Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Την παρέμβαση του υπ. Εργασίας για τις προσλήψεις της Ryanair ζητά η ΓΣΕΕ
Να παρέμβει και μάλιστα άμεσα το υπουργείο Εργασίας και όλες οι ...
Οδηγίες της ΓΣΕΕ για το δώρο Χριστουγέννων
Υποχρεωτική έως τις 21 Δεκεμβρίου είναι η καταβολή του δώρου ...
Συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών ενώσεων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας
Με τους εργοδοτικούς φορείς(ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ) συναντάται σήμερα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Για αποπροσανατολισμό κατηγορεί η ΓΣΕΕ το υπουργείο Εργασίας

Για αποπροσανατολισμό κατηγορεί η ΓΣΕΕ το υπουργείο Εργασίας

Για απόπειρα αποπροσανατολισμού μιλά η ΓΣΕΕ σχετικά με τις διαψεύσεις από πλευράς κύκλων του υπουργείου Εργασίας των εκτιμήσεών της περί αύξησης των καταγγελιών περί μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ανεπίτρεπτο το να «σπεύδουν από την πρώτη κιόλας εργάσιμη ημέρα μετά την 21η Δεκεμβρίου να αποπροσανατολίσουν για ακόμη μια φορά την κοινή γνώμη, αντιπαραβάλλοντας καταγεγραμμένες καταγγελίες της περσινής περιόδου άνω των 20 ημερών τουλάχιστον, με τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν φέτος μέσα σε μια μόλις εργάσιμη ημέρα, δηλαδή στις πρώτες 6 ώρες (08.00 – 14.00) λειτουργίας των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ». Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, αν στο υπουργείο Εργασίας «θεωρούν ότι ως δια μαγείας οι μονομερείς και εκβιαστικές μειώσεις μισθών και οι πολύμηνες καθυστερήσεις δεδουλευμένων  σταμάτησαν, οι εργαζόμενοι εξοφλήθηκαν και ως εκ τούτου οι καταγγελίες φέτος θα είναι μειωμένες», τότε ζουν εκτός πραγματικότητας.

Όπως σημειώνεται, ως καταγγελίες εννοούνται όχι μόνο αυτές που γίνονται από εργαζομένους στο ΣΕΠΕ, αλλά και όσες επίσημα καταγράφονται από τη ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις – μέλη της. Επίσης, τίθεται το ερώτημα εάν το ΙΚΑ χορήγησε στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι καταβλήθηκαν κανονικά οι μισθοί Δεκεμβρίου και δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για παράλειψη από πλευράς του υπουργείου να υπενθυμίσει στους εργαζομένους τον πενταψήφιο αριθμό καταγγελιών του ΣΕΠΕ (15512), τη στιγμή που η ίδια έδωσε οδηγίες για την καταβολή του δώρου. Παράλληλα, αναφέρει καταιγισμό τηλεφωνημάτων και καταγγελιών στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ), με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Καταλήγοντας, κατηγορεί το υπουργείο Εργασίας ότι μέσω αυτής της  παράλειψης δεν φροντίζει για την «ελάχιστη προστασία των εργαζομένων από παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές».

Διαψεύδονται τα περί μη καταβολής δώρου

Με αφορμή δημοσιεύματα περί αύξησης των καταγγελιών για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους, από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανακοινώνονται τα εξής:

«Μέχρι σήμερα 23 Δεκεμβρίου, πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη της υποχρέωσης καταβολής του δώρου, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ – δηλαδή στον μόνο κρατικό φορέα που διαθέτει αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία και όπου μόνο εκεί γίνονται επίσημα οι καταγγελίες των εργαζομένων - για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων έχουν γίνει 866 καταγγελίες που αφορούν 142 επιχειρήσεις και ήδη για 17 εργοδότες έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, είχαν γίνει συνολικά 7.294 καταγγελίες που αφορούσαν 1.450 επιχειρήσεις».

Δωροεπιταγές αντί… δώρου Χριστουγέννων από τους εργοδότες

Αύξηση 25% καταγράφουν οι καταγγελίες εργαζομένων για τη μη χορήγηση του Δώρου Χριστουγέννων από τους εργοδότες τους, την ίδια στιγμή που καταγράφονται περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις ζητούν από το προσωπικό τους είτε να υπογράψουν ότι έχουν λάβει το Δώρο, αν και αυτό δεν τους έχει καταβληθεί, είτε τους ζητούν να πληρωθούν… διαφορετικά.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος ανέφερε ότι οι καταγγελίες εργαζομένων προς τη Συνομοσπονδία για τη μη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται είναι αυξημένη κατά 25% σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο «αν και πέρυσι οι αντίστοιχες καταγγελίες (μόνον προς τη ΓΣΕΕ) αφορούσαν 5.000 εργαζομένους φέτος θα ξεπεράσουν τις 6.250». Σε κάθε περίπτωση ανάφερε πως «αν και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνεται έως τις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ΓΣΕΕ θα έχει πλήρη εικόνα για τους ασυνεπείς εργοδότες την 1η Ιανουαρίου».

Ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ κατήγγειλε επίσης πως «υπάρχουν επιχειρήσεις που πιέζουν τους εργαζομένους τους να υπογράψουν ότι έχουν λάβει το Δώρο Χριστουγέννων, παρά το γεγονός ότι δεν τους έχει καταβληθεί».

Αποκάλυψε μάλιστα πως έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις που οι εργοδότες πρότειναν στους εργαζομένους να τους πληρώσουν με δωροεπιταγές, αλλά και περιπτώσεις πρατηρίων καυσίμων και επιχειρήσεων ένδυσης υπόδησης που αντί για χρήματα ζητήθηκε από το προσωπικό να πληρωθούν σε είδος.

Τέλος, ο κ. Καραγεωργόπουλος αποκάλυψε περίπτωση επιχείρησης εμπορίας αυτοκινήτων που πρότεινε στο προσωπικό να πάρει τα εκθεσιακά αυτοκίνητα αντί του επιδόματος εορτών...

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έξω από το υπουργείο Εργασίας διαμαρτύρονται τα ΑμεΑ
Συγκεντρωμένα έξω από το υπουργείο Εργασίας είναι τα άτομα με ...
Συμφωνία ΓΣΕΕ-εργοδοτών με νέα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε
Υπεγράφη σήμερα Τετάρτη, μετά τη συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών ...
1 εκατ. θέσεις εργασίας σε... 20 χρόνια
«Μαύρα» είναι τα σύννεφα στον πολύπαθο τομέα της απασχόλησης με τις ...
Αυξημένες από πέρσι οι καταγγελίες για μη καταβολή δώρου
Τις 6.250 έφθασαν οι φετινές καταγγελίες εργαζομένων για εργοδότες που ...
Οδηγίες της ΓΣΕΕ για τις αμοιβές στις αργίες των εορτών
Η ΓΣΕΕ για να αποφευχθούν αυθαίρετες παρερμηνείες σχετικά με τις ...
Τετράωρη στάση εργασίας από τη ΓΣΕΕ την Τετάρτη
Την πραγματοποίηση την Τετάρτη 4ωρης στάσης εργασίας (11:00-15:00) και ...
Προσωρινή αναστολή συντάξεως σε 96.333 συνταξιούχους
Αναστέλλονται προσωρινά από το υπουργείο Εργασίας, οι συντάξεις 96.333 ...
Στάση εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 15.00, ...
Η ΓΣΕΕ συνεχίζει το διάλογο…
Δεν κατέληξε κάπου η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, για νέα ...