Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πρόγραμμα «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους» από την Περιφέρεια Αττικής
  Στο πρόγραμμα «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους» προχωρά η Περιφέρεια ...
ΑΔΜΗΕ: Κατά 4,5% μειώθηκε η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο
Κατά 4,5% υποχώρησε η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα τον ...
Μανιάτης: Πριν τα Χριστούγεννα η επανασύνδεση με τη ΔΕΗ των νοικοκυριών χωρίς ρεύμα
Επιμένει στο σχέδιο της κυβέρνησης για επανασύνδεση με τη ΔΕΗ των ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τα νοικοκυριά που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τα νοικοκυριά που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα

Κοστολογημένες προτάσεις σχετικά με το ζήτημα των νοικοκυριών που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα λόγω αδυναμίας πληρωμής του, περιέλαβε σε τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία παρουσίασαν σήμερα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Όπως σημείωσαν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων που θα οδηγήσουν τόσο στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, όσο και στην παροχή μιας δωρεάν ποσότητας ρεύματος είναι επιτακτική και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση ενός κράτους πρόνοιας».

Ο Θανάσης Πετράκος, εκ μέρους του τομέα Ενέργειας της ΚΟ, σημείωσε πως το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να το στερείται κανένας καθώς επίσης και ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν το 2013 νοικοκυριά στο σκοτάδι και πολίτες να πεθαίνουν από το κρύο, καθώς, όπως είπε, «οι μνημονικές πολιτικές έχουν επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα και τεράστιας έκτασης ανθρωπιστική κρίση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «δεν έχει κάνει τίποτα και προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να αντιμετωπίσει την κατάσταση», για να συμπληρώσει πως «χρειάζονται έκτακτα μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν προγραμματιστεί από καιρό για να μη θρηνήσουμε θύματα».

Επιπλέον, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε, ότι θα πρέπει να σταματήσει η πορεία ιδιωτικοποίησης εταιριών σε στρατηγικούς τομείς (ενέργεια, νερό) και να επανέλθουν σε δημόσιο έλεγχο, προκειμένου να υπάρξει και μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Επιπλέον, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως «μια ενιαία και πλήρως δημόσια ΔΕΗ ενισχύει τη δυνατότητα λήψης μέτρων προνοιακού χαρακτήρα».

Για τους λόγους αυτούς, όπως ανέφερε ο κ. Πετράκος, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: Πρώτον, να δοθεί εντολή σήμερα να επανασυνδέσει η ΔΕΗ, άμεσα, το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα, και δεύτερον, να δοθεί σε όλους όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας, σε όλους όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH τον μήνα ή 3.600 KWH τον χρόνο (ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της μια οικογένεια).

Το κόστος αυτό, όπως εξήγησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι: 470.000 x 3.600 KWH x 0,072 ευρώ = 122 εκατ. ευρώ, περίπου. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «το κόστος της παροχής αυτής μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από άμεση κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο».

Ειδικότερα, όπως είπαν τα στελέχη του κόμματος, η χρηματοδότηση της πρότασης μπορεί να γίνει από «την κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μελοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (Μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους (ΜΑΜΚ) και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), από την ειδική φορολόγηση των κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και από την αναμόρφωση του ποσού των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας)». Μάλιστα, ανέφεραν πως «είναι χαρακτηριστικό, ότι για τα Α.Δ.Ι. το 2013 πήραν 125 εκατ. ευρώ και το 2014 θα πάρουν πάνω από 170 εκατ. ευρώ ενώ από το Μ.Α.Μ.Κ. το 2013 πήραν 340 εκατ. ευρώ».

Τέλος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν, ότι «αποτελεί επείγουσα ανάγκη, έστω και τώρα, να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011» (περίπου στα 90 λεπτά το λίτρο) και πρόσθεσαν, ότι «είναι αδιανόητο στη Γερμανία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κυμαίνεται περίπου στα 90 λεπτά το λίτρο και στην εξαθλιωμένη Ελλάδα στα 1,30 ευρώ το λίτρο».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εξοφλήθηκε το 76% της παραγωγής ΑΠΕ Απριλίου από τον ΛΑΓΗΕ
Νέες εντολές πληρωμής, στις τράπεζες, έδωσε σήμερα ο Λειτουργός Αγοράς ...
Στάση εργασίας σε μετρό και ηλεκτρικό την Πέμπτη
Xωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα μείνει την Πέμπτη για τρεις ...
Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ από τις 11 έως τις 2
Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, πραγματοποιούν ...
Το 70% της Λωρίδας της Γάζας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
Το 70% της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα μετά την έναρξη της ...
Διακοπή δρομολογίων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο λόγω εργασιών
Προβλήματα στις μετακινήσεις με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στο τμήμα ...
ΣΥΡΙΖΑ: «Επικοινωνιακό πυροτέχνημα», οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
«Οι πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά ...
Πρωτοβουλία κυβέρνησης για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα-Τι ειπώθηκε για ενεργειακά και ΔΕΠΑ
Πρωτοβουλία, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα των νοικοκυριών που δεν ...
Ηράκλειο: Σε σοβαρή κατάσταση ο 18χρονος που τον
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ...
Φωτιά στην αγορά ενέργειας! Οι πρώτες διαταγές πληρωμής απο τους ιδιώτες
Διαταγές πληρωμής κατά του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ (Διαχειριστής και ...