Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Ναι σε μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου απαντά σε ερωτήσεις του Κωνσταντίνου ...
Χριστοφιλοπούλου: Όχι μόνον δεν εκλιπαρούμε, αλλά και δεν υποχωρούμε
 «Όχι μόνον δεν εκλιπαρούμε, αλλά και δεν υποχωρούμε πια ως ελληνική ...
Χριστοφιλοπούλου: Υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της ποσόστωσης του 15%
 Προβλήματα εφαρμογής στην ποσόστωση του 15%, κατά την αξιολόγηση των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χριστοφιλοπούλου: Δεν καταφέραμε να συνδέσουμε επαρκώς τη μεταρρύθμιση με τη χρηματοδότηση

Χριστοφιλοπούλου: Δεν καταφέραμε να συνδέσουμε επαρκώς τη μεταρρύθμιση με τη χρηματοδότηση

Την ανάγκη καλύτερης σύνδεσης του ΕΣΠΑ με τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες της χώρας, επεσήμανε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανοίγοντας τις εργασίες της 6ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι «κατά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013, δεν αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά οι διαθέσιμοι πόροι, όχι γιατί δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αλλά επειδή δεν συνδέσαμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές με τους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος» και προσέθεσε:

«Η μεταρρύθμιση που γίνεται τώρα στη Δημόσια Διοίκηση δεν έχει προηγούμενο. Έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό τα πλάνα στελέχωσης, τα οργανογράμματα και η αξιολόγηση, υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων, και όμως όλες αυτές οι μεγάλες αλλαγές δεν μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα», «δεν καταφέραμε να συνδέσουμε επαρκώς τη μεταρρύθμιση με τη χρηματοδότηση».

Επίσης, σημείωσε ότι δόθηκε έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ απαρίθμησε σειρά παρεμβάσεων στη Δημόσια Διοίκηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπως στην απελευθέρωση κονδυλίων για ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις, όπως την ανεργία (105 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας) και τους παιδικούς σταθμούς (65 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, ανέφερε, συστάθηκε η Γενική Γραμματεία συντονισμού της κυβέρνησης, η οποία χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα, όπως και οι μελέτες αξιολόγησης των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά δράσεις, της οποίες η δημόσια διοίκηση είχε ανάγκη για δεκαετίες, όπως: - η ανάπτυξη και βελτίωση συστημάτων Οικονομικού Προγραμματισμού και Οικονομικής διαχείρισης Νοσοκομείων με τη χρήση μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος.

- 1.800 προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, στα οποία έχουν συμμετάσχει και καταρτιστεί περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι. - υποστηρικτικές δράσεις των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης».

- λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής SOS για γυναίκες θύματα βίας καθώς και 4 συμβουλευτικά κέντρα της ΓΓ Ισότητας των Φύλων για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. - απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών δημοσίων φορέων και οργανισμών.

- μείωση διοικητικών βαρών σε 13 τομείς πολιτικής. Η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε σημαντικές και ώριμες δράσεις, που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος που τώρα ολοκληρώνεται, να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει συνεργασία με όλα τα υπουργεία και τους κοινωνικούς φορείς, ώστε μέσα στο πλαίσιο σχεδιασμού και χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα του πολίτη και θα δώσουν ώθηση σε κάθε τομέα της χώρας, μέσω της διοικητικής απλοποίησης.

Τέλος, σημείωσε ότι περισσότερες από 15 Γενικές Γραμματείες υπουργείων έχουν αποστείλει μέχρι στιγμής, τις προτεραιότητες και τα έργα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η μεταρρύθμιση ξεκίνησε από τα ΚΕΠ»
Με αφορμή τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Διοικητικής ...
Χριστοφιλοπούλου:
«Θρίλερ» χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές η υφυπουργός ...
Στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση εφ' όλης της ύλης είχε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον ...
Χριστοφιλοπούλου: Προσπαθούμε να καλύψουμε το κόστος ένταξης περισσότερων παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εντείνει τις ενέργειες για την ...
Χριστοφιλοπούλου: Η κινητικότητα στο εξής θα είναι απαλλαγμένη από τον βραχνά της διαθεσιμότητας
«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα κατέληξε σε μία "νίκη" του υπουργείου ...
Χριστοφιλοπούλου: Δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης του προγράμματος διαθεσιμότητας και απολύσεων μετά το 2014
«Δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης του προγράμματος διαθεσιμότητας και ...
Χριστοφιλοπούλου: Στην τελική φάση, το νομοσχέδιο για την κατάργηση μικρών ΝΠΙΔ
Στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ...
Χριστοφιλοπούλου: Όχι στην ατιμωρησία αλλά και όχι κυνήγι μαγισσών
«Ήδη, στα περισσότερα υπουργεία και τους φορείς έχουν προχωρήσει η ...
Χριστοφιλοπούλου: Η κυβέρνηση δεν θα κλυδωνιστεί
Στην αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις, στην αξιολόγηση ...