Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Στη Βουλή ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων live
Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ...
Στη Βουλή κατατίθεται εντός της ημέρας ο φόρος ακινήτων
Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για ...
ΣΥΡΙΖΑ: Δήμευση της περιουσίας των πολιτών ο νέος φόρος ακινήτων
«Ο νέος φόρος στα ακίνητα συνιστά δήμευση της περιουσίας των πολιτών», ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Βουλή: Στο προσκήνιο ο φόρος ακινήτων

Βουλή: Στο προσκήνιο ο φόρος ακινήτων

Με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή, οπότε θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.

Πατήστε εδώ για να δείτε απ’ ευθείας τη συζήτηση στη Βουλή

Ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος τάχθηκε κατά του συνυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στον υπολογισμό του φόρου και σημείωσε πως «όταν φορολογείς ένα ακίνητο που δεν παράγει κανένα πρόσοδο, ουσιαστικά το οδηγείς σε έμμεση δήμευση». «Δεν μπορεί να ποινικοποιείται η αδυναμία καταβολής οφειλών. Δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας κάποιος επειδή είναι φτωχός και δεν έχει να πληρώσει - πολλές φορές μάλιστα, διότι το ίδιο το κράτος του οφείλει - και να καταλήγει να έχει πλημμέλημα με τουλάχιστον τρία χρόνια φυλακή γιατί δεν μπορεί να πληρώσει» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος. «Με τη φυλακή, ποιον θα σωφρονίσετε; Το πολύ-πολύ να τον αναγκάσετε να πηδήξει από κανένα μπαλκόνι», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο βουλευτής πρότεινε να υπάρξει γενικευμένη καθιέρωση της ένστασης συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένου, όπως επίσης και να υπάρξει η δυνατότητα να παραχωρεί ο φορολογούμενος ένα ακίνητο στο κράτος, στην αντικειμενική του αξία, έναντι των οφειλών του και μελλοντικών οφειλών. Το θέμα του συμψηφισμού έθεσαν επίσης, οι Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Κώστας Γιοβανόπουλος (ΑΝ.ΕΛ.).

Αργότερα, ο Μάκης Βορίδης επετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «η Αριστερά έχει μια ιδεολογική θέση εναντίον της περιουσίας» και ως εκ τούτου, «αποτελεί βασική ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχετε βγει στα κάγκελα ενάντια σε έναν φόρο στην περιουσία. Είστε επίσης ανακόλουθοι, γιατί στο πρόγραμμά σας έχετε τρισχειρότερα - ύπαρξη φορολογίας επί του συνόλου της περιουσίας» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

«Οι απόψεις της Αριστεράς είναι σύνθετες» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει τον ταμειακό στόχο, τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό. Υπήρχε το σουηδικό μοντέλο, με υψηλή φορολογία και πολλές κοινωνικές παροχές, υπάρχει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, με χαμηλή φορολογία και πολύ μεγάλη κατανάλωση. Εσείς προβλέπετε υψηλή φορολογία και πολύ χαμηλές κοινωνικές παροχές. Είναι ένα καινούργιο μοντέλο. Η επιστήμη ακόμη δεν έχει αποφανθεί σ' αυτό. Θα το μελετήσουμε», σημείωσε ειρωνικά ο κ. Τσακαλώτος.

Από την άλλη, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει «μεγάλο αφορολόγητο και φορολογία επάνω στον πλούτο», αλλά «δεν μπορούμε σήμερα να πούμε αριθμούς, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση όταν θα έρθουμε στα πράγματα...» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλετε να μας πείσετε ότι τσακώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, κι αν είναι δίκαιος ο φόρος της Αριστεράς ή δίκαιος ο φόρος της Δεξιάς; Το ζητούμενο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι επένδυσαν σε αυτόν τον τόπο, σκεπτόμενοι ‘’να βάλω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου’’, πρέπει σήμερα να τιμωρηθούν!», παρατήρησε ο Παύλος Χαϊκάλης των ΑΝΕΛ.

«Έχω την πληροφορία, πως από τις Δ.Ο.Υ. στην Ήπειρο, έχουν φύγει σήμερα εκατοντάδες κατασχετήρια ακινήτων. Αν επιβεβαιωθεί η είδηση που μου δόθηκε και από εφοριακό και δικαστικό επιμελητή, θα μπορώ για μία ακόμη φορά να σας κατηγορήσω, πως είστε μέλος μιας διεθνούς τραπεζικής μαφίας που το μόνο που θέλει να κάνει είναι να πάρει τα ακίνητά μας» ανέφερε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ).

Ενστάσεις για την απουσία αφορολόγητου ορίου, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης: «Το κράτος προηγουμένως είχε κάνει υποεκτίμηση της περιουσίας και έχανε χρήματα. Σήμερα έχουμε περάσει στο αντίθετο άκρο, της υπερεκτίμησης της περιουσίας με πλασματικές αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορώ να δεχθώ, ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι μόνος του στη ζωή και έχει ένα σπίτι 50 τετραγωνικά και έχει και εισόδημα 5.000 ευρώ ή 9.000 ευρώ και δεν έχει τίποτε άλλο σε αυτό τον κόσμο, πρέπει να φορολογηθεί», δήλωσε ο βουλευτής.

«Το σχέδιο νόμου αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, πόσο ψεύτικες και απατηλές είναι οι διαβεβαιώσεις των κομμάτων του κεφαλαίου ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, και ότι το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης» υποστήριξε ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ). «Δίνετε τη μάχη για να υπάρχουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό από το τσάκισμα των εργαζόμενων, ώστε να έχουμε νέους φόρους για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

«Οι ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνονται στις δικές μας αρχές, οι οποίες είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η ισχυρή προοδευτικότητα της φορολόγησης στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, ένα αφορολόγητο όριο και ουσιαστικές απαλλαγές στις ευπαθείς ομάδες» παρατήρησε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). «Ο ΕΝΦΙΑ δεν αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αλλά είναι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Προκύπτει έτσι φοροελάφρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και παγιώνεται η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας», υποστήριξε η βουλευτής.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ν. Μαριάς: «Φορολεηλασία της ακίνητης περιουσίας…»
«Επίθεση» κατά της συγκυβέρνησης εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός ...
Καταψηφίζει τον ΕΝΦΙΑ ο Αν. Λοβέρδος
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, γνωστοποίησε την πρόθεσή ...
Μιχελάκης: «Στην αυτοδιοίκηση η φορολογία ακινήτων»
Ο υπουργός Εσωτερικών σε σημερινές του δηλώσεις σχολίασε ότι «η ...
Κριτική σε πλειστηριασμούς και φόρο ακινήτων
Οι πλειστηριασμοί  της πρώτης κατοικίας και ο ενιαίος φόρος ακινήτων ...
Κουβέλης: Άδικος, άνισος και αντιδημοκρατικός ο φόρος ακινήτων
«Άδικο, άνισο και αντιδημοκρατικό», χαρακτήρισε τον ενιαίο φόρο ...
Σκέψεις για ενιαίο φόρο ακινήτων μέσω των Δήμων
Το «μπαλάκι» στους δήμους προετοιμάζεται να «πετάξει» η κυβέρνηση που ...
Κ. Χατζηδάκη: Κανένας φτωχός δεν έχει να φοβάται
Αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων βλέπει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. ...
Α. Γεωργιάδης: Δίκαιος ο νέος φόρος ακινήτων
Το νέο φόρο ακινήτων κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις ...
Ερώτηση στον πρωθυπουργό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε ο ...