Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κατσέλη: Εγγυημένες οι καταθέσεις
"Όλο το Ευρωσύστημα λειτουργεί από 1/1/2015 κάτω από την ευρωπαϊκή ...
Αλμούνια:
Μια «καλή ημέρα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή ο αντιπρόεδρος ...
ΥΠΟΙΚ: Απολύτως εγγυημένες, τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, οι καταθέσεις
Με αφορμή τα διάφορα δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αλμούνια: Εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Αλμούνια: Εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Να ηρεμήσει τα πνεύματα επιχειρεί ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, σχετικά με την εγγύηση καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το βράδυ, από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι εγγυημένες καταθέσεις (κάτω των 100.00 ευρώ) δεν είναι ασφαλείς. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Επιτρόπου Αλμούνια χαρακτηρίζει «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι «οι εγγυημένες καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς, βάσει απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Επίτροπος Αλμούνια σε ευρωβουλευτή».

Όπως αναφέρεται, οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν μία τράπεζα λαμβάνει κρατική ενίσχυση, δεν απαιτείται η συνεισφορά ούτε των εγγυημένων καταθετών (κάτω από 100.000 ευρώ), αλλά ούτε και των μη εγγυημένων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ)» τονίζει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ο επιμερισμός βαρών αφορά αποκλειστικά τους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και τη διάλυση των τραπεζών (BBRD), ορίζει ρητά πως εξαιρούνται από την εκ των έσω διάσωση (bail-in, 'Αρθρο 38) οι λεγόμενες «εγγυημένες καταθέσεις» (κάτω των 100.000 ευρώ). «Ως εκ τούτου, οι εγγυημένες καταθέσεις δεν θα υποστούν ποτέ οποιαδήποτε απώλεια», τονίζει η ανακοίνωση του Επιτρόπου Αλμούνια και προσθέτει πως αντ' αυτού, οι όποιες απώλειες θα καλυφθούν μέσω των Συστημάτων Εγγύησης των Καταθέσεων (Ταμεία Εγγυοδοσίας) ('Αρθρο 99).

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι έως ότου τεθεί σε ισχύ η οδηγία για την Εξυγίανση και τη Διάλυση των Τραπεζών (ΒRR), είναι αδύνατον να θιγούν οι εγγυημένες καταθέσεις αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της υφιστάμενης οδηγίας για το Σύστημα των Εγγυημένων Καταθέσεων (DGS), η οποία από το 2010 διασφαλίζει την προστασία καταθέσεων έως 100.000 ευρώ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ('Αρθρο 7 της Οδηγίας DGS). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνήθηκε το πλαίσιο σχετικά με τη διάσωση προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (bail-in), το οποίο θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, σε περίπτωση διάσωσης προβληματικών τραπεζών δεν θίγονται καθ' οιονδήποτε τρόπο οι εγγυημένοι καταθέτες. Όσον αφορά τους μεγάλους καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ), θα θίγονται τελευταίοι στη σειρά, μετά από τους μετόχους των τραπεζών, τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης και τους πιστωτές αυξημένης εξασφάλισης. Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που οι μεγάλοι καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) θιγούν, πρώτες θα πληρώνουν οι μεγάλες εταιρείες, μετά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τελευταία τα φυσικά πρόσωπα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΤτΕ: Αυξήθηκαν ελαφρώς οι καταθέσεις
Μικρή αύξηση των καταθέσεων, μετά από δέκα συνεχείς μήνες μείωσης ...
Καταθέσεις: Εκροές 12,2 δισ. τον Ιανουάριο-Ο Στουρνάρας ζητεί άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
«Φτερά» έκαναν κάνει καταθέσεις ύψους 12,2 δις. ευρώ από τις εγχώριες ...
ΕΚ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την εγγύηση καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ
Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων των ...
Η Τράπεζα Κύπρου αποδέσμευσε καταθέσεις 900 εκατ. ευρώ
Tην αποδέσμευση καταθέσεων 900 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε  o πρόεδρος του Δ.Σ. ...
Μπαρνιέ: Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα τυγχάνουν πάντοτε προστασίας
Δεν θα θιγούν οι καταθέσεις το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται σε ...
Υποχώρησαν οι τραπεζικές καταθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο
Οριακή υποχώρηση σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα τον ...
ΚΤΚ: Δεν θα υπάρξει νέο haircut στις καταθέσεις
Απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέου haircut στις καταθέσεις η Κεντρική ...
Τράπεζες: Ισχυρό
Η μαραθώνια σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία ...
Κόντρα Στουρνάρα- Καπερνάρου για τις καταθέσεις
Αντιπαράθεση ξέσπασε στη βουλή μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του ...