Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σε διαβούλευση το ν/σ για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών
 Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε για διαβούλευση νομοσχέδιο ...
Ακραίοι παραλληλισμοί Νεράντζη για το σύμφωνο συμβίωσης- Δεν μπορεί να βρει θέση σε εμάς
Κάθετα αντίθετος, με ακραίους μάλιστα παραλληλισμούς, εμφανίστηκε ο ...
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για το δικαίωμα σύναψης Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και από ομόφυλα ζευγάρια
Πρόταση νόμου που κατοχυρώνει το δικαίωμα και των ομόφυλων ζευγαριών ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

Την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την πρόσφατη καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σύμφωνο συμβίωσης και να συμπεριλάβει σε αυτό και τα ομόφυλα ζευγάρια, υπογράμμισαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, εκτός από την αποζημίωση των ομόφυλων ζευγαριών που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να αλλάξει τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης, γιατί κινδυνεύει ως και με αποπομπή από το Συμβούλιο της Ευρώπης», εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βαγγέλης Μάλλιος, ο οποίος εκπροσώπησε νομικά μαζί με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο τα τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια που προσέφυγαν κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Όλοι έχουμε τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα.

Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να παρέμβει ρυθμιστικά και να μην αρνείται ένα θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, το δικαίωμα να διαμορφώσουν οι ίδιοι την κοινή τους ζωή», πρόσθεσε ο κ. Μάλλιος. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητά, επίσης, τη ρητή αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται, ακριβώς όπως μπορούν και τα ετερόφυλα ζευγάρια και του δικαιώματος υιοθεσίας, μια και η ποιότητα και αξία μιας οικογένειας και ενός γονέα δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική ταυτότητα, αλλά ορίζονται από την αγάπη, την αυτοθυσία, τη φροντίδα και την υπευθυνότητα. Υπέρ του διευρυμένου συμφώνου συμβίωσης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, και της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου και την τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό τα ομόφυλα ζευγάρια και να υπάρχουν ασφαλιστικά, κληρονομικά, οικονομικά, περιουσιακά και εργασιακά δικαιώματα γι' αυτά.

«Το να συμπεριλαμβάνονται τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης είναι για εμάς στοιχειώδες θέμα ισονομία και δημοκρατίας και ενισχύει το αίσθημα κοινωνικής συνοχής για όλους. Είναι βασικό αστικό δικαίωμα, οι ομόφυλοι να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι μια σημαντική νίκη, που θα αλλάξει τους όρους του διαλόγου στην ελληνική κοινωνία όσον αφορά τα στερεότυπα και τους αποκλεισμούς». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος παρατήρησε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου βάζει στην πολιτική συζήτηση ένα θέμα που μέχρι τώρα δεν ήταν κεντρικό ζήτημα, ενώ η Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της προχωρά, έπειτα από πρόταση 17 βουλευτών, στη σύσταση μόνιμης ειδικής επιτροπής που θα βλέπει πώς εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη σχετική νομολογία. Ο ίδιος επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να περιλαμβάνει στον λόγο του μίσους και τις περιπτώσεις σεξουαλικού προσανατολισμού και τις διαφορετικές ταυτότητες φύλου.

«Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα, να υπερψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών. Σήμερα είμαστε σε ένα επίπεδο πλειοψηφίας ή οριακής μειοψηφίας στη Βουλή για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Και είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη σε σχετικά σχέδια νόμου για τις αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης που έχουν καταθέσει τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, παραδέχθηκε ότι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πληρέστερη «και όταν έρθει προς συζήτηση νομίζω ότι θα πρέπει να στηριχθεί γιατί σ' αυτά τα θέματα δεν μπορούν να υπάρχουν κομματικές γραμμές».

Η κ. Γιαννακάκη παρατήρησε, εξάλλου, ότι στη ΔΗΜΑΡ όπως και σε άλλα κόμματα δεν υπάρχει ομοφωνία γύρω από το θέμα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Είναι ένα σημείο που προκαλεί τριγμούς και σκεφτήκαμε ότι σε μια πρόκληση ονομαστικής ψηφοφορίας θα περνούσε πολύ πιο εύκολα ως πρώτο βήμα το σύμφωνο συμβίωσης».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αποκάλυψη Κάτιας: «Αντιμετωπίζουμε κι εμείς θέματα που έχουν όλα τα ζευγάρια»
Η Κάτια Ζυγούλη μίλησε για τη σχέση της με τον Σάκη Ρουβά Η ...
Έλληνας τραγουδιστής έκανε σύμφωνο συμβίωσης (φωτό)
Έλληνας τραγουδιστής αποκαλύπτει σε εκπομπή πως παντρεύτηκε μια φορά ...
Η Ελένη και το σύμφωνο συμβίωσης, η λάθος κίνηση της Σκορδά on air και η αποκάλυψη της παράνομης σχέσης του «Εζέλ»
Μια ακόμα εβδομάδα ολοκληρώθηκε και είμαστε εδώ πιστοί στο ραντεβού ...
Η Ελένη, το σύμφωνο συμβίωσης και το ταξίδι στην Άνδρο!
Η Ελένη Μενεγάκη ήθελε να δείξει στους συνεργάτες της ένα σύμφωνο που ...
Ερωτευμένα ζευγάρια στο θέατρο
Είναι δυο από τα πιο ερωτευμένα ζευγάρια της ελληνικής showbiz. ...
Μπαλατσινού:  Δεν ισχύει το σύμφωνο συμβίωσης Ελένης - Ματέο
Το σύμφωνο συμβίωσης της Ελένης Μενεγάκη και του Ματέο Παντζόπουλου ...
Τι απαντά ο Βενιζέλος στον μητροπολίτη Πειραιά για το σύμφωνο συμβίωσης
Απαντητική επιστολή στον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, έστειλε ο ...
Έρχεται ν/σ για σύναψη συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών
Νομοσχέδιο με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμφώνου ...
Αρναούτογλου:
Τις φήμες που τον ήθελαν να έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με την ...