Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Η επόμενη μέρα: Ο μεγάλος πολιτικός κίνδυνος
Του Αλέξη Ρωμανού Ο βασικός πολιτικός κίνδυνος, όπως τονίζουν στο «Χ» ...
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε όλη την Ελλάδα
Πολύ υψηλός παραμένει και για σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ...
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια
Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς, αύριο, στην Αττική και την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Υψηλός ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

Υψηλός ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

Υψηλός παραμένει ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα, προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, παρακολουθώντας στενά τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού εδάφους.  "Ο μεγαλύτερος φόβος για την Ελλάδα έγκειται στην πολιτική αποσταθεροποίηση", διαμηνύει η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα.

Όπως σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση, παραμένει ακόμη εύθραυστη. Μάλιστα, η βιωσιμότητά της θα τεθεί σε κίνδυνο τον Μάιο του 2014, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά του στην κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

Όπως υποστηρίζει, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά, το 2013 ήταν ένα σχετικά σταθερό έτος για την Ελλάδα. Φέτος, η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, αυξάνοντας τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας στην κατεύθυνση μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2014.
"Η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία για μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της εντός του 2014, ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν θα περιλαμβάνει ‘κούρεμα’. H λύση ‘κούρεμα’ είναι πολιτικά δύσκολη και για τον λόγο αυτό μοιάζει απίθανη. Στον αντίποδα, η Αθήνα θα κατορθώσει να διασφαλίσει μειώσεις επιτοκίων και παράταση στην αποπληρωμή των δανείων της. Πρόκειται για λύσεις, πολύ πιο εύπεπτες, για τους Ευρωπαίους ηγέτες", εκτιμά η γερμανική τράπεζα.

Όπως προσθέτει επίσης, αμέσως μόλις συμφωνηθούν οι εν λόγω πρωτοβουλίες, θα ανοίξει σταδιακά και ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.

Καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις;

Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, κάνοντας λόγο και για εκλογές και για νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Μαΐου, οι οποίες θα στείλουν πολλαπλά μηνύματα με το πολιτικό σκηνικό να μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Στο κοινωνικό πεδίο σημείωσε η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και δυστυχώς θα δούμε εικόνες εξαθλίωσης, που θα φέρουν τους πολίτες απέναντι στην κυβέρνηση και σε όλο το πολιτικό σύστημα. Στο πεδίο της οικονομίας η κατάσταση βαίνει σταθερά προς το χειρότερο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι αυτές οι καταστάσεις θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε κυβερνητικό επίπεδο και σύμφωνα με τους ίδιους, μοιάζει προδιαγεγραμμένη η διακοπή της συμβίωσης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, καθώς το ΠΑΣΟΚ, ως ο αδύναμος κρίκος, είναι δεδομένο ότι θα «σπάσει», με άλλα στελέχη του να οδεύουν προς την κίνηση των 58 και άλλα προς το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ πιθανό δε, να έχουμε ρήξη λόγω του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχει και το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θεωρεί πιθανό το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, με εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο τουλάχιστον μέχρι και την Άνοιξη. Το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. προς την Αθήνα έδωσε, το Euro Working Group που συνεδρίασε για το θέμα στις Βρυξέλλες. Πλέον η κυβέρνηση καλείται να καλύψει τα υπόλοιπα μέτωπα, τα οποία δεν είναι λίγα.

Η επάνοδος της τρόικας τον Ιανουάριο σηματοδοτεί μεγάλους πονοκεφάλους για το οικονομικό επιτελείο, καθώς πέραν όλων των άλλων, (η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων ή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%), θα πρέπει να αποφασίσει από πού θα κόψει δαπάνες ή από πού θα αυξήσει τα έσοδα για να κλείσουν οι «τρύπες» που ανοίγουν από τον ΦΠΑ στην εστίαση και το φόρο ακινήτων.

Εκταμιεύεται, λοιπόν, το 1 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τον Ιούνιο και την άνοιξη του 2014 τα 4,9 δισ. ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει να πληρώσει τον προσεχή Ιανουάριο (11/1/2014) 1,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών. Με το 1 δισ. ευρώ που έχει απομένει από τη δόση του Ιουνίου και ένα μέρος του «πρωτογενούς πλεονάσματος» θα εξοφληθούν τα 1,8 δισ. ευρώ.
Και αν δεν επαρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα, θα συμπληρωθεί με λίγο παραπάνω εσωτερικό δανεισμό μέσω των εντόκων γραμματίων.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις λήξεις δημόσιου χρέους του Μαΐου που αγγίζουν τα 5,6 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει «εισπράξει» τις δόσεις του Δεκεμβρίου από τον EFSF και το ΔΝΤ που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

ΤτΕ: Επικίνδυνη η πολιτική πόλωση

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), μέσα από την τελευταία της έκθεση, φαίνεται να ανησυχεί έντονα για την πόλωση στο πολιτικό κλίμα της χώρας, που θέτει σε κίνδυνο την επαλήθευση των θετικών προοπτικών της οικονομίας για το 2014.

Ο Διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι κάλπες για Ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να οξύνονται περαιτέρω το κλίμα αφού σε μια τέτοια περίπτωση το πρόγραμμα θα βγει εκτός τροχιάς.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό καθ' αυτό, ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι οι πολίτες σήκωσαν μεγάλα φορολογικά βάρη και πλέον η ένταση των προσπαθειών θα πρέπει να εστιαστεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και στη μείωση του δημοσίου τομέα.
«Σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από το πολιτικό κλίμα, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται το αντίθετο: η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη. Είναι συνεπώς βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος.

Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014. Μέσα σ' αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της ΤτΕ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΔΝΤ: Υπαρκτός ο κίνδυνος για μία νέα κρίση στην Ελλάδα
Δεν έχει πλήρως αποσοβηθεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί για μία ...
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για ...
Αντώνης Ρέμος: «Δεν θέλω να τοποθετούμε πολιτικά»
Ο Αντώνης Ρέμος σε συνέντευξή του σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις και ...
Εκλογές 2015: Καινούργιου: «Διαφωνώ πολιτικά με τους γονείς μου και με τις πολιτικές πεποιθήσεις τους»
Η Κατερίνα Καινούργιου ήταν καλεσμένη στην πολιτική εκπομπή, που ...
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική και Πελοπόννησο
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής (ΠΕ Δυτικής ...
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας
Για αύριο Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος ...
Πολιτικός κίνδυνος: Το «κλάδεμα» της Ελιάς απειλεί την οικονομία
Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση, οι οικονομικοί φορείς και οι ...
Στα θρανία οι μαθητές, επί ποδός οι καθηγητές-Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο!
Έως και πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει ο αναβρασμός που επικρατεί ...
Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς την Πέμπτη
Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές ...