Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σουλτς: «Με άλλη μορφή ο έλεγχος των μεταρρυθμίσεων»
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει πλέον να έχει σχέση με την ...
Τρόικα: Πλεόνασμα πριν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος- Στο τραπέζι οδοιπορικά και εκτός έδρας Δ.Υ.
Έντονες αντιρρήσεις φέρεται ότι συνεχίζει να έχει η τρόικα για το ύψος ...
Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση θα αντέξει, οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν
«Η κυβέρνηση θα αντέξει, οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν και η χώρα θα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η τρόικα δεν θα πάει για... σκι

Η τρόικα δεν θα πάει για... σκι

Μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας παίζεται το παιχνίδι της «διελκυστίνδας». Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν την ανάληψη της προεδρίας την 1η Ιανουαρίου, έμειναν χωρίς ανταπόκριση από την τρόικα. Όμως, η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα και δεν πάει διακοπές... για σκι, όπως είχε απειλήσει πριν μερικές εβδομάδες, υψηλόβαθμο στέλεχος των Βρυξελλών.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο. Στο ανοιχτά ζητήματα συγκαταλέγονται η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, το δημοσιονομικό κενό και το μέλλον των ελλειμματικών κρατικών βιομηχανιών όπλων. Η τρόικα αμφισβητεί το ύψος των φορολογικών εσόδων που αναμένει η κυβέρνηση Σαμαρά. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει και πάλι τους πλειστηριασμούς ακινήτων που σταμάτησαν το 2010.

Την ίδια ώρα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται, όπως υποστηρίζουν οι δανειστές.
Οι πιστωτές το γνωρίζουν αυτό αλλά το ανέχονται, διότι ενόψει ευρωεκλογών πρέπει πάση θυσία να καταγραφεί μια επιτυχία στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είναι τα εγκωμιαστικά σχόλια του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Είναι στη σωστή κατεύθυνση, πέρασε τον προϋπολογισμό της. Οι αριθμοί είναι καλύτεροι, η ανάπτυξη και το έλλειμμα κινούνται καλύτερα απ’ ότι εκτιμούσαμε πριν από ενάμιση χρόνο» υποστήριξε ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι γνωστός για τη σκληρή κριτική του κατά της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς σκληραίνει τη στάση του, αλλά δεν πρέπει να το παρατραβήξει τονίζουν οι Financial Times. Η Αθήνα πρέπει να διαλέγει πιο προσεκτικά τις μάχες της με την Ευρώπη. Η ασταθής οικονομία, οι τράπεζες και οι μελλοντικές ανάγκες το απαιτούν.

Από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα διάσωσης το 2010, η σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς δανειστές είναι ουσιαστικά άνιση. Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, η χώρα εξαρτιόταν από τα κεφάλαια διάσωσης για να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Η τρόικα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ κατάφερε να επισυνάψει δρακόντειες προϋποθέσεις για τα δάνεια. Η Αθήνα προσπάθησε να αντιδράσει ελαφραίνοντας αυτούς τους όρους, αλλά κατά κανόνα δεν βρήκε ανταπόκριση.

Καθώς ο κρατικός ισολογισμός πλησιάζει στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση νιώθει ότι παίζει με καλύτερο… χαρτί. Την Κυριακή η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς να τον καταθέσει στο ΔΝΤ ή στην Κομισιόν, όπως ορίζουν οι κανόνες της Ε.Ε.

Είναι κατανοητό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να νιώθει την ανάγκη να επιδείξει τις δυνάμεις του. Η πλειοψηφία του στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι ελάχιστη, μετά την άρνηση βουλευτών να ψηφίσουν υπέρ πρόσθετων μέτρων λιτότητας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ της Αριστεράς και η Χρυσή Αυγή της Δεξιάς, κερδίζουν έδαφος χάρη στις υποσχέσεις τους για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διάσωσης ή ακόμη και για έξοδο από το ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προσέξει να μην το παρατραβήξει. Αν και η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί τον επόμενο χρόνο, το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος «κρέμεται» από τη στήριξη της ΕΚΤ. Η κυβέρνηση ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές το 2014, αλλά ρεαλιστικά η Αθήνα θα παραμείνει εξαρτημένη από τα δίχτυα ασφαλείας της Ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, δεν είναι ζημιογόνοι για την οικονομία όλοι οι όροι που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης. Είναι γεγονός ότι έχει δοθεί υπερβολική έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή και πολύ λίγη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι στόχοι κατά κανόνα αποδείχτηκαν ανεδαφικοί.

Η Αθήνα ελπίζει ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη εν τέλει θα συμφωνήσει να μειώσει το «βουνό» από ελληνικό χρέος, που βρίσκεται στα χέρια κυρίως των επίσημων πιστωτών. Αλλά το να κρατήσει μια εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη είναι ουσιώδους σημασίας για να εξασφαλίσει μελλοντικές παραχωρήσεις. Για την ώρα, ίσως ο κ. Σαμαράς θελήσει να συγκρατήσει την επιθετικότητά του. «Η καλή στρατηγική απαιτεί να γνωρίζεις ποιες μάχες να επιλέξεις», τονίζουν οι Financial Times.

Η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Τον Δεκέμβριο εκταμιεύεται εκτός μεγάλου απροόπτου το 1 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τον Ιούνιο και την άνοιξη του 2014  τα 4,9 δισ. ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει να πληρώσει τον προσεχή Ιανουάριο (11/1/2014) 1,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών. Με το 1 δισ. ευρώ που έχει απομένει από τη δόση του Ιουνίου και ένα μέρος του «πρωτογενούς πλεονάσματος» θα εξοφληθούν τα 1,8 δισ. ευρώ.
Και αν δεν επαρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα, θα συμπληρωθεί με λίγο παραπάνω εσωτερικό δανεισμό μέσω των εντόκων γραμματίων.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις λήξεις δημόσιου χρέους του Μαΐου που αγγίζουν τα 5,6 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει «εισπράξει» τις δόσεις του Δεκεμβρίου από τον EFSF και το ΔΝΤ που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

FOCUS: Οι πιστωτές θα χάσουν αν δε δοθεί η επόμενη δόση

Η Αθήνα δεν εμφανίζεται πλέον ως θύμα μιας αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας, αλλά ως υπόδειγμα. Με το σκεπτικό: Όποιος έχει να επιδείξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό δεν χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται συνεπώς σε «όπλο». Θεωρητικά, τουλάχιστον, η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πάγωμα αποπληρωμής παλαιών χρεών. Την οργή της Ευρώπης θα την άντεχε, διότι πλέον δεν εξαρτάται από πιστώσεις για να λειτουργήσει το κράτος.

Δεν είναι, πλέον, η τρόικα, αλλά η Ελλάδα σε ισχυρότερη θέση. Η απειλή της χρεοκοπίας έχει πάψει πια να τρομάζει και η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλή διαπραγματευτική θέση, σύμφωνα με το περιοδικό Focus.

Η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, παρά την κριτική της τρόικας, προχωρούν (αναφέρεται, μάλιστα, στους επαίνους του ΟΟΣΑ, που έκανε λόγο για «θεαματική» πρόοδο) στην αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, στα 17 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα και στην προοπτική τέλους της ύφεσης το επόμενο έτος. Ωστόσο, ως «η σημαντικότερη είδηση» χαρακτηρίζεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως σημειώνει το Focus «τώρα οι πιστωτές θα έχουν ένα μειονέκτημα, εάν η δόση δεν έρθει. Οι βοήθειες, στο μεταξύ, χρησιμεύουν σχεδόν αποκλειστικά για την πληρωμή των τόκων στους πιστωτές. Γι’ αυτό λείπουν τα λεφτά από την κυβέρνηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις πληρωμές τόκων, το ωραίο πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται σε ένα «χοντρό» έλλειμμα. «Γι’ αυτό το έτος κυμαίνεται γύρω στο 4%» τονίζεται από το περιοδικό, που συνεχίζει αναφέροντας ότι το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως οι χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και ο ΕΜΣ. «Η διεθνής κοινότητα θα είναι λοιπόν η ίδια το θύμα, εάν δεν δώσει στους Έλληνες την επόμενη δόση» τονίζεται σε άρθρο του Focus.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και την παράμετρο των ευρωεκλογών, ενόψει των οποίων οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να εκτονώσουν τη διαφωνία με την Ελλάδα, προκειμένου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «να μην δοθεί πάσα» στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Euractive: Σφίγγουν το ζωνάρι οι πιστωτές-Θέλουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις
Οι πιστωτές της Ελλάδας ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει ...
Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
«Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει ...
Χαμηλώνει ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα(;)
Έτοιμη να μειώσει τις απαιτήσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα ...
Λιου: Η Αθήνα και οι πιστωτές της προκαλούν την τύχη τους
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της παίζουν με τη φωτιά καθώς καθ’ επανάληψη ...
Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση είπε στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν είπα
Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν ...
Κομισιόν: Αθήνα-πιστωτές ανταλάσσουν πολλά έγγραφα για μεταρρυθμίσεις. Καλό σημάδι!
Η Αθήνα και οι πιστωτές ανταλλάσσουν έγγραφα για τις μεταρρυθμίσεις, ...
Βαρουφάκης: Θα κάνουμε το παν για να πληρώσουμε όλους τους πιστωτές και τους συνταξιούχους
«Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι ...
Παρέμβαση του αντιπορέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το ελληνικό ζήτημα
«Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από ...
Χαρδούβελης: Σκοπός είναι να κλείσει η αξιολόγηση
Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγκλίνει με την ...