικά και αποτελούν τα πλέον ηχηρά ονόματα. Πρόκειται για το Third Point, το Baupost, το York Capital και άλλα γνωστά hedge funds, κυρίως αμερικανικά.

Σημειώνεται πως οι διεθνείς οίκοι που «πρωταγωνιστούν» σε ελληνικές επενδύσεις είναι κυρίως οι York Capital Management, που «έριξε» 100 εκατ. ευρώ στη δική μας ΓΕΚ Τέρνα ως στρατηγικός επενδυτής, η Dromeus Capital, η LNG Capital και η CQS LLP. Το πιο αξιοσημείωτο δε, είναι πως για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια τοποθετήθηκαν σε ελληνική τράπεζα και συγκεκριμένα στην Πειραιώς αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Τα pension funds, όπως λέγονται, αποτελούν μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Οι ελληνικές εισηγμένες που προσελκύουν ξένους επενδυτές είναι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Jumbo και Follie-Folli. Κριτήριο αποτελεί σαφώς η υψηλή τους κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α.

Εκδόσεις ομολόγων

Εισηγμένες όπως, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ, η Frigoglass, ο Μυτιληναίος και η Τιτάν παλαιότερα δανείστηκαν από τις διεθνείς αγορές, δηλώνοντας «παρών» μέσω εκδόσεων ομολογιακών δανείων, κυρίως μετατρέψιμων σε μετοχών.

Οι εκδόσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.

Σημαντική έκδοση και εδώ, η επιτυχής ολοκλήρωση του placement της ΜΕΤΚΑ (Μυτιληναίος), ποσοστό 6,1%, με έσοδα 40,2 εκατ. ευρώ μέσω ταχείας διαδικασίας, με ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές.

Το 2014

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς και επιχειρηματικούς κύκλους, το 2014 αναμένεται να αυξηθεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών οίκων για την έκδοση εταιρικών ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι συχνές επισκέψεις ξένων οίκων στην Αθήνα, όπως της UBS, της Citigroup, της Morgan Stanley και της JP Morgan και οι επαφές τους με εκπροσώπους κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι τα νέα εταιρικά ομόλογα, που θα εκδοθούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2014, θα έχουν επιτόκια πολύ υψηλότερα από το Euribor (ξεκινώντας από 3%-3,5% στις καλύτερες των περιπτώσεων) και πολύ χαμηλότερα από το μέσο επιτόκιο του τραπεζικού δανεισμού.  

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
BBG: «Τσεκούρι» στη ρευστότητα του ELA για τις ελληνικές συστημικές από την ΕΚΤ
Να περιορίσει τη ρευστότητα του έκτακτου μηχανισμού στήριξης του ELA ...
Στα 23,2 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο της Κυριακίδης
Στο ποσό των 23.245.162,92 ευρώ ανέρχεται το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ...
Στα 40,17 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΒΑΛ
Στο ποσό των 40.179.923,84 ευρώ ανέρχεται το μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής ...
MIG: Στα €281,13 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο
Στο ποσό των 281.136.678,30 ευρώ, ολοσχερώς καταβεβλημένο διαιρούμενο σε ...
Ιχθυοκαλλιέργειες:
Της Βούλας Μαλαίνου O Ιούλιος θα είναι ο μήνας των εξελίξεων για τις ...
Τράπεζες: Ξεκινά το μεγάλο
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ «Βροχή» πέφτουν τα τελεσίγραφα από τις ελληνικές ...
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 31,533 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο
Σε 31.533.000 ευρώ ανέρχεται το μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ...
Στα 85,35 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο της Νηρέας
Σε 85.354.185,02 ευρώ ανέρχεται το μετοχικό κεφάλαιο της Νηρέας, λόγω της ...
Σε 50,67 εκτ. το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΓΕΚΑ
Σε 50.775.248,00 ευρώ ανέρχεται πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της Ελγέκα, ενώ ο ...