Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τεχνολογία
Σχετικά Νέα
Έπεσαν οι υπογραφές της Google για την αιολική ενέργεια στις μονάδες της εταιρείας
Σήμερα (Τετάρτη) η Google υπέγραψε τη μεγαλύτερη συμφωνία (1,5 δισ. δολάρι) ...
Οι νέοι σούπερ έξυπνοι ηλιακοί κάδοι απορριμμάτων
Τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια, χωράνε έως και οκτώ φορές ...
Ανεξέλεγκτος δορυφόρος θα συντρίβει στη γη
Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Καύσιμη ενέργεια πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή της γής

Καύσιμη ενέργεια πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή της γής

Τα αποθέματα υγρών και αέριων καυσίμων του πλανήτη μας μειώνονται με γοργούς ρυθμούς και σύντομα ο κόσμος μας θα πρέπει να αναζητήσει ενέργεια με νέους τρόπους ή… κάπου αλλού. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια λύση που συμφέρει και την οικολογία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, όμως η λύση μπορεί να προέλθει και εκτός του δικού μας γνωστού κόσμου.

Φυσικά και τα  παραπάνω δεν αποτελούν μέρος σεναρίου επιστημονικής φαντασίας καθώς μελέτες που αφορούν πλανήτες και δορυφόρους τους στο δικό μας γαλαξία, αναφέρουν πως υπάρχουν αποθέματα υγρών και αερίων καυσίμων. Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε και δεύτερον να βρούμε τεχνολογικό τρόπο, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούμε.

Σύμφωνα με τις έρευνες η Ευρώπη, δορυφόρος του Δία έχει αποθέματα πετρελαίου πολλές φορές μεγαλύτερα από όλη τη Γη, ενώ πίδακες νερού τουλάχιστον 20 φορές πιο ψηλοί από το Έβερεστ εκτινάσσονται προς το διάστημα, τη στιγμή που λίγο πιο «κοντά», στον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου υπάρχουν λίμνες μεθανίου με περισσότερους από όλους τους υδρογονάνθρακες του πλανήτη μας μαζί.

Εικόνες του τηλεσκοπίου «Hubble», σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», έδειξαν για πρώτη φορά ότι μεγάλες ποσότητες υδρογόνου και οξυγόνου στο νότιο ημισφαίριο του δορυφόρου του Δία φαίνεται να σχηματίζουν πανύψηλες στήλες υδρατμών. Η παγωμένη Ευρώπη θεωρείται ένα από τα πιθανότερα μέρη στο ηλιακό σύστημα για να βρεθεί ζωή και η νέα ανακάλυψη, αν επιβεβαιωθεί, αυξάνει αυτή την πιθανότητα, καθώς δείχνει ότι διαθέτει έναν τεράστιο υπόγειο ωκεανό, ο οποίος βρίσκει διέξοδο από ρωγμές στην επιφάνεια.

Μελλοντικές αποστολές μπορεί να κάνουν έρευνες σε αυτές τις εξωγήινες θάλασσες.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λόρεντς Ροθ του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας, που έκαναν και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για δύο πελώριες στήλες υδρατμών ύψους έως 200 χιλιομέτρων. Κάθε δευτερόλεπτο εκτιμάται ότι επτά τόνοι υπόγειου νερού εκτινάσσονται με ταχύτητα 700 μέτρων ανά δευτερόλεπτο στο διάστημα, διασπώνται σε υδρογόνο και οξυγόνο πάνω από τον νότιο πόλο της Ευρώπης και μετά αυτά τα στοιχεία πέφτουν πάλι στην επιφάνεια του δορυφόρου.

Οι πίδακες υψώνονται για επτά ώρες κάθε φορά και φθάνουν στο αποκορύφωμά τους, όταν η Ευρώπη βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο της από τον Δία, ενώ εξαφανίζονται στο πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της, καθώς η βαρυτική έλξη του γιγάντιου μητρικού πλανήτη αυξομειώνεται. Παρόμοιοι πίδακες έχουν παρατηρηθεί στον δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου, οι οποίοι εκτινάσσονται ακόμα πιο ψηλά, επειδή η βαρύτητα του δορυφόρου είναι 12 φορές μικρότερη από της Ευρώπης.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Ράντι Κερκ της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, που ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το «Κασίνι», δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη -στην ουσία θάλασσα- υδρογονανθράκων στον επίσης παγωμένο Τιτάνα (με θερμοκρασία μείον 200 βαθμούς Κελσίου), η Ligeia Mare, που έχει εκτιμώμενο βάθος 160-170 μέτρων, περιέχει περίπου 9.000 κυβικά χιλιόμετρα υγρού μεθανίου (δηλαδή ενός είδους υγροποιημένου φυσικού αερίου).

Ο τεράστιος αυτός όγκος είναι σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερος από όλα τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γη. Η μεγαλύτερη θάλασσα υδρογανθράκων, η Κράκεν (την οποία το «Κασίνι» θα μελετήσει το 2014), εκτιμάται ότι έχει πέντε φορές μεγαλύτερο μέγεθος.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συμφωνία για τον δορυφόρο Hellas Sat 3
Κοινός δορυφόρος θα εκτοξευτεί στο διάστημα μετά τη συμφωνία που ...
Πέταξε με επιτυχία το εντυπωσιακό Solar Impulse 2
Την πρώτη του δοκιμαστική πτήση πραγματοποίησε σήμερα (6/2) το ηλιακό ...
Δορυφόρος-Σκουπιδοφάγος
Το πρόβλημα με τα μεταλλικά σκουπίδια στη διαστημική περιοχή γύρω από ...
Οι «εύκολοι» κωδικοί απειλούν τις υπηρεσίες σας-Αλλάξτες τους οπωσδήποτε
Αμελής χρήστες του διαδικτύου, πολλές φορές δεν δίνουν σημασία στους ...
Εντόπισαν νερό στην «Δήμητρα»
Η ύπαρξη νερού σε κάποιον από τους πλανήτες ή σε δορυφόρους τους είναι ...
Ξεπούλησε το Nexus 4
H Google ανακοίνωσε το «sold out» των συσκευών Nexus 4, τις οποίες θα μπορούσε να ...
Δρόμος-φορτιστής για λεωφορεία στη Νότια Κορέα
Ένας πρωτότυπος δρόμος, μήκους 12 χιλιομέτρων, ικανός να τροφοδοτήσει ...
Solar Impulse: Το 1ο ηλιακό αεροπλάνο που διέσχισε τις ΗΠΑ
Το Solar Impulse, το πρώτο αεροπλάνο που διέσχισε τις ΗΠΑ από τη δυτική έως ...
Μετεωρίτης δημιουργεί εκτυφλωτική λάμψη προσκρούοντας  στη Σελήνη
Δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ότι έχουνε δει έως τώρα δήλωσαν ...