Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Νέα παράταση της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως 10 Ιανουαρίου
Νέα παράταση της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του Εθνικού ...
Αύριο η απόφαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
Αύριο θα κριθεί το μέλλον της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Η ...
Με παράταση της απεργίας απαντούν στον Άδωνι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Παράταση της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Παράταση απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως 19/12 και 24ωρη απεργία αύριο στα δημόσια νοσοκομεία

Παράταση απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως 19/12 και 24ωρη απεργία αύριο στα δημόσια νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και προνοιακές μονάδες, μετά την απόφαση των Ομοσπονδιών των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για -από κοινού- 24ωρη απεργία, διεκδικώντας τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Εξάλλου, παράταση της απεργίας τους μέχρι και 19 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της στάσης τους, αν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αύριο στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καταθέσει πρόταση για έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση, συνοδευόμενη από τη ρητή ανάκληση των δηλώσεών του περί απολύσεων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ)- ΕΟΠΥΥ Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος υπογράμμισε, ότι «καμία απόλυση γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα γίνει ανεκτή». Ο κ. Βλασταράκος κάλεσε τον υπουργό Υγείας «να σταματήσει να προσβάλει τους γιατρούς και να ξεκινήσει άμεσα δημόσιο διάλογο από μηδενική βάση, με τα θεσμικά όργανα των γιατρών». Το θέμα σύμφωνα με τους γιατρούς είναι τι Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θέλουμε και δευτερευόντως οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, οι γιατροί δεν έχουν αντίρρηση για άμεση ένταξη στο καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με το βαθμολόγιό τους, χωρίς διαδικασία διαθεσιμότητας.

Τόσο ο κ. Βλασταράκος όσο και η ταμίας του ΠΙΣ Βαρβάρα Ανεμοδουρά, έκαναν λόγο για αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε στο σύστημα να εισέλθουν ιδιωτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ την περίθαλψη των πολιτών, με σημαντική μείωση του εργασιακού κόστους των γιατρών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να εργασθούν με μισθό 400 ευρώ. Η ιδιωτική πρωτοβουλία σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο πρέπει να λειτουργεί ισόρροπα με το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι γιατροί εξέφρασαν την πλήρη αντιθεσή τους για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και το κλείσιμο των πολιατρείων, σημειώνοντας ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τον κορμό και το στήριγμα της περίθαλψης των πολιτών. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο σήμερα, το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσωπικού και μεγάλες λίστες αναμονής.

Από 8.000 γιατρούς και 4.500 νοσηλευτές, που υπηρετούσαν το 2009 στο ΙΚΑ των 5.500.000 ασφαλισμένων, σήμερα στον ΕΟΠΥΥ των 9.500.000 ασφαλισμένων εργάζονται 5.500 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές. Όπως επισήμανε ο κ. Βλασταράκος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να επικεντρώσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος στο οποίο θα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι μόνον η διαχείριση της ασθένειας. Σήμερα όπως είπαν οι ομιλητές, οι Έλληνες ασθενείς συναντούν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβασή τους στο σύστημα περίθαλψης. Αύριο στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, γιατροί και εργαζόμενοι διοργανώνουν πανυγειονομικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Απεργούν  την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία ...
Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία-Διαμαρτύρονται για απλήρωτες εφημερείες, ζητούν προσωπικό
Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συγκροτούν κοινό ...
Στάση εργασίας γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία από τις 12.00 έως το τέλος του ωραρίου την Τετάρτη
Θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς που εκπροσωπούν γιατρούς και ...
Παράταση απεργίας έως 17 Ιανουαρίου από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Παρατείνουν την απεργία τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έως και τις 17 ...
ΕΟΠΥΥ: Οι γιατροί παρατείνουν τις απεργίες έως τις 23/12
Την παράταση της απεργίας τους μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν οι ...
Αυξάνονται από 200 σε 400 οι επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Μέτρα για τους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ...
Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ την Πέμπτη
Οι γιατροί του ΕΣΥ, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών ...
Με προσωπικό ασφαλείας την Μ. Τρίτη τα δημόσια νοσοκομεία
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια ...
Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί στα δημόσια ...