Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Το Σάββατο τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών
Το Σάββατο το πρωΐ στις 11:30 ώρα Ελλάδος, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα ...
Στην Αθήνα ο Mr Blackrock-Επαφές με Σαμαρά, Προβόπουλο-Επενδύσεις στην
Την ώρα που η έκθεση της Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες αξιολογείται ...
Στα... χέρια της ΤτΕ η έκθεση της Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες
Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στην εγχώρια τραπεζική αγορά, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Στην τελική ευθεία τα stress tests

Στην τελική ευθεία τα stress tests

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι για την εγχώρια τραπεζική αγορά το επόμενο 20ήμερο, καθώς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εισέρχονται στην τελική ευθεία της διεξαγωγής των λεγόμενων stress tests (τεστ αντοχής). Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους, με τις διοικήσεις των τραπεζών να εκφράζουν αισιοδοξία.

Την ίδια ώρα δε ξεκινά ο «μαραθώνιος» της ευρωπαϊκής άσκησης, με τους ελληνικούς ομίλους να μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Την περασμένη Δευτέρα η επενδυτική εταιρεία Blackrock απέστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος την έκθεσή της για την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Από την έκθεση της Blackrock και το πόρισμα της Κεντρικής Αρχής θα προκύψουν οι τυχόν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ανεξάρτητα από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το καλό σενάριο της Blackrock προβλέπει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ, «κενό», το οποίο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα καλυφθεί από τα σχέδια εξυγίανσης (business plans), που συνέταξαν τους περασμένους μήνες οι συστημικές.

Σημειώνεται, πως στα επιχειρησιακά σχέδια των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις «επιταγές» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν DGComp, πώληση θυγατρικών στα Βαλκάνια, καθώς και πώληση όλων των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, δηλαδή ασφαλιστικές εταιρίες, ξενοδοχεία και ακίνητα.

Την ίδια δε στιγμή, λένε τραπεζικοί φορείς, ακόμα και με βάση το δυσμενέστερο σενάριο της Blackrock, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα χρειαστεί να καλύψουν τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες μέσω του δημοσίου τομέα.

Τουναντίον, υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, οι όποιες ανάγκες προκύψουν, θα αναπληρωθούν και από κεφάλαια που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργική κερδοφορία και από τις συνέργειες που δημιουργούν οι συγχωνεύσεις.

Οι όποιες επιπρόσθετες ανάγκες θα είναι διαχειρίσιμες, τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι.

Εύσημα από τον Mr Blackrock

Ενώ το πόρισμα για τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών εκκρεμεί, η Αθήνα υποδέχτηκε την περασμένη Πέμπτη τον ισχυρό άντρα της Blackrock, τον Larry Fink, ο οποίος δήλωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος σε επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών και τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο, έδωσε εύσημα στις ελληνικές τράπεζες και στην κυβέρνηση για τις προσπάθειες που έχουν γίνει, με στόχο την αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι η BlackRock διαθέτει περίπου 120 επενδυτικές ομάδες σε 30 χώρες ανά τον κόσμο. Διαχειρίζεται περισσότερα από 7.000 χαρτοφυλάκια, ενώ οι τίτλοι υπό διαχείριση αγγίζουν τα 4,1 τρισ. δολάρια. Είναι 86η στην κατάταξη του Fortune 100, ενώ καταλαμβάνει την 19η θέση στις 25 κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως.

Απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους και διαθέτει περισσότερα από 60 γραφεία σε 30 χώρες. Στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, ιδρύματα και εκατομμύρια ιδιώτες.

Το 1988, ο Fink ίδρυσε την BlackRock υπό την «επιχειρηματική ομπρέλα» της The Blackstone Group, και έγινε διευθυντής και CEO της. Όταν η BlackRock αποσχίστηκε από την Blackstone το 1994, ο Fink διατήρησε τη θέση του διευθυντή και CEO στην εταιρεία, στην οποία παρέμεινε ακόμα και αφού η BlackRock έγινε μια πιο ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα.

Ζητείται μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%

Στο μεταξύ, οι ηγεσίες των μεγάλων τραπεζών σε συνεννόηση με τις εγχώριες Αρχές θέλουν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, που σήμερα έχει οριστεί στο 9% για τις ελληνικές τράπεζες, να μειωθεί στο 8%. Αίτημα, το οποίο ζήτησαν από την ΤτΕ, να το μεταβιβάσει στους επικεφαλής της τρόικας κατά τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΕΚΤ δεν έχει άμεση ισχύ για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η Ελλάδα δεσμεύεται από το Μνημόνιο και για να πραγματοποιηθεί η σχετική μείωση θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή σε αυτό.

Σημειώνεται ότι η διαφορά της μιας ποσοστιαίας μονάδας στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να δεσμεύουν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ. Αν ο δείκτης μειωνόταν στα ευρωπαϊκά επίπεδα, τότε τα 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατσέλη: Περιορισμένες οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες, ...
Νέα stress tests σχεδιάζει η ΕΚΤ
Νέα stress tests θα κάνει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική ...
Δεν πέρασαν τα stress tests δύο τράπεζες της Σλοβενίας
Οι δύο μεγαλύτερες, κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζες στη Σλοβενία, η ...
ΧΑ: Πρωταγωνιστούν οι τράπεζες με αυξημλένο τζίρο
Ανοδικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής ...
Κεφαλαιακές ανάγκες €25δισ. για 25 τράπεζες
Κεφαλαιακές ανάγκες €25δισ. για 25 τράπεζες έδειξαν τα stress tests της ΕΚΤ. ...
Θετικά τα μηνύματα απο τα stress tests
Θωρακισμένο φαίνεται πως είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα ...
Efe: Αποκαλύπτει ότι 4 ελληνικές τράπεζες δεν περνούν τα stress test
«Κληρώνει» την προσεχή Κυριακή για τις ελληνικές τράπεζες και τις ...
ΤτΕ: Στα €6,4 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για το σύνολο των ελληνικών ...
Τράπεζες: Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα business plans!
Της Βούλας Μαλαίνου Στο κρίσιμο πεντάμηνο εισέρχεται η εγχώρια ...