Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
«Πονοκέφαλος» η άρση των πλειστηριασμών
«Αγκάθι» για τη κυβερνητική συνοχή αποτελεί το θέμα της άρσης των ...
«Στα κάγκελα» βουλευτές της συγκυβέρνησης για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών
Ένα ακόμα κρούσμα αντίθεσης στην άρση της απαγόρευσης των ...
Δε περνά η άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών υποστηρίζει βουλευτής της ΝΔ
Την αντίθεσή του, με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μερική άρση των πλειστηριασμών…

Μερική άρση των πλειστηριασμών…

Την προστασία της κύριας κατοικίας για το 2014 από τους πλειστηριασμούς, φέρεται πως συμφώνησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την τρόικα, αλλά υπάρχουν και αστερίσκοι όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου καθώς «μένει να καθοριστούν τα κριτήρια σχετικά με το μέτρο».

Η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί και κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει τις επόμενες μέρες. Θα συνεχιστεί με αντικείμενο τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης που καθίσταται υποχρεωτικός από προαιρετικός που είναι σήμερα και για το συγκεκριμένο θέμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, προετοιμάζει σχετική τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακόμη, στελέχη του υπουργείου σχολίασαν μετά τη σημερινή (11/12) συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν πιο διαλλακτικοί στο να δεχθούν κάποιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Να τονίσουμε πως θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παπαθανασίου σύμφωνα με τον οποίο προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές 200.000 ευρώ.

Μηδενική πρόοδος στο φόρο ακινήτων

Κατά τα άλλα, σε «ρηχά νερά» κινήθηκε η πρώτη συνάντηση μετά από καιρό, του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπήρξαν αποφάσεις, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σημαντικά θέματα.
Κορυφαίο θέμα στη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει αύριο ή μεθαύριο, στη Βουλή.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως, π.χ. το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ή ο ΦΠΑ στην εστίαση.
Το νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό διατάξεις που θα αφορούν στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

«Θα φανεί» πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για τα ΕΑΣ είπε ότι επίσης γίνονται συζητήσεις.

Περικοπές σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

Νωρίτερα, άλλος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι στόχος των περικοπών από 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), είναι περικοπές ύψους 40- 50 εκατ. ευρώ το 2014, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν υπάρξει υπερβάσεις στον προϋπολογισμό τους το τρέχον έτος. 
Από το σύνολο αυτών των ΝΠΙΔ, τα περίπου 250 εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και τα περίπου 120 από το υπουργείο Πολιτισμού.
Εξάλλου, το υπουργείο διαπίστωσε ότι σε τέσσερις φορείς του Δημοσίου εφαρμόζεται ελλιπώς η διάταξη που προβλέπει την περικοπή στο 75% του μισθού των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. 

Τα «άκουσε» ο Τόμσεν

Το μεσημέρι, τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, υποδέχθηκαν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αποδοκιμάζοντάς τον, έντονα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μερική απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ...
Την μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ...
Εξακολουθεί το «μαγείρεμα» της αναστολής των πλειστηριασμών
Δεν έχει υπάρξει ακόμα ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης για την ...
ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ καλούν να μην αρθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
«Οι συζητήσεις για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών και την ...
Κατά των πλειστηριασμών και των μαζικών απολύσεων ο υπ. Εσωτερικών
Αντίθετος με την απελευθέρωση των απολύσεων και την άρση της ...
«Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ είναι κατά της άρσης των πλειστηριασμών»
Μήνυμα προς την κυβέρνηση απηύθυνε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας ...
«Γαλάζιος» βουλευτής αντιδρά στην άρση άνευ όρων των πλειστηριασμών
Δεν θα περάσει από τη Βουλή, η άποψη της τρόικας για την άρση άνευ όρων ...
Εισαγγελικό αίτημα για άρση της ασυλίας βουλευτών της Χρ. Αυγής
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, ...
Μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών σε κάθε γειτονιά θα επιδιώξει το ΚΚΕ
Την αντίθεση του κόμματος που εκπροσωπεί (ΚΚΕ) σχετικά με την άρση ...
Πλειστηριασμοί και ποιοι «γλυτώνουν» προσωρινά…
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ...