Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Βελτιώσεις για τους πολύτεκνους από Χατζηδάκη
Αλλαγές που βελτιώνουν τις διατάξεις για τους πολύτεκνους στο ...
Κατεπειγόντως στη Βουλή την Πέμπτη το ν/σ για τους πλειστηριασμούς
Με τη μορφή του κατεπείγοντος και ως αυτοτελές άρθρο θα κατατεθεί, ...
ΣΥΡΙΖΑ: Η λαϊκή κατακραυγή οδηγεί σε κυβερνητική «αναδίπλωση» για τους πλειστηριασμούς
«Κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, η κυβέρνηση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αναδίπλωση της κυβέρνησης μετά το αλαλούμ…

Αναδίπλωση της κυβέρνησης μετά το αλαλούμ…

Μετά από τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, το πρωί της Παρασκευής (20/12), απαλείφονται από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς φορολογικές διατάξεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, αφαιρούνται οι παράγραφοι 1-18 του άρθρου 9 και τα άρθρα 10,11, 13. Όπως είπε ο υπουργός, οι διατάξεις αυτές αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι εν λόγω διατάξεις θα έρθουν στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα αφορά στον τραπεζικό τομέα, είπε ο Γ. Στουρνάρας.

Την απόσυρση και άλλων άρθρων, όπως τα άλλα 6 και 7 και παραγράφους του άρθρου 9, ζήτησε η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αφορούν στην επιβολή αυστηρότερων προστίμων, την επιβολή τόκων υπερημερίας από την πρώτη ημέρα και τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Νωρίτερα, σήμερα (20/12), ηΕπιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, καθώς περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις!

Η Επιτροπή προχώρησε σε ολιγόλεπτο διάλειμμα προκειμένου να συμφωνηθεί ποιες διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν.

Εν τω μεταξύ, ομαδικά πυρά από βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης δέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και συνολικά η κυβέρνηση για τον τρόπο που επιχειρεί να νομοθετήσει. Οι βουλευτές κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένοι καθώς περίμεναν ένα μικρό νομοσχέδιο που θα περιορίζεται στις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και για το ΦΠΑ εστίασης γι αυτό και αρχικά είχαν δεχθεί με ήπιες αντιδράσεις τον κατεπείγοντα χαρακτήρα. Αντ’ αυτού παρέλαβαν ένα πολυνομοσχέδιο – σκούπα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές της ΝΔ εξήγησαν ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητήσουμε διατάξεις που δεν  έχουν καταληκτική ημερομηνία 31.12… αυτό το νομοσχέδιο αδικεί την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς» ενώ του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι «εμείς δια όλες τις άλλες διατάξεις είμαστε επιφυλακτικοί εως αρνητικοί».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «διαδικασίες εκτροπής. Εν κρύπτω φέρνετε θέματα που δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα αλλά αποτελούν δωράκια σκάνδαλα σε μεγάλα συμφέροντα ακόμα και χαριστικές ρυθμίσεις για ΠΑΕ … απαράδεκτα πράγματα. Να αποσύρετε το ν/σ καταστρατηγείτε το Σύντηγμα και δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε τους συναδέλφους»
Από την πλευρά του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι «για τις διατάξεις των πλειστηριασμών, ΦΠΑ και αναπηρικών συντάξεων,  όλοι συμφωνούμε για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τους» και πρόσθεσε «για τον ΚΕΔΕ: αφορούν προσαρμογή διατάξεων περι βεβαίωσης και είσπραξης του κώδικα που ήδη ισχύει. Εάν δεν ισχύσουν όπως προβλέπονται τότε δεν θα έχουμε εναρμόνιση. Ο αρμόδιος υπουργός είναι ολομέλεια θα έρθει για να εξηγήσει.. Μην νομίζετε ότι ντε και καλά θέλουμε να φέρουμε διατάξεις με κατεπείγοντα χαρακτήρα. Υπάρχουν προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις. Οτιδήποτε είναι κατεπείγον και μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να ψηφιστεί όλα τα άλλα μπορούν να πάνε πιο πίσω».
Νωρίτερα, ο κ. Τέρενς Κουίκ μίλησε για «φασισμό» και για «παράσταση θεάτρου που πλέον έχει τελειώσει». Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης «Διαφωνούμε κατηγορηματικά και καταγγέλλουμε τη διαδικασία που μεθοδεύει η κυβέρνηση. Ευτελίζετε κάθε έννοια Δημοκρατίας… Αυτό το ν/σ πέρα από την άρση προβλέψεων, ανοίγει ένα παράθυρο για πλειστηριασμούς που σε ένα χρόνο θα είναι μπαλκονόπορτα με απαιτήσεις από την τρόικα».
Ο κ. Θάνος Μωραϊτης είπε «Η κυβέρνηση δεν σέβεται τη λειτουργία του κοινοβουλίου, περιμέναμε χθες ρύθμιση για πλειστηριασμούς, παίρνουμε πολυνομοσχέδιο… δεν μπορεί στο παρά 1 να νομοθετούμε, θα παρακαλούσα να επικεντρωθούμε στο θέμα πλειστηριασμών, δεν μπορούμε να χάσουμε λεπτό, για όλα τα υπόλοιπα μπορούν να έρθουν σε άλλο ν/σ και να λυθούν τα θέματα».

Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν την εντονότατη δυσαρέσκεια τους στις διατάξεις που προσπαθούν να περάσουν τα υπουργεία. Συγκεκριμένα:

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η κυβέρνηση αδικεί ένα πολύ καλό νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και αναφερόμενη στον υπουργός Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είπε «οι διατάξεις που σας ανάγκασαν να βάλετε ξεπερνούν και τις αντοχές των πιο καλόπιστων υποστηρικτών της κυβέρνησης».

Γιάννης Ιωαννίδης: να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν είναι επείγουσες

Φεβρωνία Πατριανάκου: Οι διατάξεις που προστέθηκαν ενισχύουν τον απίθανο Χάρη Θεοχάρη

Κώστας Μαρκόπουλος: Αδικείται την προσπάθεια που κάνει ο υπουργός όταν μέσα στο νομοσχέδιο ευνοείται τις ΠΑΕ

Και η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε έντονα στις διατάξεις που προσπάθησαν να περάσουν τα υπόλοιπα υπουργεία στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει μόνο τις επείγουσες διατάξεις, για τις άλλες είπε πως οι πράσινοι βουλευτές είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί.

Για «πονηρές» διατάξεις στο νομοσχέδιο, που δεν είναι δυνατόν να ψηφιστούν, έκανε λόγο νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι έτσι όπως φέρνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο ευτελίζεται κάθε έννοια δημοκρατίας.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Με χτυπούν τα «παπαγαλάκια»
Νέα παρέμβαση του Βύρωνα Πολύδωρα, του πρώην υπουργού και βουλευτή της ...
Ναι από 152 βουλευτές στους πλειστηριασμούς
Μετά από μία συζήτηση σε υψηλούς τόνους με αλληλοκατηγορίες μεταξύ ...
Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάθεση από την πλευρά της ...
Προ των ευθυνών τους θέτει τους βουλευτές ο Αλ. Τσίπρας, για τη ψήφιση του ν/δ για τους πλειστηριασμούς
Φθάνει η ώρα που θα κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που ...
Διεκόπη η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς
Σοβαρή εξέλιξη είχαμε στη Βουλή την ώρα της συζήτησης για τους ...
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς
«Βόμβα» που δεν έχει εκραγεί αλλά πρόκειται είναι η  πρόθεση του ...
Για αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα της Χρυσής Αυγής υπό το βάρος ...
«Τα γύρισε» η Τζάκρη
Μετά την ανακοίνωση-«φωτιά» κατά της κυβέρνησης Σαμαρά και της τρόικας ...
Ο γ.γ. της Κυβέρνησης, απαντά για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Με ανακοίνωσή του, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Τάκης ...