Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
ΓΣΕΒΕΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσ/νίκη ενόψει ΔΕΘ
Το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών ...
ΕΣΕΕ: Οι τροποποιήσεις στο ν/σ πλησιάζουν την πρόταση του ελληνικού εμπορίου
Την ικανοποίησή του για τις «τρεις σημαντικές τροποποιήσεις» του ...
Πανελλαδική κινητοποίηση ΓΣΕΒΕΕ για το ασφαλιστικό στις 26/6
  Κινητοποιήσεις για το μέλλον του ΟΑΕΕ προγραμματίζει η Γενική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τροποποιήσεις για τους πλειστηριασμούς ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Τροποποιήσεις για τους πλειστηριασμούς ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Αλλαγές στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ με υπόμνημα που απέστειλε προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η πρόταση - ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει θετικά στοιχεία, ωστόσο «κρύβει ορισμένες γκρίζες ζώνες και χρήζει τροποποιήσεων ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη και βιώσιμη».

Με δεδομένο, όπως αναφέρει, ότι ουσιαστικά και τυπικά καταργείται η «ρύθμιση Παπαθανασίου», σύμφωνα με την οποία ίσχυε η αναστολή της διαδικασίας πλειστηριασμών με βασικό κριτήριο το ύψος των συνολικών απαιτήσεων (200,000 ευρώ), εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις αμφιλεγόμενες περιοχές που αφορούν τα δανειακά βάρη επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι:

Η προστασία από τους πλειστηριασμούς που προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά απαιτήσεις προερχόμενες από τον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες) και όχι από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η προστασία της κύριας κατοικίας και για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση είναι ασαφής ως προς τον τύπο και κατηγορία των δανείων που υπάγονται σε αυτή (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά). Με δεδομένο ότι η προσημείωση ακινήτων υπήρξε μια πάγια τακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη χορήγηση επιχειρηματικών ή ακόμη και για τη ρύθμιση καταναλωτικών δανείων, θα πρέπει η ρύθμιση να συμπεριλάβει με σαφήνεια και αυτές τις περιπτώσεις. Με άλλα λόγια θα πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται για επιχειρηματικά και άλλα δάνεια ή χρέη στα οποία έχει υπάρξει προσημείωση ακινήτου.

Προτείνεται επίσης στις περιπτώσεις που προβλέπεται τελικά η διαδικασία πλειστηριασμού, ο δανειολήπτης να απαλλάσσεται του χρέους που απομένει, στις περιπτώσεις που το προσημειωμένο και εκπλειστηριασμένο ακίνητο έλαβε τιμή μικρότερη του οφειλόμενου ποσού. Τούτο προκύπτει από την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων (το χρέος μπορεί να είναι υψηλότερο από την αξία του σπιτιού) αλλά και από την αποφυγή του «ηθικού κινδύνου» οι τράπεζες να υποτιμολογούν το εκπλειστηριασθέν ακίνητο, γνωρίζοντας ότι ο δανειολήπτης κατέχει και άλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Η ρύθμιση προβλέπει διαφορετική μεταχείριση για τα νοικοκυριά που υπάγονται σε αυτή ανάλογα με την επαγγελματική ιδιότητα του δανειολήπτη (αφορά το ποσοστό δόσης που θα αποδίδεται). Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι  θα πρέπει να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους τους πολίτες χωρίς να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους).

Το κριτήριο της τήρησης λογαριασμού κατάθεσης <15,000€ για την υπαγωγή είναι αυστηρό, ειδικά για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες τηρούν λογαριασμούς για πληρωμές προς πελάτες, προμηθευτές, μισθωτούς και άλλο αμειβόμενο προσωπικό.   Προτείνεται να υπάρξει ρύθμιση που θα προβλέπει ότι ανά επιχειρηματία δύναται να υφίσταται ένας λογαριασμός > 15,000€, ο οποίος προορίζεται αποκλειστικά για τρέχουσες δαπάνες της επιχείρησης (μισθοί, αμοιβές, προμηθευτές) και δεν θα μπορεί να γίνει ανάληψη και κίνηση για προσωπικές συναλλαγές. 

Βασική στόχευση της προωθούμενης ρύθμισης όπως φαίνεται στο άρθρο 2 είναι να αποκατασταθούν έστω και αναιμικά οι ροές καταβολής δόσεων προς τις τράπεζες. Από την άποψη αυτή το κίνητρο ρύθμισης και η «ζυγαριά» γέρνει υπέρ των συμφερόντων των πολλάκις ανακεφαλαιοποιούμενων τραπεζών. Αντίθετα, δε λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και θυσίες των πολιτών καθώς και το κόστος που καλούνται να επωμισθούν, με την εισαγωγή του νέου μόνιμου πια ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας. 

Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν στον όρο κύρια κατοικία εννοείται η πρώτη ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία).

Όσον αφορά ρυθμίσεις επί της διαδικασίας υπαγωγής σε καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών, προτείνεται στο εδάφιο α, παράγραφο 2, του άρθρου 2, να εξαλειφθούν οι προβλέψεις για υποχρέωση υποβολής των στοιχείων από την πλευρά του οφειλέτη, δεδομένου ότι ο πιστωτής έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία αυτά. Η προθεσμία για την τήρηση της διαδικασίας θα πρέπει να διευρυνθεί κατά 2 μήνες (δηλ. μέχρι 31.03.2014). Αναφορικά με το εδάφιο β, παράγραφος 2, άρθρου 2 θεωρούμε ότι ο δανειστής δύναται να αντλήσει τις πληροφορίες που απαιτούνται είτε από άλλες τράπεζες, είτε από το Υπουργείο Οικονομικών (ΓΓΠΣ). Η δυνατότητα αυτή ενεργοποιείται με την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης από την πλευρά του δανειολήπτη.Στην παράγραφο 3, άρθρο 2 προτείνεται να διαγραφεί η τελευταία παράγραφος η οποία προβλέπει τη διακοπή αναστολής του πλειστηριασμού στην περίπτωση μη καταβολής των προβλεπόμενων ποσών εντός 3 μηνών. Παράγοντες άλλοι εκτός της ανεργίας, όπως θέματα υγείας, ή άλλοι έκτακτοι λόγοι μπορεί να ορίζουν διαφορετική μεταχείριση της κάθε περίπτωσης. Ο νόμος οφείλει να εξασφαλίζει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη.

Η πρόβλεψη στο άρθρο 1, σύμφωνα με την οποία συστήνεται Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, υπερβαίνει το μεταβατικό ορίζοντα και χαρακτήρα που έχει η προσωρινή ρύθμιση του άρθρου 2 και ουσιαστικά προδιαγράφει τον οδικό χάρτη για τη μελλοντική άρση της αναστολής πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Ένα τέτοιο όργανο θα πρέπει να έχει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Προτείνεται η σύσταση  του Συμβούλιου Διαχείρισης ιδιωτικού Χρέους να γίνει με νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Το Συμβούλιο θα ορίζεται και θα λογοδοτεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η διάρκεια για την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετής».

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τροποποιήσεις στα δρομολόγια Πειραιάς-Χαλκίδα-Πειραιάς
Τροποποιήσεις στα δρομολόγια της τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ...
Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του τραμ Δευτέρα και Τρίτη
Τροποποιήσεις στη λειτουργία του τραμ θα έχουμε την Δευτέρα (28/4) και ...
Νομοθετική ρύθμιση για τους απλήρωτους ναυτικούς
Σε νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και ...
ΠΟΣΕ- ΙΚΑ: Να επανεξεταστεί η ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία
Την επαναφορά του θέματος της ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών προς τα ...
Ρύθμιση για θέσπιση ελάχιστης αμοιβής για τους δικηγόρους
Ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται ελάχιστη αμοιβή για τους δικηγόρους ...
Επιφυλακτική η ΓΣΕΒΕΕ για τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης
Θετική εξέλιξη είναι για τη ΓΣΕΒΕΕ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% ...
«Στο πόδι» την Τετάρτη η ΓΣΕΒΕΕ για το μέλλον του ΟΑΕΕ
Πανελλαδική κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΒΕΕ την Τετάρτη 26 ...
Κανονικά από το Σάββατο οι διαδρομές λεωφορείων-τρόλεϊ στη Νίκαια
Στις γνωστές τους διαδρομές επιστρέφουν από το Σάββατο οι γραμμές που ...
Τροποποιήσεις στη γραμμή τρόλεϊ 21 λόγω του Μετρό στη Νίκαια
Τροποποιήσεις στη διαδρομή της γραμμής τρόλεϊ 21 ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ λόγω ...