Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τζουμάκας: Το ΠΑΣΟΚ το τελείωσαν Παπανδρέου- Βενιζέλος
«Το ΠΑΣΟΚ το τελείωσαν Παπανδρέου- Βενιζέλος, γιατί άλλαξαν στρατόπεδο ...
Βενιζέλος: Στο αντιμνημονιακό μέτωπο συνυπάρχουν νεοναζί και ΣΥΡΙΖΑ
Στην ίδια πλευρά, την αντιμνημονιακή, κατέταξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ...
Βενιζέλος: Ανάγκη για νέα πολιτική στρατηγική
«Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βενιζέλος: Αν το ΠΑΣΟΚ είναι το παλιό και το νέο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός, τότε αλίμονο στη χώρα

Βενιζέλος: Αν το ΠΑΣΟΚ είναι το παλιό και το νέο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός, τότε αλίμονο στη χώρα

Να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο επιχείρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με την ομιλία του, σήμερα, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της επιλογής της συνεργασίας με τη ΝΔ και στην τρικομματική κυβέρνηση και στη δικομματική, τονίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία αποδέχθηκε η ΝΔ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την άποψη σύμφωνα με την οποία «δεν μπορείς να είσαι κεντροαριστερός και να μετέχεις στην κυβέρνηση». Στη χώρα, τόνισε, συγκρούονται δύο σχήματα, αυτό της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και εκείνο της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και έθεσε το ερώτημα ποιο από τα δύο σχήματα είναι πιο προοδευτικό και αριστερό.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καταδικασμένο σε μόνιμη συνεργασία με τη ΝΔ και υπενθύμισε ότι ο ίδιος, όταν είχε κάνει, τον Μάϊο του 2010, την πρόταση να τεθεί το μνημόνιο σε ψήφιση με 180 ψήφους, ένας από τους στόχους ήταν η διάσπαση της ΝΔ. Απαντώντας στη κριτική που ασκείται από στελέχη, τόνισε ότι υπάρχει και η προσωπική ευθύνη των στελεχών, επιρρίπτοντάς τους, εμμέσως, την ευθύνη για τον θρυμματισμό της εικόνας του Κινήματος.

Τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αμφιθυμία σχετικά με το αν η χώρα βγαίνει ή όχι από το μνημόνιο, δεν δείχνει να πιστεύει ότι αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας και σε όσους θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «αειπάρθενο» απηύθυνε το ερώτημα αν η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει συνεργαζόμενο με τη ΝΔ, σήμερα και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Και έκανε λόγο για ύπαρξη ανεύθυνων, ανιστόρητων και ανεπίγνωστων διαφορών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που δίνουν άλλοθι σε όλους τους άλλους.

Απευθυνόμενος σε όσους μιλούν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ είναι το παλιό και το νέο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός, τότε αλίμονο στη χώρα». Και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προωθεί τον εκχυδαϊσμό, τον εκφασισμό και τον «εκτσογλανισμό» του δημόσιου βίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας όσα λέγονται για την προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ, αναφέρθηκε στη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ, τον «μόσχο τον σιτευτό της κυβέρνησης, όπως είπε, μαζί με την οποία το ΠΑΣΟΚ συγκροτούσε τον προοδευτικό κυβερνητικό πόλο.

Αναφέρθηκε επίσης στο πως συνάπτονται οι προγραμματικές συμφωνίες και στους χρονικούς περιορισμούς που τίθενται από το Σύνταγμα. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το Σύνταγμα επιτάσσει διαδικασία διερευνητικών εντολών μόλις εννέα ημερών, άρα δεν υπάρχει ο χρόνος για διαδικασίες του τύπου του μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας. Ένας προγραμματικός διάλογος, είπε, πρέπει να ξεκινήσει πριν τις εκλογές.

Τόνισε επίσης ότι μια προγραμματική συμφωνία πρέπει να έχει τρεις ενότητες. Την κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, την ιδεολογία των αξιών και τους θεσμούς και την εξωτερική και αμυντική πολιτική, όπου χρειάζεται εθνική συναίνεση. Και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι όλα αυτά τα υπονομεύει.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και με την τακτική του δημιουργεί συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου. Αναφερόμενος στην κίνηση των «58» ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα κόμμα υπό δημιουργία και ότι δεν έθεσε θέμα αλλαγής του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε, πάντως, να υπάρχει σεβασμός προς το ΠΑΣΟΚ και να μη τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να είναι κάποιος να είναι στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να είναι κεντροαριστερός. Μπορείς, τόνισε ο κ. Βενιζέλος να είσαι υπεύθυνος έναντι της χώρας και να μετέχεις στην κυβέρνηση και να είσαι κεντροαριστερός.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο εξαιρετικές ευκαιρίες στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές. Ειδικά για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνει πρόσκληση, σε όσους εκφράζονται από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για συνδιοργάνωση συνδιάσκεψης για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον προσωπικό του ρόλο, τόνισε ότι αναμετράται με την ιστορία και ότι ανέλαβε την ηγεσία σε περίοδο βαθιάς κρίσης, εκ των υστέρων και εξ ανάγκης και στόχος του είναι να σταματήσει να υπάρχει ο λόγος ανάγκης. «Έχω μεγάλα αποθέματα αντοχής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι το κίνητρό του είναι βαθιά ιστορικό. Ανέφερε επίσης ότι δεν τον αγγίζει όποιος «ανοηταίνει» ή «ασχημονεί».

Συνεχίζεται η συνεδρίασ

Να ισχύσει «πόθεν έσχες» για τους υποψηφίους που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές ζήτησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, καθώς και να μη στηρίξει το ΠΑΣΟΚ «γυρολόγους» και «λιποτάκτες», όπως είπε.

Ο Κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι οι «58» είναι ένα πρώτο βήμα για την Kεντροαριστερά και δεν υπάρχει θέμα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών, Λεωνιδας Γρηγοράκος, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κανενός».

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα ανήκει αμετάκλητα στην Ευρώπη και πώς η περίοδος της Μεταπολίτευσης έκλεισε.

«Πληρώνουμε τα λάθη της κυριαρχίας μας και τα λαθη διαχείρισης της κρίσης»συνέχισε και διερωτήθη:«Χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ; Ναι χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής όχι ως συνοθύλευμα ηττημένων. Κεντρικό μας μέλημα πρέπει να είναι η συνεννόηση", ανέφερε.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι «εν αρχή είναι η χώρα. Χρειάζεται ριζική αναθεώρηση της μνημονιακής πολιτικής στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Να σταματήσει η φτωχοποίηση της χώρας. Χρειάζεται νέος εναλλακτικός προοδευτικός δρόμος. Τρίτος δρόμος μακριά από τη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Να προτείνουμε νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Να λειτουργήσουμε θεσμικά για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Αν ενόψει Ευρωεκλογών αλλάξουμε όνομα και σύμβολα πρέπει να πάμε στη βάση».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ N. Σαλαγιάνης αναφέρθηκε στα οικονομικά του Κινήματος. Μίλησε για σεμνή, διαφανή και έντιμη πλέον η οικονομική διαχείριση του ΠΑΣΟΚ. «Από 2 εκατ. ευρώ έξοδα το μήνα, κατά μέσο όρο, την τελευταία 10ετια, σήμερα βρισκόμαστε στα 110.000 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν large στις προσλήψεις εργαζομένων.

Από 360 εργαζόμενους στο ΠΑΣΟΚ εργάζονται πλέον 98 άτομα. Φέτος απολύθηκαν 60», είπε ο κ. Σαλαγιάνης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βενιζέλος: Υπάρχει ένα επικίνδυνο φλερτ με το πιστωτικό γεγονός
Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ...
Βενιζέλος: Το ΠαΣοΚ θα μπορούσε να υποστηρίξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Το ΠαΣοΚ θα μπορούσε να υποστηρίξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα ...
Βενιζέλος: Πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι μία ευρύτερη κυβέρνηση συναίνεσης
Δεύτερες εκλογές θα ήταν βλαπτικές, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ...
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Βενιζέλος μία μέρα πριν το τετ-α-τετ με το Σαμαρά
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα επισκεφθεί σήμερα ο ...
Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση δεν υπάρχει
«Βροχή» ερωτημάτων δέχθηκε  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος ...
Βενιζέλος: Το στοίχημα της κυβερνητικής σταθερότητας είναι η δημοκρατική παράταξη, η Ελιά
«Τα πράγματα είναι βαριά, δύσκολα, υπάρχει διακύβευμα και στοίχημα» ...
Βενιζέλος: Πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά απεγνωσμένη και εθνικά ανεύθυνη
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ...
Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, ...
...πού θα είναι αύριο;
Την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάριζε στον πιο απόλυτο τόνο ότι ...