Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Άρχεται η ενδοδημοτική κινητικότητα
Ξεκινά και επισήμως η ενδοδημοτική κινητικότητα, καθώς καθορίσθηκε η ...
Στις επάλξεις για τη διαδημοτική κινητικότητα η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Κάλεσμα για επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα απευθύνει η ΠΟΕ - ...
Νέος όρος: Εθελοντική κινητικότητα…
Ο «βομβαρδισμός» λέξεων και περιγραφών συνεχίζεται από το επιτελείο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Την Παρασκευή τα λένε για την κινητικότητα

Την Παρασκευή τα λένε για την κινητικότητα

Για την Παρασκευή στις 9:30 ορίστηκε το ραντεβού του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, ούτως ώστε οι δύο πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το σχέδιο της διαδημοτικής κινητικότητας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ύστερα από αίτημα της ΚΕΔΕ, ώστε «να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και απαντήσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο» για τα συμπεράσματα της μελέτης που εστάλη στους αιρετούς από τον κ. Γρηγοράκο και περιλαμβάνει εκτιμήσεις κινητικότητας προσωπικού ανά δήμο.

Αναβρασμό στους Δήμους δημιουργεί η κινητικότητα

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους δήμους η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το μέτρο της κινητικότητας με χιλιάδες εργαζόμενους στους δήμους να τελούν υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Την απόλυτη αντίθεσή του στη διαδημοτική κινητικότητα 667 υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων εξέφρασε ο Γιάννης Καμίνης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συγκάλεσε την Τετάρτη (18/12) για το ζήτημα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι η κεντρική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «κλωτσοσκούφι»  τον πρώτο δήμο αλλά και τους άλλους δήμους της χώρας.

«Τι έχουν στο μυαλό τους; Τι σκοπεύουν να κάνουν;» διερωτήθηκε και έκανε λόγο για «προμελετημένο σχέδιο σε βάρος των μεγάλων δήμων», προσθέτοντας πως και «στη Θεσσαλονίκη είναι στα κάγκελα».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης είπε ότι το 2010 ο δήμος είχε 12.000 υπαλλήλους και σήμερα έχει περίπου 7.500, εκ των οποίων 1.100 συμβασιούχους που εργάζονται με προσωρινά μέτρα και άνα πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν εκτός εργασίας.

 

Όπως σημείωσε, στη μελέτη του ΥΠΕΣ περιλαμβάνεται το έκτακτο προσωπικό των κατασκηνώσεων και οι σχολικοί φύλακες, που είναι σε διαθεσιμότητα, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνταξιοδοτήσεις που προχωρούν ραγδαία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 2013 θα κλείσει με 500 συνταξιοδοτήσεις μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων.

 

Ο δήμαρχος Αθηναίων καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «επιδεικτική μεροληψία», διερωτώμενος «πώς εξηγούν ότι ολόκληρη η Πελοπόννησος είναι ελλειμματική;».

 

Εξάλλου, κατά την εισηγητική του παρέμβαση, ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα καλέσει όλους τους βουλευτές της Α' Αθήνας να πάρουν θέση για το ζήτημα.

 

Έντονη αντίδραση και από τον Γ. Μπουτάρη

 

Την αντίθεσή του στο σχέδιο διαδημοτικής κινητικότητας 321 υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης, που κρίνονται από το ΥΠΕΣ ως πλεονάζον προσωπικό, εξέφρασε νωρίτερα και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η λίστα με τα άτομα που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό συντάχθηκε βάσει στοιχείων Ιουνίου 2013, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 100 συνταξιοδοτήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, οι 180 δημοτικοί αστυνομικοί και οι 160 σχολικοί φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

 

Οι δήμοι με το πλεονάζον προσωπικό

Από αυτά προκύπτει πως στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι, ενώ από τη μελέτη προέκυψε πως πλεονάζον προσωπικό έχουν μεταξύ άλλων οι εξής δήμοι, σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος:

 

Δ. Αθηναίων: 667 άτομα

 

Δ. Θεσσαλονίκης: 322 άτομα

 

Δ. Νίκαιας – Ρέντη: 113

 

Δ. Καλλιθέας:73

 

Δ. Κηφισιάς: 61

 

Δ. Κω: 47

 

Δ. Νέας Ιωνίας: 61

 

Δ. Πειραιά: 50

 

Δ. Μοσχάτου – Ταύρου: 46

 

Δ. Χίου: 43

 

Δ. Αγίων Αναργύρων – Καματερού: 40

 

Δ. Ελευσίνας: 34

 

Δ. Σπάτων-Αρτέμιδος: 31

 

Δ. Σάμου: 30

 

Δ. Πεντέλης: 28

 

Δ. Σύρου: 28

 

Δ. Καλυμνίων – 20

 

Δ. Καρπενησίου: 18

 

Δ. Ηλιούπολης: 12

 

Δ. Σαρωνικού: 12

 

Δ. Καρπάθου: 12

 

Αντίθετα, μηδενικό ισοζύγιο εμφανίζει ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ έλλειμμα εμφανίζουν οι Δήμοι Λέσβου (53 εργαζόμενοι), Ηρακλείου Κρήτης (20), Ρόδου (15), Θήβας (9) και Γρεβενών.

Η επιστολή Γρηγοράκου για τη διαδημοτική κινητικότητα

 

Στην επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, ενημερώνονται οι δήμοι για τον αριθμό των υπαλλήλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία της διαδημοτικής κινητικότητας.

 

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η μελέτη στελέχωσης για τον κάθε δήμο επιδέχεται τροποποίηση σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν, αφού εν  τω μεταξύ προέκυψε η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.

 

Για τη μελέτη, όσον αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 και όσον αφορά στους πληθυσμούς των δήμων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού του 2011.

 

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι.

 

Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ, ενώ δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.

 

Η κινητικότητα αφορά το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

 

Επιπλέον στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη είναι η ευρωστία των δήμων, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου σε σχέση με τα έσοδά του, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου ανά κάτοικο και η ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.

 

Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η σχετική μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα εκπονήθηκε στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνονται μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από τις εθελούσιες και αφορούν 3.708 υπαλλήλους. Όπως διευκρινίζεται «ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται».

 

Στα «κάγκελα» και η ΠΟΕ-ΟΤΑ

 

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς ο αναπληρωτής υπουργός  Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, έστειλε εσπευσμένα χθες (17/12) στους δήμους, παραμονές Χριστουγέννων, έγγραφο που χαρακτηρίζει 3.708 εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκησης πλεονάζον προσωπικό, τοποθετώντας τους επί της ουσίας εκ μέρους της κυβέρνησης στον προθάλαμο των απολύσεων.

 

«Η μεθόδευση αυτή για νέες απολύσεις και διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκδηλώθηκε τη στιγμή που η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. βρισκόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών και είχε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Γιάννη Μιχελάκη. Ο κ. Μιχελάκης ουδεμία νύξη έκανε στο θέμα που ήγειρε από το… διπλανό γραφείο ο υφιστάμενος του κ. Γρηγοράκος» αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

 

«Τα περί δήθεν διαδημοτικής κινητικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από μία προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες απολύσεις εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Γρηγοράκος βασίζεται για να βγάλει πλεονάζον προσωπικό σε μία μελέτη που κανείς δεν γνωρίζει με τι κριτήρια και βάσει ποια στοιχεία έγινε.

Επικαλείται πληθυσμιακά κριτήρια και οικονομικά στοιχεία των Δήμων με μια «μπακαλίστικη» λογική, λες και οι Δήμοι είναι περίπτερα και όχι Οργανισμοί που επιτελούν κοινωνικό έργο. Τα «ραβασάκια» που έχει στείλει σε ελάχιστες περιπτώσεις συμπίπτουν με τα πραγματικά στοιχεία, αφού σε κάποιους Δήμους δεν υπάρχει ο αριθμός των υπαλλήλων που αναφέρει και σε άλλους οι ειδικότητες.

 

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πώς συνυπολογίζει στο συνολικό προσωπικό τους έκτακτους και τους συμβασιούχους χωρίς όμως να τους συνυπολογίζει στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα όπου αφορά μόνο τους μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους. Πως μπορεί να προκύπτει πλεονάζον προσωπικό όταν οι υπολογισμοί γίνονται με ανθρώπους των οποίων η κυβέρνηση αύριο μπορεί να μην ανανεώσει τις συμβάσεις; Μόνο ο κ. Γρηγοράκος το ξέρει.

 

Είναι προφανές πώς η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταφεύγει σε πρακτικές ανήκουστες, αυθαίρετες και πέραν κάθε λογικής. Πότε μιλάει για αξιολόγηση, πότε για διαδημοτική κινητικότητα και πότε επικαλείται πλεονάζον προσωπικό. Έχει βάλει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στους Δήμους για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της απέναντι στην τρόικα για τον… αποκεφαλισμό χιλιάδων υπαλλήλων. Δεν πρόκειται να τους περάσει», προσθέτει η Ομποσπονδία. 

 

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί την Κ.Ε.Δ.Ε. «να πάρει άμεσα και σαφή θέση, καθώς την μνημονεύει ο κ. Γρηγοράκος στην επιστολή του προς τους Δήμους, λέγοντας πώς το πλεονάζον προσωπικό προέκυψε μετά από συμφωνία των δύο πλευρών. Σε αυτή την περίπτωση δύο πράγματα συμβαίνουν. Είτε η Κ.Ε.Δ.Ε. συμφωνεί με τον κ. Γρηγοράκο, οπότε έχει τεράστιες ευθύνες, είτε διαφωνεί και πρέπει να εκφράσει ξεκάθαρα και έμπρακτα τη διαφωνία της. Οποιαδήποτε άλλη στάση μπροστά στην ισοπέδωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνιστά εκ μέρους της ηγεσίας της Κ.Ε.Δ.Ε. ρόλο… Εφιάλτη και πρέπει να παραιτηθεί.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να αποσύρει αυτές τις κατάπτυστες επιστολές του κ. Γρηγοράκου προς τους Δήμους για το δήθεν πλεονάζον προσωπικό. Διαφορετικά, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ευχηθούν καλές γιορτές με το δικό τους τρόπο στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών που είχε το θράσος με τα «ραβασάκια» στους Δήμους να εκφράσει και τις ευχές του στους εργαζόμενους».

 

»Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή-αγωνιστική επαγρύπνηση. Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πώς η απάντηση των εργαζομένων θα είναι σκληρή, άμεση και δυναμική. Θα γίνουμε ο «φόβος» όλων εκείνων που φανερά ή κάτω από το τραπέζι προωθούν μεθοδεύσεις, παίζοντας με τις θέσεις εργασίας μας και σκοπεύοντας να βάλουν «ταφόπλακα» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών-εργολαβικών  συμφερόντων», καταλήγει η ανακοίνωση των εκπροσώπων των εργαζομένων.

 

Διαβεβαιώσεις για μη απολύσεις από τον Γ. Μιχελάκη

 

Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε τη διαβεβαίωση πως όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα της διαδημοτικής κινητικότητας δεν πρόκειται να απολυθούν. Όπως είπε, όλοι τους θα επανατοποθετηθούν μέσα από τις αδιάβλητες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, σε σύντομο χρονικό διάστημα στις νέες υπηρεσίες στις οποίες θα μεταταχθούν.

 

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε τη νομοθετική ρύθμιση για την εθελοντική, διαδημοτική κινητικότητα, στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων. Μέσω της διαδικασίας, εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν 4.000 με 5.000 υπάλληλοι που εργάζονται στους δήμους.

Όπως ορίζεται στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου, οι υπάλληλοι θα μείνουν σε διαθεσιμότητα έναν μήνα και, στη συνέχεια, δεν θα επιτρέπεται να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας χωρίς αίτησή τους, διότι δεν θα αποτελούν πλέον πλεονάζον προσωπικό.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μεγάλη κινητικότητα φοιτητών μέσω του προγράμματος «Erasmous +»
Μεγάλη κινητικότητα των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, μέσω ...
Τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στην Ν.Ε.Ο.
Χθες Παρασκευή βράδυΔεν λένε να κοπάσουν τα τροχαία την εορταστική ...
Χιλιάδες αιτήματα για ενδοδημοτική κινητικότητα
Τα 5.800 έχουν φθάσει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (10/03) τα αιτήματα από ...
Επιτροπή αποτελούμενη από ΚΕΔΕ, υπουργείο Εσωτερικών και εργαζόμενους για την κινητικότητα
Στη σύσταση επιτροπής που θα επικαιροποιήσει και θα διορθώσει τα ...
Την Πέμπτη ανακοινώνονται τα ονόματα των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στην κινητικότητα
Εχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ...
26 Ιουλίου: Παρασκευή η Οσιομάρτυς
Αγία Παρασκευή ή Παρασκευή Αθληφόρος ή Παρασκευή Μεγαλομάρτυς είναι ...
Δείτε τι λένε τα ζώδια για την Παρασκευή 5/7!
Τα Ζώδια Σήμερα 5 Ιουλίου 2013ΚΡΙΟΣ Είστεστην φάση που ανταλλάσετε ...
Ζώδια: προβλέψεις για ζώδια σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου
Διαβάστε προβλέψεις για ζώδια σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου. Τι λένε τα ...
Κινητικότητα για τους υδρογονάνθρακες από την Τουρκία
Κινητικότητα για τους υδρογονάνθρακες από την Τουρκία | Greek National PrideΣε ...