Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Χριστουγεννιάτικο Μενού
Σχετικά Νέα
Πουρές κολοκύθας με αμύγδαλα!
Μια πολύ νόστιμη συνταγή για να συνοδεύσουμε τη Χριστουγεννιάτικη ...
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κους κους!
Μια πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή που θα ενθουσιάσει όλους τους ...
Πουτίγκα!
Είναι μια κλασική χριστουγεννιάτικη συνταγή, που ξετρελαίνει μικρούς ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!

Την έχουμε συνδέσει με το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και σίγουρα τραβάει κάθε χρόνο όλα τα βλέμματα πάνω της.. Πάμε να τη φτιάξουμε..

 

Υλικά:

 

1 γαλόπουλα (4-5 κιλά) 6€/κιλό

50ml ελαιόλαδο 3,15€/500ml

1 κουτ. σούπας μουστάρδα 2,77€/500γρ

50ml κονιάκ 6,13€/350ml

2 κουτ. σούπας μέλι 6,70€/470γρ

1 κουτ. σούπας σος σόγιας 3,04€/150ml

φεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Γέμιση:

 

1 κιλό χοιρινό κιμά 5,95€

3 κουτ. σούπας σπυρωτό ρύζι 1,76€/500γρ

24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα 2,2€/κιλό (30-35 κάστανα)

4 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα 4,50€/κιλό

4 κουτ. σούπας καβουρδισμένο κουκουνάρι 2,60€/50γρ

1 κρεμμύδι 0,70€/κιλό

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 3,15€/500ml

1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί 4,90€/750ml

4-5 κόκκοι μπαχάρι 1€/50γρ

½ κουτ. γλυκού κανέλα 1€/50γρ

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

 

Καθαρίζουμε προσεκτικά τη γαλοπούλα και την πλένουμε με κρύο νερό. Στο μπλέντερ αναμειγνύουμε το λάδι, τη μουστάρδα, το κονιάκ, το μέλι, τη σος σόγιας και το αλατοπίπερο κι αλείφουμε με ένα πινέλο εσωτερικά κι εξωτερικά τη γαλοπούλα. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί και την αφήνουμε να μαριναριστεί καλά για 3-4 ώρες.

 

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

 

Σε μια ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι(3κουτ. σούπας) και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι.. Το σοτάρουμε μέχρι να ξανθύνει και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε καλά. Μόλις αναμειχθούν τα υλικά μας, ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε 1 ποτήρι του κρασιού νερό και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει. Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα και το αλατοπίπερο.

 

Με ένα κουτάλι, γεμίζουμε τη γαλοπούλα, σπρώχνοντας τη γέμιση προς τα μέσα. Μπορούμε να τη ράψουμε ή να βάλουμε ένα ξινόμηλο στην τρύπα.. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και περιχύνουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα της μαρινάδας. Τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 3 ½ ώρες στους 180 βαθμούς. Τα τελευταία 30’ αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει καλά..

 

Η γαλοπούλα μας κοστίζει 37€,2 ώρες στην κουζίνα και στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας θα καθίσουν 8 -10 καλοί μας φίλοι..

 

*Λόγω οικονομικής δυσχέρειας μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη γαλοπούλα με το αγαπημένο μας κοτόπουλο, όπου είναι εξίσου νόστιμο και πολύ πιο οικονομικό (3,60€/κιλό)..

 

Bon Appétit!

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Quiche Lorraine!
Είναι πολύ νόστιμη κι εύκολη συνταγή από τη μαγευτική Γαλλία..Υπάρχουν ...
Χοιρινό με αχλάδια & δαμάσκηνα!
Μια εκπληκτική συνταγή που θα ξετρελάνει και τους πιο απαιτητικούς..
Ψητό γουρουνόπουλο!
Θα εντυπωσιάσει όλους τους καλεσμένους μας και δικαίως..
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με παντζάρια!
Μια πολύχρωμη σαλάτα που πηγαίνει με όλα..
Χοιρινό με σέλινο!
Αγαπημένο χριστουγεννιάτικο φαγητό, που θυμίζει οικογενειακά ...
Κουραμπιέδες!
Πρόκειται για ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό με τούρκικες ρίζες..
Μελομακάρονα!
Η καλύτερη συνταγή που έχω δοκιμάσει για μελομακάρονα..
Χριστουγεννιάτικα μπισκοτόσπιτα!
Θα ξετρελαθούν οι μικροί μας φίλοι!
Εορταστικός κορμός με μόκα!
Αποτελεί εδώ και χρόνια το στολίδι του εορταστικού μου τραπεζιού και ...