Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Απορροφήθηκαν 5,8 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ το 2014
Η πλήρης επίτευξη τους στόχου απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το 2014, που ήταν ...
Σημαντική αύξηση απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ μέσω πακέτου 21 μέτρων
Το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων από τη χώρα μας διαμορφώθηκε σε ...
Κομισιόν: Πιάνει τους στόχους η Ελλάδα, αλλά θα πάρει νέα μέτρα για το 2015-2016
Ναι μεν η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του τρέχοντος ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χαν για ΕΣΠΑ: Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους του

Χαν για ΕΣΠΑ: Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους του

«Είναι εξαιρετικό, αναφορικά με τη φήμη, το όνομα και την εικόνα της χώρας, το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ βελτιώνεται διαρκώς, δηλαδή η Ελλάδα, από ό,τι φαίνεται, έχει ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου».

Αυτό ανέφερε, σε σημερινές δηλώσεις του, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκη.

Ο επίτροπος συνεχάρη τον υπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου που υποβλήθηκε προ δύο ημερών, «το οποίο πράγματι ακολουθεί τις γραμμές τις οποίες έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν», όπως είπε.

Τόνισε ότι αυτό το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής πολιτικής, το οποίο σημαίνει ότι και οι 13 περιφέρειες της Ελλάδας θα έχουν τα δικά τους επιχειρησιακά προγράμματα. «Προγράμματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια Ταμεία. Ενώ, μέχρι πρότινος, τα κονδύλια μόνο κατά 22% αφορούσαν τις περιφέρειες, τώρα το ποσοστό από 22% θα ανέβει στο 35%» όπως εξήγησε ο ίδιος.

Υπογράμμισε, με έμφαση, ότι έχει διαπιστώσει ο ίδιος την πρόοδο που έχει καταγραφεί.

«Χθες ήμουν στην Κρήτη, οπότε διαπίστωσα ότι ο περιφερειάρχης εκεί, ο οποίος δεν ανήκει στο ίδιο κόμμα, παρ' όλα αυτά εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. υπουργό για την πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πράγματι σημειώνεται πρόοδος» είπε ο κ. Χαν, εκφράζοντας την ικανοποίηση της ΕΕ, «που εδώ στην Ελλάδα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή στην ενίσχυση και προώθηση της οικονομίας».

«Βεβαίως» πρόσθεσε «δίνεται έμφαση επίσης στις υποδομές, ωστόσο κι εμείς συμμεριζόμαστε την άποψη ότι το μέλλον βρίσκεται στην προώθηση της οικονομίας, στην οικονομική ανάκαμψη, γι' αυτό και εκτιμούμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή φαίνεται πως προς τα εκεί οδεύουμε».

Δεδομένης της επερχόμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Ελλάδα, ο κ. Χαν συμπλήρωσε ότι η εξέλιξη αυτή «έρχεται να βοηθήσει και τις υπόλοιπες χώρες γιατί δίνει ένα βέλτιστο παράδειγμα και επομένως η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως ευτυχής».

Ο επίτροπος κατέληξε στις δηλώσεις του: «Αν κατατάσσαμε τις χώρες όσον αφορά τις επιδόσεις τους σε θέματα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταταγεί τέταρτη, που σημαίνει ότι είναι μακράν, πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Για το ΕΣΠΑ, το τελευταίο διάστημα έχουμε θετικές εξελίξεις. Οι απορροφήσεις εξελίσσονται πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι, οι συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που εγκρίθηκαν θα συμβάλουν επίσης στην επιτάχυνση των απορροφήσεων και, παράλληλα στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η κυβέρνηση υπέβαλε την πρότασή της για τη νέα προγραμματική περίοδο, για το νέο ΕΣΠΑ. Ένα ΕΣΠΑ, που θέλουμε να είναι διαφορετικό από το σημερινό. Και γι' αυτό τον λόγο, στρέφεται στην επιχειρηματικότητα και σε δράσεις για την κοινωνική συνοχή. Αλλά θέλουμε να είναι και πιο απλό από το σημερινό και γι' αυτό τον λόγο έχουμε προβλέψει μια σειρά από μέτρα που θα το απλουστεύσουν δραστικά».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στην αγορά περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ
 Κατά 14,82% αυξήθηκε το ποσοστό απορρόφησης επί των πληρωμών, του ...
ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους για το πλεόνασμα
 Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο για το ...
Κωνσταντινόπουλος: Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κακούς συμβούλους για το ΕΣΠΑ
 Να ενημερώσει προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την ...
ΕΣΠΑ: Σε 1,4 δισ. οι απορροφήσεις στο πρώτο 6μηνο
Για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο η Ελλάδα κατάφερε να υπερκαλύψει το ...
«Στους στόχους μας κατά 90%»
Σχεδόν στο απόλυτο έχει πετύχει τους στόχους του ο Παναθηναϊκός ...
Υπερκαλύφθηκε, το 2013, ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων,
Υπερκαλύφθηκε, το 2013, ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων ...
Με επίκεντρο το ΕΣΠΑ η συνάντηση Χατζηδάκη με γ.γ. υπουργείων και περιφερειάρχων
H πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ το 2013, ήταν το αντικείμενο ...
Economist: Η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους
Η Ελλάδα θα χάσει τους φετινούς στόχους και μάλιστα και με μεγάλη ...
Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της απορρόφηση του ΕΣΠΑ- Τι αλλάζει για τις εγγυητικές
Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων ...