Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 21C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Συνεδριάζει την Πέμπτη (12/6) η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Με κύριο θέμα τη διαμόρφωση του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού, καθώς ...
Ο Κουβέλης αναμένει ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού μετά τις ευρωεκλογές
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Φώτης Κουβέλης σε ...
Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον Γλαύκο Κληρίδη
Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Παγιώνεται η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Παγιώνεται η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Σταθερά μπροστά άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα πλέον το γεγονός καταγράφεται και στην παράσταση νίκης.  Στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB και στην έρευνα που έγινε από τις 2 έως τις 11 Δεκεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,9%.

Στην πρόθεση ψήφου , ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 21,9%, ενώ η Ν.Δ. 21%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 8,9%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,7%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%. «Άλλο κόμμα» επέλεξε το 4,3% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 24,8%.

Στην εκτίμηση ψήφου εκλογών τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ 29,1%, Ν.Δ. 27,9%, Χρυσή Αυγή 11,8%, ΚΚΕ 6,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,4%, ΠΑΣΟΚ 6,3%, Δημοκρατική Αριστερά 4,1% και «Άλλο Κόμμα» 7,8%.

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 39,6% έναντι 34,7% της Νέας Δημοκρατίας.

Στην κάρτα για την πρόθεση ψήφου των Ευρωεκλογών και στο ερώτημα: «Ας υποθέσουμε ότι είχαμε Ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή. Από τα παρακάτω κόμματα σας παρακαλώ κυκλώστε τον αριθμό που ανταποκρίνεται στο κόμμα που θεωρείτε πιο πιθανό να ψηφίζατε;», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 22%, έναντι 20,8% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,5%, ΚΚΕ με 5,1% ΠΑΣΟΚ με 4,9%, Δημοκρατική Αριστερά με 3,2%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4% και «Άλλο Κόμμα» 3,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 23,8%. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για το «ποια θα πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα από εδώ και στο εξής». 
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο αυξήθηκε το ποσοστό (84,4% έναντι 78,2%) όσων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει κόκκινες γραμμές ως προς τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει σε αυτές ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. 
Το 8% απαντά ότι η  κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση τους όποιους νέους όρους της τρόικας, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την πιθανή ρήξη και τις όποιες απρόβλεπτες συνέπειες. 

Τα θέματα που θεωρούν οι πολίτες ότι πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα η κυβέρνηση είναι:
- Ο περιορισμός της ανεργίας (85,9%)
- Η προστασία του εισοδήματος των πολιτών (79,2%) 
- Η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και ικανοποιητικού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών (78,1%)

Σχετικά με την ικανότητα Διακυβέρνησης και στο ερώτημα: «Ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;» η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 27% των ερωτηθέντων με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,2%. «Κανένα Κόμμα» επιλέγει 36,8%.

Στο ερώτημα που αφορά στην «Καταλληλότητα του πρωθυπουργού – Καθ’ υπόδειξη», ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 22% και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 20,7%. Το 37,2% των ερωτηθέντων επιλέγει «Κανένας», ενώ ακολουθούν: Νίκος Μιχαλολιάκος με 5,2%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 4,5%, Πάνος Καμμένος με 3,3%, Δημήτρης Κουτσούμπας με 1,8%, Φώτης Κουβέλης με 1,7% και «Άλλος» με 3%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. συγκεντρώνει το 36,2% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το 32,4%. Υψηλό και το ποσοστό αυτών που απαντούν «Κανένας» που αγγίζει το 31%.

Στην εικόνα των πολιτικών αρχηγών και στις θετικές κρίσεις ο Αντώνης Σαμαράς έχει ισχνό προβάδισμα 0,4% συγκεντρώνοντας το 23,7%, έναντι του 23,3% του Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα οι θετικές κρίσεις αγγίζουν το 25,4% για τον πρωθυπουργό και το 18,1% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι πολίτες τοποθετήθηκαν σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχουν για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα από το σύνολο των ερωτηθέντων. Πρώτος σε θετικές κρίσεις είναι ο Μανώλης Γλέζος με ποσοστό 30,7%. Ακολουθούν η Λιάνα Κανέλλη με 27,1%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 21,9%, η Όλγα Κεφαλογιάννη με 21,8%, ο Νικήτας Κακλαμάνης με 21,6% και ο Αλέξης Μητρόπουλος με 21,2%.

 

Πηγή: real.gr – Πίνακες εδώ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΚΚΕ: Μακριά από τα λαϊκά προβλήματα οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό
«Οι διεργασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και τα σενάρια ...
ΝΔ: Κ.Ο. και έναρξη προεκλογικού αγώνα
Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας ...
Δεύτερη δημοσκόπηση με ευρύ προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
Να παγιώνεται φαίνεται η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας ...
Στην Κύπρο ο πρωθυπουργός για την κηδεία Κληρίδη
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τίμησε εκ μέρους του μητροπολιτικού ...
Αλλάζει ο χάρτης του πολιτικού σκηνικού-Κινητικότητα στην Αριστερά
Τη στήριξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, έχει ο πρόεδρος του ...
Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός
Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα υποδεχθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ...
«Πού πήγαν τα λεφτά;»: Το ερώτημα-μπούμερανγκ του Γιώργου Παπανδρέου
Tου Αριστείδη Αποστόλου (apostolou@attikipress.gr)  Ένα μάλλον… διαχρονικό ...
Την Κίνα θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός
Στην Κίνα θα βρεθεί από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης ...
Τα νέα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ
Σε συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, εκλέχθηκαν τα μέλη του ...